به گزارش هنرآنلاین، نشست خبری برنامه "شب‌های شفاهی" صبح امروز با حضور محمود گبرلو، تهیه کننده و مجری این برنامه و اهالی رسانه برگزار شد.

محمود گبرلو در آغاز این نشست با بیان اینکه این اولین نشست خبری برای یک برنامه تلویزیونی است، گفت: معتقدیم همه برنامه‌های تلویزیونی باید این نشست‌های خبری را داشته باشند تا همان گونه که خودشان در برنامه مطالبه گری می‌کنند پاسخگوی رسانه‌ها نیز باشند.

این منتقد با سابقه سینما درباره علت ورود به عرصه برنامه سازی تلویزیونی گفت: بعد از 30 کار روزنامه نگاری در رسانه‌های مختلف به این تحلیل رسیدم که بهترین کار تجربه فضای جدید از طریق تصویر است تا با مخاطبان بیشتری در ارتباط باشم. از این رو وقتی در سال 91 برنامه "هفت" پیشنهاد شد با همین تحلیل این کار را پذیرفتم.

وی درباره رویکرد خود در سری دوم برنامه "هفت" گفت: برنامه "هفت" را با استراتژی ایجاد یک وحدت و آشتی با سینماگران شروع کردم چون معتقدم باید بین اهالی فرهنگ و هنر بخصوص سینما یک همدلی ایجاد کرد. دومین استراتژی در برنامه "هفت" مطالبه گری بود به این مفهوم که تلویزیون بستری فراهم کند تا همه اهالی سینما بتوانند حرف‌های خودشان را بزنند. با همین رویکرد تقریبا بیشتر اهالی سینما از طیف‌های مختلف به این برنامه آمدند و حرف‌هایشان را زدند.

گبرلو با بیان اینکه نمی‌خواهم به دلایل تعطیلی برنامه "هفت" و رفتارهای غلط برخی مدیران تلویزیون در آن مقطع بپردازم، گفت: بعد از چند سال دوری از فضای برنامه سازی، پیشنهادی به دکتر قاسمی مدیر شبکه شما ارائه دادم که با حمایت دکتر دارابی، معاون امور استان‌های صدا و سیما، این پیشنهاد مورد تایید قرار گرفت.

این روزنامه نگار با سابقه خاطر نشان کرد: برنامه "شب‌های شفاهی" حاصل نگاه جدید من به سینما و بر اساس تجربیاتی که از برنامه "هفت" داشتم طراحی شده است. در وهله اول این برنامه، یک مجله فرهنگی – هنری در حوزه‌های سینما، تاتر، ادبیات، موسیقی و هنرهای تجسمی را در بر می‌گرفت که در نهایت تصمیم گرفته شد با محوریت سینما شروع کنیم و در ادامه به حوزه‌های دیگر ورود کنیم.

مقصر اصلی شکست سینما، مسئولان هستند

مجری اسبق برنامه "هفت" در ادامه گفت: ما در حوزه فرهنگ و هنر بخصوص سینما نقص‌های بسیار زیادی داریم که مقصر اصلی آن سینماگران نیستند، بلکه مسئولانی هستند که باید پاسخگوی هنرمندان و مردم باشند.

وی با بیان اینکه متاسفانه مسئولان سینمایی چه در دولت‌های گذشته و چه در دولت فعلی حرکت مثبت و رو به رشدی نداشته‌اند، افزود: استراتژی ما در برنامه "شب‌های شفاهی" مطالبه گری از مسئولان، هنرمندان و مردم است. آنچه که در این برنامه برای ما مهم است و به عنوان یک دستور کار به آن می‌نگریم رونق صنعت سینما است. پس از انقلاب همه درباره سینما حرف‌های زیادی زده‌اند اما در عمل هیچ اتفاق قابل ذکری نیفتاده است.

گبرلو با یان اینکه تماشاگر امروز به شدت به فیلم نیاز دارد، تصریح کرد: سینمای ایران توانمندی‌های بسیار زیادی دارد، اما از آن جایی که مسئولان سینمایی کشور برنامه ریزی دقیقی ندارند و وابسته به مدیریت‌های مقطعی و میزهای مخرب خود هستند، همین باعث شده که ما هیچ وقت شاهد رونق صنعت سینما نبوده‌ایم، و چون صنعت سینما رونق نداشته است متاسفانه شاهد بیکاری بسیاری از اهالی سینما بخصوص اهالی پشت صحنه هستیم. از سوی دیگر روز به روز شاهد حضور فیلمسازان جوان به این عرصه هستیم که به دلیل نبود سالن و مشکلات پخش، بستر مناسب برای تولید ندارند.

وی خاطر نشان کرد: به نظر من بعد از دوره آقایان بهشتی و انوار، هیچ مدیری در سینمای ایران موفق عمل نکرده است، و همین موجب شده که امروز سینمای ایران با شکست جدی مواجه شده است.

توجه به فرهنگ ملی و بومی

گبرلو در ادامه این نشست با اشاره به اینکه رویکرد برنامه "شب‌های شفاهی" توجه به فرهنگ ملی و بومی است، اظهار کرد: یکی از نقص های جدی سینمای ایران بی توجهی به فرهنگ ملی و بومی است. متاسفانه سینما محدود شده به فیلم های آپارتمانی و قصه های گنگ و نامفهوم و گاه بسیار شخصی و خصوصی، به همین دلیل فیلم ها مورد توجه عامه مردم قرار نمی گیرند. دلیل دیگر این است که مردم خودشان را در فیلم ها نمی بینند، چون قصه های بومی و محلی، آداب و رسوم و سنن محلی در فیلم های ما جایگاهی ندارد. در جهان نیز فیلم هایی از ایران مورد توجه قرار می گیرد که به فرهنگ ملی ایران پرداخته باشد. بنابراین هدف ما در برنامه "شب‌های شفاهی" تلاش برای اصلاح این رویه است.

