به گزارش هنر آنلاین  هنرهای تجسمی یکی از عرصه‌های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق‌ها را دارد اما عموما نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع می‌شود. در گزارش پیش‌رو درصدد هستیم تا گوشه‌ای از این مهجور بودن را جبران کنیم همچنان که در هفته‌هایی که گذشت، هنرهای تجسمی نسبت به دیگر هنرها، در نمایش جنایت رژیم صهیونیستی بیشتر فعال بود. از طرف دیگر، هرچند جمعه‌ها روز تعطیل محسوب می‌شود اما در این روز، نمایشگاه‌های هنرهای تجسمی آغاز به کار می‌کنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمه‌‎سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست‌ها، خوشنویسان و … تلاش‌ها و فعالیت‌های اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می‌گذارند.

«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه‌های هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می‌کند. بر این اساس، در سلسله گزارش‌های «هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاه‌ها خواهیم داشت.

«آدینه‌» آغاز و پایان رویدادهای هنری

نمایشگاه گروهی «غیژ» در گالری شریف، نمایشگاه گروهی «به سان جان» در گالری آرتیبیشن، نمایشگاه آثار صدرا میرشریفی در گالری زیرزمین دستان، نمایشگاه گروهی «ادیسه» در گالری پروژه‌های آران و نمایشگاه آثار مهرداد محب‌علی با عنوان «ل و ژ ی» در گالری ۲+ از جمله نمایشگاه‌های هنری پایتخت هستند که روز جمعه ۱۲ آبان ماه تمام می شوند. از طرف دیگر نمایشگاه‌هایی چون نمایشگاه نقاشی «ایراندخت محصص» به مناسبت نود و دومین زادروز این هنرمند پیشکسوت در گالری لاله، نمایشگاه گروهی «واکاوی» در آرتیبیشن، نمایشگاه نقاشی‌های آناهیتا ابوترابی با عنوان «من آنم که نشانی ندارد» در گالری سهراب و نمایشگاه انفرادی نقاشی‌های جلال الدین کاشفی با عنوان «فرم و رنگ به مثابه موسیقی و رقص» در گالری ویستا نیز از جمله نمایشگاه‌هایی هستند که عصر امروز جمعه آغاز به کار می‌کنند.

ماجرای معدوم کردن آثار عکس احمد ناطقی چه بود؟

در اواسط هفته‌ای که گذشت خبر رسید احمد ناطقی هنرمند عکاس باسابقه که خالق منحصر به فردترین عکس‌های فاجعه بمباران شیمیایی حلبچه و کتاب تصویری حج با عنوان «مشق عشق» است، در اعتراض به نحوه رفتار و عملکرد متولیان فرهنگی کشور، هزاران فریم اسلاید از آثار خود را معدوم کرد! برای روشن شدن موضوع با او گفت‌وگویی داشتیم که وی در این زمینه بیان کرد: سال‌هاست که برای مجموعه عکس‌های مختلف از جمله «امام حسین (ع)، «کتاب جنگ» و «کتاب حلبچه» در حال پیگیری هستم تا منتشر شوند اما هیچ ارگان و سازمانی نسبت به این موضوع توجهی ندارد و من حتی برای چاپ کتاب عکس‌های حلبچه مجبور شدم در خارج از کشور آن را چاپ کنم. وقتی به آثار فرهنگی توجهی نمی‌شود و کسی هم برای سرمایه‌گذاری روی آنها اشتیاقی ندارد، بهتر است این آثار سوزانده شوند.

قیام ضداستکباری آمریکای لاتین در تهران آغاز شد/ پویش «نحن نقاوم»

ناطقی گفت: نزدیک به ۱۷ سال است که برای کتاب عکس‌های امام حسین (ع) عکاسی کردم و ۷ سال است ماکت این کتاب آماده است و من هم به دنبال سرمایه‌گذار هستم اما متأسفانه نتیجه‌ای نداشته است! همچنین قصد دارم کتاب عکس جنگ را تدوین کنم اما ایرنا پس از ۲ سال پیگیری مداوم، نسخه دیجیتال عکس‌هایم را تحویل نمی‌دهد!؟ البته بعد از گذشت ۲ سال یک نسخه بی‌کیفیت در حد نمایش و نه چاپ کتاب به بنده دادند که کوچک‌ترین ارزشی برای چاپ کتاب ندارد! همچنین برای تدوین کتاب عکس‌های حلبچه که منحصر به فرد ترین عکس‌ها از حادثه بمباران شیمیایی حلبچه است و حتی از یکی از عکس‌های من تندیس ساختند و مقابل دادگاه لاهه قرار داده‌اند، مجبور شدم به خارج از کشور بروم و کتاب را چاپ کنم!

ناطقی همچنین از ارسال نامه‌ای سرگشاده خطاب به محمود سالاری معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد که در آن، درخواست‌های خود را مطرح کرده بود.

