سرویس مد و لباس هنرآنلاین : گُلوَنی در زبان لری به گونه‌ای از سربند یا روسری چهارگوش گفته می‌شود که معمولا از جنس ابریشم بافته شده و نقش‌های خاصی دارد که با آن شناخته شده است. این سربند در زمان‌های قدیم به عنوان سربند و دستار در لباس مردان و زنان استفاده می‌شد اما امروزه دختران نسل جدید از نوع کوچک آن به عنوان روسری استفاده می‌کنند و گاهی مردان هم از آن به عنوان سربند استفاده کرده و آن را دور کلاه نمدی می‌پیچند.

این روسری که به عنوان یکی از سوغات‌ لرستان شناخته شده است امروزه بیشتر از جنس نخ بافته می‌شود و معمولا با زمینه مشکی و نقش تک رنگ روی آن تولید می‌شود. معمولا این نقش به رنگ قرمز و سفید است اما گاهی اوقات از رنگ‌های آبی، سبز، زرد و... هم در آن استفاده می‌شود.

نوع دیگری از گلونی که چارگلونی نام دارد از چهار عدد روسری ابریشمی چهار گوش به ضلع تقریبی یک متر و نیم با رنگ زمینه مشکی و حاشیه‌های قرمز، آبی و سبز ساخته می‌شده که زنان مسن آنها را به هم دوخته و روی سر می‌بستند. شکل سنتی بستن این سربند به روی سر هم فرم خاصی دارد که به آن سرون گفته می‌شود.

در حفاری باستان شناسی در غرب شهرستان دلفان انگشتر مفرغی‌ای به دست آمده که روی آن نقشی ‌کنده کاری شده است. در این نقش‌ یک انسان با دو بال دیده می‌شود که سرپوشی مانند کلاه بر سر دارد و دور کلاه دستاری شبیه گلونی‌های امروزی قرار گرفته است.

در دوره‌های متاخر نیز کاربرد گلونی شکل رایج‌تری پیدا کرده و در عکس‌های قدیمی مردانی با پوشش گلونی دیده می‌شوند. مردان گلونی را دور کلاه خود می‌بستند و به منظور تزیین و یا نگهدارنده کلاه از آن استفاده می‌کردند.

در سال‌های اخیر به همت جمعی از دختران خرم‌آبادی، روز ۲۶ اردیبهشت به عنوان روز روسری لُری نام‌گذاری شده است و در این روز دختران لُر با سر کردن روسری لری این پوشش اصیل و زیبا را به دیگران معرفى می‌کنند.

انتهای پیام/