به گزارش هنرآنلاین، اسناد زیادی در مرکز اسناد سازمان کتابخانه های آستان قدس رضوی وجود دارد که بیانگر تاریخ سوگواری از دوره صفوی تا قاجار است و از لابه لای این اسناد می توان با آیین ها و رسوم عزاداری برای امام حسین(ع) آشنا شد. 

کارشناس مسئول بخش نمایه سازی مرکز اسناد سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در گفتوگو با ایرنا، گفت: اسنادی در این مرکز نگهداری می شود که چگونگی مراسم عزاداری و آداب برگزاری آن را توسط خادمان در ماه های محرم و صفر و از تاسوعای حسینی تا شهادت امام رضا(ع) بیان می کند. 

زهرا فاطمی مقدم افزود: وجود این اسناد از زمانی است که تشکیلات اداری آستان قدس رضوی شکل گرفته و صورت برگزاری مراسم، آیین های مذهبی و مخارج آنها ثبت شده است. قدیمی ترین سند در مورد آیین های سوگواری در بارگاه منور رضوی مربوط به 400 سال پیش است. 

وی ادامه داد: طبق اسناد؛ برنامه های سوگواری از نخستین روز محرم آغاز می شده و با حضور روضه خوانان حرم مطهر به صورت مستمر تا روز عاشورا ادامه داشته و بعضا کتاب روضه الشهدا نیز در این مراسم قرائت می شده است. 

این کارشناس اسناد آستان قدس رضوی گفت: بر این اساس مراسم سوگواری برای سیدالشهدا(ع) ، عموما در ایوان طلای صحن انقلاب اسلامی یا در رواقهای دارالضیافه و دارالسیاده برگزار می شده و زائران زیادی در این مراسم حضور می یافتند. 

وی افزود: طبق این اسناد در برخی دیگر از نقاط شهر مشهد مانند "خان حسینیه" نیز به جز حرم مطهر رضوی مجالس عزاداری توس آستان قدس برگزار می شد. 

او مراسم نخل بندی حرم مطهر رضوی در روز عاشورا، سیاه پوشی گلدسته ها و گنبد طلا بارگاه منور رضوی، تعطیلی مکتبخانه حرم مطهر و دکانهای شهر، برگزاری آیینهای مذهبی در قالب روضه‌ خوانی، سینه‌ زنی، شبیه‌ خوانی و حمل وسایل و نمادهای گوناگون و اطعام زائران را از ارکان باشکوه آداب و رسوم سوگواری برشمرد که در اسناد آستان قدس رضوی ذکر شده اند. 

امروزه برخی از آیینها مانند نخل بندی در روز عاشورا در حرم مطهر دیگر برگزار نمی شود اما هنوز سیاه پوشی گنبد و پوشش ضریح و سایر نقاط حرم مطهر، اطعام زائران، روضه خوانی، خطبه خوانی شب عاشورا، سینه زنی و شام غریبان باقی مانده است.