به گزارش هنرآنلاین، «علف» سر آغاز تولید فیلم های عشایری بود. فیلم هایی که ساخت آنها تا به امروز هم ادامه دارد. اما  از مجموع این فیلم ها سه اثر خاص وقتی در کنار هم قرار می گیرند و سرنوشت کوچ و اودیسه صد ساله بختیاری ها را گویا تر بیان می کنند.

این سه فیلم «علف»(۱۳۰۴) ، «تا راز» (۱۳۶۷) و «بازگشت دوباره» (۱۳۹۸) هستند. فاصله ساخت فیلم«علف»تا تولید فیلم« تا راز» شصت و سه سال و تا فیلم«بازگشت دوباره» نود و چهار سال است.

شهرام درخشان، تهیه کننده ، گوینده و کارگردان سینمای مستند با بیان اینکه ساخت فیلم علف بسیار سخت بوده است ، گفت: با امکانات آن دوران  چنین فیلمی ساخته می شود و این نشان دهنده سخت کوشی و ممارست تیم سازنده بوده است .

محمدتهامی نژاد، مستندساز هم در این نشست گفت:  فیلم علف ساخته سال ۱۳۰۳ است  و این فیلم در زمان خودش نمایش داده نشد شاید دلیلش این بوده که  ایل بختیاری اسلحه در دست داشتند ولیکن سندی برای تایید  این مطلب نیست.

کوچ3

وی با بیان اینکه وقتی این فیلم ساخته شد، قاجار هنوز به تمامی فروپاشی نشده بود، گفت: این فیلم بیشتر از هر فیلم خارجی و مستندی ، نقد ، تحلیل و تفسیر شده است و تعداد این مقالات کم نیست.

تهامی نژاد افزود: دکتر افشار نادری در سال ۵۲ در مجله فرهنگ و زندگی به بهانه فیلم علف مسئله مردم‌نگاری را ذکر کردند و در مقاله ای توضیح می‌دهند فیلم مردم‌نگاری چه معنایی دارد .

وی با بیان اینکه باید پدیده ها را بطور مسلسل ذکر کنید، گفت: این فیلم مشکل موسیقی دارد و زمانی که برای اولین بار در امریکا این فیلم بر روی پرده نمایش رفت موسیقی زنده همزمان در سالن سینما پخش می‌شد.

شیوه قدیمی مستندسازی در آمریکا رمانتیزم سازی است

وی ادامه داد:  در مورد فیلم علف عادت داریم از دقیقه ۲۲ به بعد صحبت کنیم  یعنی از زمانی که وارد ایل بختیاری شدند ولی چگونه این مسیر را طی کردیم تا به ایل بختیاری رسیدیم در این ۲۲ دقیقه اول فیلم به ما توضیح داده می‌شود وضعیت ترکیه در این دوره چگونه بوده است و عربستان چگونه شکل گرفت.

این مستندساز باسابقه بیان داشت :  این فیلم جدا از اینکه سازمان ایل بختیاری را نشان می‌دهد جز مستندهای مشارکتی است و افراد در این مستند باهم مکالمه و صحبت دارند. خانم هریسون که تهیه کننده این فیلم بوده است مسئول نگهداری فیلم ها و پول ها بوده و و اساسا نگاه سازنده به عشایر چه بوده؟آنها به دنبال گذشته خودشان در شرق بودند .

تهامی نژاد گفت: این فیلم به عنوان اثر مردم نگاری رمانتیک در تمام دنیا جز پیشگامان سینمای مردم نگاری به حساب می‌اید و جز اسناد فوق‌العاده درخشان تاریخ به حساب می‌آید.

کوچ

احمد ضابطی جهرمی مستندساز و تدوین گر نیز در رابطه با فیلم تاراز با بیان اینکه بقای تمدن ما بر اساس بالندگی هنر ماست ، گفت: تاراز یا ایل راه تاراز یک اتفاق استثنایی است در تاریخ سینمای ایران. 

وی ادامه داد: بنده پنجاه سال در آموزش تدوین بودم و هر نوع فن‌آوری که در این رشته بوده ،تجربش را داشتم . من از تدوین دستی امتحان کردم و تجربه های بسیاری اندوخته ام . از همکارانی که در گروه تولید تاراز بوده اند یاد میکنم: مرتضی پورصمدی، استاد عطالله جنکوک، محمود بیگی و بهترین صدابردار ایران مهدی آزادی.

وی ادامه داد:  من در باره سینمای مستند مردم نگاری یک نظریه دارم که چهارده سال قبل ارائه کردم و چهل و پنج صفحه می‌باشد و  بطور خلاصه این است : بسیار سخت می‌توان بین ابزار زیباشناسی در فرم و مقولات مردم‌نگاری توازن برقرار کرد . نمی گویم نمی‌شود و امکان پذیر نیست بلکه می‌گوید به سختی. مستند ساز خلق هنر را از نظر واقعیت می‌خواهد.

وی در پایان گفت: یک بحثی در سینما وجود دارم به نام فرم که حیطه وسیع آن برمی‌گردد به تدوین . در این فیلم تدوین های بسیار ظریفی وجود دارد .

در پایان، فرهاد ورهرام مستندساز و پژوهشگر سرشناس نیز  خاطراتی را درباره ساخت و چگونگی ساخت این فیلم بیان داشت.

انتهای پیام