به گزارش هنرآنلاین، ویژهبرنامه ملی «تا ابد، ایران» به منظور پاسداشت شهدای فرهنگ، هنر و رسانه در جنگ با رژیم صهیونیستی پیش از ظهر امروز سه شنبه ۳۱ تیرماه با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهور و سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خانوادههای شهدای جنگ ۱۲ روزه و جمعی از اهالی فرهنگ و هنر برگزار شد.
صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در خصوص خطای محاسباتی دشمن گفت: مقام معظم رهبری در فرمایشات خود به نکته درستی اشاره داشتند مبنی بر اینکه دشمن گرفتار خطای محاسباتی شد و درباره ایران خطای آشکاری داشت. دشمنانمان درک درست و جامعی از ایران نداشتند و این خطای محاسباتی در این ۱۲ روز خود را نشان داد.
وی ادامه داد: دشمنان تصور میکردند با وقوع جنگ، فرش قرمز در برابرشان گشوده خواهد شد؛ همان خطایی که صدام مرتکب شد. اما نه صدام و نه رژیم صهیونیستی، ایران را نشناختند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: همبستگی وسیع مردم ایران در این ۱۲ روز نشان داد که مردم ایران در همه ادیان، مذاهب، اقوام، اقشار مختلف با سلیقهها و علایق سیاسی، اجتماعی و فرهنگی متفاوت و به تعبیر رهبر معظم انقلاب با وزن مذهبی متفاوت، همگی بر محور و گرد ایران به صورت یکپارچه و یک صدا قرار گرفتند.
وی افزود: در ایام جنگ ۱۲ روزه اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه جایگاه بسیار قابل توجهی داشتند و از همان ابتدای حادثه، فرهنگ، هنر و رسانهها به طور کامل فعال بودند. افتخار میکنم که در جامعهای زیست میکنم که جامعه بزرگ ایران و به ویژه اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه چنین درک دقیقی از لحظات پرخطر تاریخ ایران دارند.
صالحی گفت: نکته نخست اینکه، آنها جغرافیای ایران را به خوبی نمیشناسند. ایران در چهارراه تاریخی بین شرق و غرب و بین شمال و جنوب قرار دارد و این موقعیت جغرافیایی در طول هزاران سال باعث شده است که ایران، آوردگاه هجومهای فراوان باشد؛ گاه از شمال، گاه از غرب، گاه از شرق و گاه از جنوب. این موقعیت جغرافیایی، که چهارراه تاریخ جهان و آسیاست، یک فرصت و ویژگی ملی برای مردم ایران فراهم کرده است و آن، یک آمادگی دفاعی مداوم است.
وی ادامه داد: ایران غافلگیر نمیشود، زیرا همیشه در یک آمادگی قرار دارد. در طول هزاران سال مهاجم نبودهایم، اما وقتی به این سرزمین حمله میشده است، سدهای پولادین شکل میگرفته و جامعه ایرانی در یک آمادگی دفاعی پیوسته قرار داشته است. این استراتژی دفاعی در طول تاریخ به موقعیت جغرافیایی ما برمیگردد و دشمنان ما این را درک نمیکنند که ایران در طول سال از یک جغرافیای دفاعی مستحکم و برداشت از این تاریخ جغرافیایی و جغرافیای تاریخی برخوردار است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نکته دوم اینکه دشمنان، تاریخ ایران را کم میشناسند. تاریخ ایران ابعاد مختلفی دارد؛ یکی عمق متمرکز تاریخی کشور ماست که از هزاران سال تاریخ مستمر و ممتد تمدنی برخوردار و این عمق تاریخی، ریشههای پیوسته و عمیقی را ایجاد کرده است.
وی افزود: ما یک کشور بیشناسنامه یا کمشناسنامه یا با تاریخهای منقطع نیستیم. کشوری هستیم که در طول هزاران سال، ریشههایمان به اعماق تاریخ بشریت تنیده است. دشمن درک نمیکند یا کمتر درک کرده است که وقتی با جامعهای با چنین ریشههای عمیق تاریخی مواجه میشود، اینگونه نیست که با یک تبر، این درخت فرو بریزد.
صالحی گفت: نکته دیگری که در حوزه تاریخ ایران قابل ذکر است این است که تاریخ اسطورهای ایران و تاریخ مکتوب و واقعی ایران، ترکیبی از حماسههای پهلوانی و حماسههای عرفانی است. ایران حماسه بوده و تاریخش تاریخ عناصر است اما با این ویژگی که ترکیبی از حماسههای پهلوانی و عرفانی است.
