سرویس سینمایی هنرآنلاین: سری جدید برنامه تلویزیونی "چهل‌تیکه" به تهیه‌کنندگی و کارگردانی الهام حاتمی و اجرای حمیدرضا علیمردانی از پنجشنبه 11 مهر روی آنتن شبکه نسیم رفت.

این برنامه یک خاطره بازی است که حال و هوای گذشته را برای امروزی‌ها مرور می‌کند؛ به‌گونه‌ای که فعالیت سابق هنرمندان و بازیگران را در برنامه‌های قدیمی که در آن‌ها نقش‌آفرینی کرده‌اند، باری دیگر از زوایای مختلف به نمایش می‌گذارد.. این برنامه از یکشنبه تا جمعه هر هفته، ساعت 20:30 از شبکه نسیم پخش می‌شود.

"چهل‌تیکه" با نمایش نمونه‌های آرشیوی و نوستالژیک از سریال‌ها، برنامه‌های تلویزیونی قدیمی و ... از هنرمندان و یا مجری‌های دهه 60 و 50، خاطراتی را مرور می‌کند که شاید خود این افراد نیز آن‌ها را به خاطر نیاورند.

الهام حاتمی کارگردان و تهیه‌کننده این برنامه درباره کنار آمدن با سختی‌های تولید چنین برنامه‌ای گفت: خیلی وقت‌ها با خودم فکر می‌کنم که اگر این همه به کارم عشق نداشتم، جایی کار را رها می‌کردم؛ چون خسته می‌شوم. ولی با وجود سختی‌ها کارم را با عشق انجام داده‌ام و از کاری که کرده‌ام راضی هستم. اول خودم از کارم لذت می‌برم و اولین مخاطبم خودم هستم. پیش آمده که کاری را با دو سه مهمان خیلی خوب ضبط کرده‌ام ولی آن را پخش نکرده‌ام؛ چراکه مثلاً آن فرد خیلی مریض بوده و نتوانسته کلمات را به‌درستی بیان کند و من هم چون شأن او برایم مهم بوده، نخواسته‌ام شأنش را پایین بیاورم.

برنامه چهل تیکه

حاتمی ادامه داد: در برنامه "چهل‌تیکه" شأن مهمان‌ها برایم مهم است و سعی می‌کنم تا آنجا که ممکن است همه چیز محترمانه برگزار شود و به آن‌ها خوش بگذرد. آقای علیمردانی هم به آن‌ها می‌گوید که امشب شب آن‌هاست و امیدوار است هر اتفاقی که آنجا رخ می‌دهد، چیزی باشد که آن‌ها دوستش دارند.

او همچنین افزود: همه تلاشمان این است که با چیزی که ارائه می‌دهیم، حال مردم و مهمانانمان را خوب کنیم.

تهیه‌کننده "چهل‌تیکه" در پاسخ به این سؤال که "چهل‌تیکه" تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، اظهار کرد: واقعاً هیچ برنامه‌ای برای ادامه این کار ندارم؛ باید به آن فکر کنم و ببینم اگر قرار باشد کار دیگری انجام دهم، آن‌قدر جذاب هست که هویت این برنامه را خراب نکند یا نه. برای من بسیار مهم است که مردم از یک برنامه خاطره خوب داشته باشند، نه این که مدام یک برنامه را ادامه دهم تا جایی که مخاطبم از آن خسته شود. واقعاً دوست دارم برنامه‌ام بهترین باشد و بهترین تمام شود.

حاتمی در پاسخ به این سؤال که اگر بخواهد برنامه را ادامه دهد، آیا از حالت نوستالژی خارج خواهد شد؟ توضیح داد: من در حوزه اجتماعی کارهای مختلفی انجام دادم و اگر بخواهم بعد از این نیز کاری کنم، قطعاً در حوزه اجتماعی - فرهنگی خواهد بود؛ چون تخصص من در این حوزه است. اما پیش درآمد ذهنی درباره ادامه برنامه ندارم؛ زیرا وقتی یک کار را انجام می‌دهم، تمام تمرکزم روی آن است و می‌خواهم آن را به بهترین نحو تمام کنم.

او در ادامه گفت: بسیاری از شب‌ها حین ضبط برنامه "چهل‌تیکه" باوجود تعداد زیاد تماشاچی، برق می‌رود ولی به‌یک‌باره مهمان برنامه شروع می‌کند به آواز خواندن و فضا را تغییر می‌دهد تا مخاطبان خسته نشوند. زمانی که آدم‌ها وارد محیط برنامه "چهل‌تیکه" می‌شوند، اول با یک مقاومتی در برنامه حضور پیدا می‌کنند ولی پس از آن همه چیز بسیار صمیمی و لذت‌بخش هم برای مهمان و هم برای ما می‌شود.