اما محمود سالاری نیز پس از خواندن اظهارات احمد ناطقی، درباره این خواسته هنرمند پیشکسوت بیان کرد که درصدد تعامل با احمد ناطقی هنرمند پیشکسوت خواهد بود. وی همچنین در پاسخ به اینکه چطور می‌توان به هنرمند پیشکسوتی که تمامی عمرش را برای ثبت آثار گذاشته و حداقل درخواستش چاپ کتابی از آثارش است، کمک کرد، گفت: چاپ کتاب گران‌سنگی چون کتاب عکس با محتوای آثار آقای ناطقی، جزو اولویت‌های معاونت هنری نیست و البته که این حیطه به معاونت فرهنگی مربوط می‌شود هرچند دوستان معاونت فرهنگی نیز اگر بودجه داشته باشند، می‌توانند چنین کتابی را چاپ و منتشر کنند اما به اعتقاد من چاپ چنین کتابی باید با همراهی بخش خصوصی و نهادهایی با بودجه‌های بالا صورت گیرد. ما در انجام امور هنرمندان و تولید محصولات‌شان، دست‌مان خیلی محدود باز است و یکسری اولویت‌ها داریم. درست است که کار آقای ناطقی ارزشمند است اما اولویت‌هایی که ما داریم باید اجازه انتشار کتاب به ما بدهد!

قیام ضداستکباری آمریکای لاتین در تهران آغاز شد/ پویش «نحن نقاوم»

آغاز پویش «نحن نقاوم» برای همدردی با مردم مظلوم غزه

امروز، بیست و هشت روز از عملیات «طوفان الاقصی» و حدود سه هفته از حمله وحشیانه رژیم غاصب صهیونیستی به مردم بی دفاع غزه می‌گذرد و همچنان هنرمندانی که نسبت به این واقعه احساس مسئولیت می‌کنند، آثاری را خلق می‌کنند که شاید در فضای مجازی و اذهان جهانی تأثیرگذار باشد. علاوه بر طرح‌هایی که به صورت مستقل و جمعی خلق شده‌اند، کارگاه‌هایی مرتبط نیز با این موضوع برگزار شده‌اند که کارگاه هنرهای تجسمی با موضوع جنایت رژیم صهیونیستی در غزه با عنوان «نحن نقاوم» با حضور بیش از ۶۰ نفر از هنرجویان رشته هنر با محوریت «کودک و غزه» یکی از آنهاست که روز ۷ آبان در نگارخانه لاله برگزار شد.

در این رویداد هنری بیش از ۶۰ نفر از بانوان دانشجوی هنر در رشته‌های پوستر و هنرهای مفهومی همزمان و در کنار هم آثار هنری را با موضوع «کودک و غزه» خلق کردند.

امیرحسین سمیعی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران از ارسال بیش از ۴۰۰ اثر هنری توسط هنرمندان به دبیرخانه و همچنین از اضافه شدن موزه امام علی (ع) و خانه کاریکاتور به این پویش خبر داد و افزود: اگر آثار ارسالی بیش از ظرفیت باشد نگارخانه پردیس ملت هم به مجموع نگارخانه‌های اضافه خواهد شد.

موزه هنرهای معاصر میزبان هنرمندان آمریکای لاتین شد

شاید یکی از مهمترین رویدادهایی که در این هفته اتفاق افتاد، آغاز به کار نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «آمریکای لاتین» است که روز گذشته ۱۱ آبان ماه در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد و تا ۲۸ آبان ماه ادامه خواهد داشت. در این نمایشگاه نزدیک به ۴۰۰ اثر از ۱۵ کشور همچون آرژانتین، اکوادور، هندوراس، مکزیک، کوبا، شیلی، کاستاریکا، کلمبیا، جمهوری دومینیکن، پرو اروگوئه، ونزوئلا و نیکاراگوئه ارائه می‌شود و غالب آثار از ۵ کشور کوبا، برزیل، آرژانتین مکزیک و ونزوئلا است. اما در میان آثار چهره‌های برجسته آمریکای لاتین می‌توان به آرس و کارلوس آماری اشاره کرد.

گالری شماره ۵ موزه هنرهای معاصر تهران که گالری اصلی این مجموعه محسوب می‌شود، اختصاص به آثار جدیدی دارد که در ارتباط با غزه توسط هنرمندان آمریکای لاتین خلق شده‌اند. البته کل نمایشگاه در گالری‌های نه‌گانه موزه هنرهای معاصر تهران، اختصاص به نمایش آثار ضداستکباری، ضدامپریالیستی و ضدصهیونیستی این هنرمندان دارد.

این رویداد بین‌المللی که از ابتدای سال ۱۴۰۲ برای آن برنامه‌ریزی شده بود، توسط بخش بین‌الملل حوزه هنری و به دبیری سیدمسعود شجاعی طباطبایی کلید خورد تا موزه هنرهای معاصر تهران از هنرمندان کاریکاتوریست آمریکای لاتین میزبانی کند.