سرویس موسیقی هنرآنلاین: از اواخر دهه 1370، زمانی که موسیقی پاپ به شکل درست و مستقل فعالیت مجدد خود را آغاز کرد، نام چند نفر مدام بر سر زبان‌ها بود که هر یک بار موسیقی پاپ را به شکلی به دوش می‌کشیدند.

آن‌ها خوانندگان جوانی بودند که به‌یک‌باره از رادیو و تلویزیون سر درآورند و قطعات متفاوت خود را به گوش مردم رساندند. با گذر زمان تعدادی از نام‌آوران عرصه پاپ و کسانی که در این رشته حق آب و گل داشتند، کم‌کم گوشه استودیوها رفتند و سعی کردند از میدانی که دائماً دستخوش موسیقی‌های سخیف می‌شود، دور باشند.

خشایار اعتمادی و قاسم افشار و با فاصله از آن‌ها مهدی مقدم جزو پیشگامان موسیقی پاپ بعد از انقلاب اسلامی در ایران هستند که این روزها کم‌کار شده‌اند. با آن‌ها درباره این موضوع گفت‌وگو کرده‌ایم:

اعتمادی: ترجیح می‌دهم کمتر در فضای موسیقی حضور داشته باشم

خشایار اعتمادی اواخر دهه هفتاد و اوایل 80 با اشعاری عاشقانه‌ بودند گل کرد. کلیپ‌های او و فرم موسیقی روز آن زمان در آثارش مشهود بود و در صداوسیما نیز حضوری فعال داشت.

او درباره کم‌کاری‌اش به هنرآنلاین گفت: ازدیاد چهره‌های موسیقی و اضافه شدن موسیقی‌های سخیف، دو دلیل اصلی من برای دور شدن از این فضاست، ببینید شما وقتی به مهمانی می‌روید باید احساس امنیت، آرامش و شادی کنید و چیزهایی که می‌بینید یا می‌شنوید به فرهنگتان نزدیک باشد در غیر این صورت شما مهمانی را ترک می‌کنید، فضای الآن موسیقی دقیقاً طوری است که ترجیح می‌دهم کمتر در آن حضور داشته باشم.

وی افزود: درواقع، شرایط حال حاضر با احساسات من جور نیست و ترجیح می‌دهم در گوشه‌ای کار خود را جلو ببرم، مشکل من اتمسفر و جوی است که امروز در موسیقی وجود دارد. دلایل مختلفی برای کارم دارم و به آن معتقدم چرا که میدانم موسیقی عرضه و تقاضاست و زمانی که تقاضا کم بوده و عرضه زیاد باشد به مشکل بر خواهید خورد. نمی‌توانم بگویم مقصر اصلی این مسائل کیست. در اصل همه ما به‌نوعی در این آشفته‌بازار اعم از تهیه‌کننده، خواننده، آهنگساز و تنظیم‌کننده مقصریم.

او ادامه داد: ما همگی باید دست به دست هم بدهیم تا بتوانیم موسیقی را از این وضعیت نجات بدهیم، شما نگاه کنید در ماه 10 هزار ترک منتشر می‌شود مسلماً کیفیت آثار نیز به نسبت تعداد آن پایین و پایین‌تر می‌آید. این کشور ادبیات و ادب و فرهنگ و هنر است ولی امروز من اثری از آن نمی‌بینم.

این هنرمند اضافه کرد: امروز نه به موسیقی، نه به واژه و نه به فرهنگ، فکر نمی‌شود و فقط می‌شنوند و نتیجه آن فضای خالتور است که شکل‌گرفته است، خالتور در زبان روسی به معنای الکی بودن است و این دقیقاً فضای روز موسیقی ماست. باید یاد بگیریم که فرهنگ و هنر اسباب‌بازی نبوده و باید روی آن فکر شود نباید با طنزپردازی‌ها در کلام آن‌ها رو به انحطاط برد.

این خواننده همچنین گفت: خب وقتی شرایط را این‌طور می‌بینم ترجیح می‌دهم سکوت کنم چون معتقدم که سکوت حرمت داشته و سکوت کردن محترم‌تر است! در این چند سال اخیر برای خودم و رضایت دلم کارهایی را تولید و خوانده‌ام. من از همان ابتدا خودم را خواننده نمی‌دانستم و بیشتر برای خودم می‌خواندم. همیشه برای حال دلم خوانده و هیچ‌وقت خودم را خواننده ندانسته‌ام.

اعتمادی در پایان گفت: در حال حاضر دو اثر با بابک زرین بانام‌های "برگشتم" و "دیر به فکر افتادی" را آماده کردیم و می‌خواهیم برای آن‌ها تیزرهای یک الی دودقیقه‌ای بسازیم. یکی از آن‌ها را در 10 روز آینده دیگری را در ایام عید منتشر و پخش خواهیم کرد در حال حاضر منتظر مجوز آثار هستیم.

افشار: ترجیح می‌دهم دوری‌کنم

قاسم افشار خواننده دهه 70 دیگر خواننده باتجربه پاپ، علت عقب ماندن هم‌نسلی‌های خودش از سطح اول موسیقی کشور را فضای آشفته‌ بازار موسیقی در یک دهه اخیر می‌داند او درباره کم‌کاری خود گفت: به نظر من فضای موسیقی وب نیست و روزبه‌روز نیز بدتر می‌شود. من به‌عنوان یک خواننده که عمده فعالیتم در سال‌های پیش بوده در حال حاضر ترجیح می‌دهم دوری‌کنم.

وی افزود: وقتی در روز ما 400 ترک در موسیقی منتشر و پخش می‌کنیم برای من خواننده این مسئله گیج‌کننده است که واقعاً چه باید تولید کرد؟ خیلی دوست دارم فعالیت زیادی در حوزه موسیقی داشته باشم، اما احساس می‌کنم به بیراهه می‌روم.

این خواننده در پایان گفت: مشغول جمع‌آوری و ضبط چندین تک آهنگ هستیم که فضای شاد و ریتمیکی دارند و یکی از آن‌ها مضمون عید نوروز دارد، یکی از آن‌ها هفته آینده آماده انتشار و پخش خواهد بود و مابقی نیز به فاصله منتشر می‌شوند. بعد از عید نوروز نیز برای کنسرت در تهران آماده خواهیم شد.

مقدم: زمان ما انتخاب برای مردم ساده‌تر و راحت‌تر بود

مهدی مقدم درباره وضعیت موسیقی گفت: اگر می‌توانستم ببینیم وضعیت خودم را می‌دیدم! چون دست من نیست. وقتی یه آهنگ زیرزمینی "هیت" می‌شود و برعکس یه آلبوم خوب منتشر می‌شود و هیچ اتفاق نمی‌افتد! همه این‌ها از ماهواره‌ها و سایت‌هایی که لایک‌های دروغین دارند نشات می‌گیرد. زمان ما انتخاب برای مردم ساده‌تر بود، اما الان شرایط فرق کرده است. البته در این میان برنامه‌های ظاهراً تخصصی موسیقی می‌توانند کمک کنند، اما متأسفانه موسیقی ما متولی زیاد پیداکرده و بزرگ‌های موسیقی ما خانه‌نشین شده‌اند.