برنامه چهل تیکه

این تهیه‌کننده و کارگردان ادامه داد: مهم‌ترین چیزی که با آن روبرو شده‌ام، مقاومتی است که مهمان‌ها نسبت به برنامه دارند. آن‌ها اینجا می‌آیند و زمانی که در حال ترک برنامه هستند، آن‌قدر پر از شور و انرژی‌اند که من خودم تعجب می‌کنم که چه چیزی تا این حد حال آن‌ها را خوب کرده است؟ دو نکته برای مهمان‌های برنامه "چهل‌تیکه" بسیار مهم بوده است؛ یک این که خیلی وقت‌ها خودشان آن تصاویری که از آن‌ها پخش می‌کنیم را ندیده‌اند و دیگر این که آقای علیمردانی خیلی به کسی که صحبت می‌کند، احترام می‌گذارد و سعی می‌کند فضا را به‌گونه‌ای فراهم کند که مهمان اضطراب این را نداشته باشد که حرفش توسط میزبان قطع شود و حرفش نصفه بماند.

حاتمی گفت: یکی از نکات زیبای دیگر این برنامه دعوت از افرادی است که مدت‌زمان طولانی از آن‌ها خبری نبوده و اکنون پس از حضور در برنامه دوباره دیده شده و دعوت به کار شده‌اند. درواقع یکی از اهداف برنامه ما یادآوری چهره‌های فراموش‌شده است؛ چراکه در حال حاضر افراد بااستعدادی هستند که به علت حضور مکرر افراد تکراری دیگر از آن‌ها استفاده نمی‌شود.

او همچنین در پاسخ به این سؤال که با چه محدودیت‌هایی به‌عنوان یک کارگردان خانم در تلویزیون مواجه بوده‌ است، عنوان کرد: فضای برنامه "چهل‌تیکه"، آن‌گونه نیست که بخواهند محدودیتی در آن اعمال کنند. من برای ساخت این برنامه تلاش زیادی کردم و در کنارش از اعتماد و حمایت دیگران برخوردار بودم. البته برای کاری که می‌کنم یک سابقه 20 ساله دارم. این برنامه علاقه‌مندی‌های من را داشت و هم فرصتی بود که به‌عنوان یک تهیه‌کننده و کارگردان خانم، به تثبیت جایگاه خانم‌ها به‌عنوان کارگردان و تهیه‌کننده کمک کنم. در حال حاضر من تنها تهیه‌کننده و کارگردان خانم شبکه نسیم هستم و این برای من افتخار بزرگی است.

حاتمی در پایان درباره علت کمتر ساخته شدن برنامه‌های خوب در تلویزیون نیز گفت: به نظرم امروزه آدم‌ها خیلی کم‌صبر و بی‌حوصله شده‌اند و خیلی دوست دارند سریع به نتیجه برسند. در صورتی که تهیه‌کنندگی یا کارگردانی کاری است که فرد باید در آن زمان بگذارد و حوصله کند. مثلاً چرا "هزاردستان" آقای حاتمی تا این همه مدت برای ما باقی می‌ماند؟ چون او عمری را روی آن کار زمان گذاشت و هر فریم کار برایش یک تابلوی نقاشی بود. آدم‌ها کم‌صبر هستند، دیر می‌آیند و زود می‌خواهند بروند. شاید دیگر خیلی محتوا برایشان مهم نباشد و کارها محتوا محور نیستند. همچنین برخی از آن‌ها انتظار دارند که رسانه همه چیز در اختیارشان قرار دهد.

او اضافه می‌کند: رسانه یک قابلیت دارد و به شما یک فرصت و آنتن می‌دهد. اگر شما آدم توانمند و قابلی باشید می‌توانید از آن استفاده کنید ولی اگر نباشید شانستان از بین می‌رود. این که می‌گویند تلویزیون محدودیت دارد، من تا به حال این را ندیده‌ام، بالاخره هر سازمان‌ و اداره‌ای قوانین خاص خود را دارد که باید آن را رعایت کرد و با توجه به آن، کار خود را پیش برد. به نظرم مشکل اینجاست که افراد به کارشان عشق ندارند. مهمان‌هایی که به برنامه می‌آیند و صحبت می‌کنند، می‌بینم که چقدر به کارشان عشق و علاقه داشته‌اند. نمی‌دانم شاید هم بخشی از عشقی که به کارم دارم، به زن بودنم برمی‌گردد؛ چون وجود زنان سرشار از عشق است.