وی افزود: شیخ اشراق رساله معروفی دارد به نام «عقل سرخ» که در آن، برداشت از کیخسرو، زال، رستم و اسفندیار (شخصیتهای اسطورهای تاریخ ایران) نشان میدهد چگونه اینها، ترکیب حماسه پهلوانی و عرفانی را دارند؛ اینکه چطور زال و رستم با سیمرغ پیوند پیدا میکنند. ترکیب پهلوانی زال و رستم با ارتباط با سیمرغ، یک ترکیب حماسه قهرمانی و حماسه عرفانی و معنوی است. تاریخ اسطورهای ایران این است و تاریخ عینی ایران هم همین است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در دفاع مقدس و هشت سال جنگ تحمیلی دیدیم که چگونه حماسههای پهلوانی با حماسههای عرفانی مخلوط بود. جوانان عاشقی که به تعبیر امام خمینی (ره)، صد ساله را یک شب پیمودند، چطور حماسههای پهلوانیشان با حماسههای سیر و سلوکیشان با هم ممزوج بود. این ترکیب، یک قدرت خارقالعاده ایجاد میکند.
وی ادامه داد: ملتهایی هستند که بیحماسهاند یا کمحماسه اما ملت ایران ملتی با تاریخ حماسه است و این حماسه بودنش هم در اسطورهها و هم در تاریخ عینی قابل مشاهده است. علاوه بر این، حماسههایش حماسههای ترکیبی است که میتوان به حماسههای پهلوانی، معنوی و عرفانی اشاره کرد. چنین ملتی را نمیتوان به زمین زد.
صالحی گفت: جامعه معاصر ایران غفلت دیگر دشمن بود. بخشی از توهمات دشمنان همین چیزهایی بود که به ظاهر میدیدند؛ در خیابان و میدان یا در پیمایشها که مردم ایران از چیزهایی ناراضیاند، یا بالاتر از ناراضی، نگراناند، یا بالاتر از نگران، ناامیدند و آنها را به توهم میانداخت که ملت ایران میتواند راه را برای دشمن باز کند و به آنها خوشآمد بگوید. اما غافل از وجوه خاصی از جامعه ایران بودند.
وی افزود: در سال ۱۴۰۲ یعنی پس از اتفاقات ۱۴۰۱ که کشور چند ماه شرایط سخت اقتصادی و اضطراب داشت، وقتی از جامعه ایرانی پرسیده شد به ایرانی بودن خود افتخار میکنید یا خیر، ۸۳ درصد ایرانیها گفتند «به ایرانی بودن خود افتخار میکنم». ۵۳.۳ درصد «خیلی زیاد»، ۲۹.۷ درصد «زیاد»؛ یعنی در این ۸۳ درصد، تقریباً دو سوم «خیلی زیاد» است. این جامعه ایران است؛ جامعهای که به ایرانی بودن خودش به شکل زیاد و خیلی زیاد افتخار میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: دشمنانمان فکر میکردند اگر ۹۰ درصد گزارههای یک پیمایش نقد، نگرانی یا حتی ناامیدی است، معنایش این است که حاضرند با دشمن ایران مصالحه کنند یا سکوت پیشه کنند. اما این اتفاق نیفتاد.
صالحی گفت: این دوازده روزه برایمان فرصتی برای شناخت دقیقتر داراییهای خودمان، کنار هم بودنهایمان بود. پس این فرصت را قدر بدانیم.
وزیر فرهنگ در حاشیه مراسم «تا ابد ایران»:
امیدواریم روایتهای خوبی از جنگ ۱۲ روزه در جشنواره فجر ارائه شود
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ در حاشیه مراسم «تا ابد ایران» در جمع خبرنگاران درباره روایت جنگ تحمیلی ۱۲ روزه مطرح کرد: با وجود محدود بودن زمان سپری شده از پایان آتشبس یا توقف مخاصمه، مجموعههای مختلف فرهنگی، هنری و رسانهای بهطور جدی درگیر مساله روایتگری شدهاند؛ چرا که روایت درست باید شکل بگیرد.
وی ادامه داد: این روایتگری در حوزههای متنوعی در حال پیگیری است؛ چه در عرصه تصویر و سینما، و چه در سایر قالبهایی که میتوانند نقش تصویبکننده و تبیینکننده داشته باشند. بیتردید، ارائه روایتی صحیح و جذاب از این «دفاع مقدس ۱۲ روزه» مورد توجه جدی است. امید ما این است که روایتهای خوبی از این ۱۲ روز، چه در جشنواره فجر، چه پیش از آن و چه در بستر خود جشنواره، ارائه شود. این موضوع به دغدغه اصلی فعالان فرهنگی و هنری تبدیل شده است. هنرمندان در همان ایام ۱۲ روزه با انگیزهای خودجوش به میدان آمدند.
وزیر فرهنگ درباره کارگروه رسیدگی به مشکلات هنرمندان خسارت دیده اظهار داشت: ارزیابیها در حال انجام و موضوع بهطور جدی در حال پیگیری است. بخشی از آن به حوزه وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازمیگردد که طبیعتاً ما آن را دنبال میکنیم. بخش دیگری از این موضوع در سطح کلانتر دولت مطرح است و بهصورت عمومی در حال پیگیری و بررسی است.
وی افزود: بازسازیهای اصلیتر و زیرساختی، در همان چارچوب و نگاه کلان دولت در حال انجام است. اما مسائل میانمدت و فوریتر، در حوزه مسئولیت وزارت فرهنگ قرار دارد و ما متناسب با وظایف خود، در حال اقدام و برنامهریزی برای آنها هستیم.
انتهای پیام