توجه به نیازها و خواسته های هنرمندان

تهیه کننده و مجری برنامه "شبهای شفاهی" عنوان کرد: نکته دیگری که در این برنامه پرداخته می شود، توجه به نیازها و خواسته های سینماگران ایرانی است، چه فیلمسازان حرفه ای و چه هنرمندان جوان. ما بستر را فراهم می کنیم تا این نیازها و خواسته ها در برنامه مطرح شود و مسئولان سینمایی باید به این نیازها پاسخ دهند.

وی ادامه داد: تاکید ما در این برنامه توجه به هنرمندان شهرستانی است. از این رو در مباحث و میزگردهای برنامه حتما از هنرمندان شهرهای مختلف ایران استفاده خواهیم کرد.

گبرلو با اشاره به مولفه های یک برنامه تلویزیونی موفق، گفت: یک برنامه سینمایی زمانی می تواند موفق باشد که نظرات شخصی و مغرضانه را کنار بگذارد و جذب حداکثری را در دستور کار قرار دهد و بتواند یک وحدت را در میان هنرمندان به وجود بیاورد. یک برنامه تلویزیونی جایگاه بیان نظرات شخصی و مغرضانه نیست و مجری برنامه باید جلوی این دیدگاه ها را بگیرد.

افخمی با برنامه اش به سینمای ایران آسیب زد

وی ادامه داد: متاسفانه در سری سوم برنامه "هفت" آقای افخمی با رویکردی که از طریق سیاست گذاران پشت پرده دریافت می کرد به سینمای ایران آسب جدی زند و با موضع گیری های خود و اظهار نظرهای یک منتقد خاص افکار عمومی را نسبت به سینمای ایران تخریب کرد. تفکری پشت برنامه "هفت" آقای افخمی بود که فکر می کرد یک طرفه می تواند از این تریبون به نفع سینمای مورد نظر خود استفاده کند، اما دیدیم این برنامه با شکست مواجه شد.

گبرلو با بیان اینکه آقای افخمی باید پاسخگوی عملکرد خود در برنامه "هفت" باشد، تصریح کرد: حاضرم در روی آنتن زنده برنامه "شب‌های شفاهی" در این باره با آقای افخمی مناظره کنم و ثابت کنم که وی چه لطماتی به سینمای ایران زده است.

انجمن منتقدان در این سال‌ها هیچ خاصیتی نداشته است

گبرلو در بخش دیگری از این نشست، با انتقاد از انجمن منتقدان سینمای ایران گفت: ما در برنامه "هفت" نزدیک به چهل منتقد را به برنامه دعوت کردیم، اما بعد از پایان آن برنامه به این تحلیل رسیدم که متاسفانه برخی از منتقدهای ما از دانش بالایی در بیان نظرات خود برخوردار نیستند. مسبب این اتفاق را انجمن منتقدان سینمایی می دانم. این انجمن نباید اجازه دهد که افکار عمومی نسبت به مقوله نقد در سینما نگاه منفی پیدا کند. متاسفانه انجمن منتقدان در این سالها هیچ خاصیتی نداشته است. در صورتی که این انجمن می توانسته با برگزاری دوره ها و کارگاه های نقد نویسی، علاقه مندان و مستعدان این حوزه را آموزش دهد و به رسانه ها بخصوص تلویزیون معرفی کند. متاسفانه هر کسی با نوشتن یک مطلب خودش را منتقد می داند. از این رو ما در برنامه "شب‌های شفاهی" سعی می کنیم از کارشناسان فیلم که می توانند فیلم و فضای سینما را به خوبی تحلیل کنند استفاده می کنیم. حتی در نظر داریم از استادان دانشگاه، جامعه شناسان و روان شناسان آگاه به سینما در مباحث استفاده کنیم.

برنامه ساز تلویزیونی باید تابع سیاست‌های صدا و سیما باشد

وی با بیان اینکه هر برنامه ساز تلویزیونی باید تابع سیاست‌های صدا و سیما باشد، خاطر نشان کرد: ما هم تابع سیاست های تلویزیون هستیم اما تا آن جا که بتوانیم سعی می کنیم مدیران را درباره آنچه تحلیل منطقی دارد مجاب کنیم.

گبرلو ادامه داد: متاسفانه برخی مسئولان تحلیل درستی از فضای جامعه ندارند و به همین دلیل به برخی فیلم ها با دیده تردید می نگرند در حالی که همان فیلم مورد توجه تماشاگر ایرانی قرار می گیرد.

وی افزود: ما نباید به روحیات شخصی فیلمساز کار داشته باشیمف بلکه باید اثر فیلمساز را ببینیم. نگاه سیاسی هر کس قابل احترام است و ما باید با جذب حداکثری به همه هنرمندان نگاه کنیم. همان گونه که من در برنامه "هفت" حدود 400 هنرمند را از طیف های مختلف و در برنامه زنده به تلویزون آوردم. بنابراین این ادعا که هنرمندی با تلویزیون همراه نباشد را نمی پذیرم. ستگی دارد چگونه با آنها برخورد کنیم. من در برنامه "هفت" با عزت و احترام با هنرمندان برخورد کردم و هر کسی را هم که خواستم به برنامه آوردم. در برنامه "شب‌های شفاهی" هم اصل بر احترام و عزت هنرمندان و ایجاد وحدت و آشتی میان همه اهالی فرهنگ و هنر این سرزمین است.

گبرلو با بیان اینکه برنامه "شب‌های شفاهی" در آینده به حوزه های دیگر فرهنگ و هنر هم ورود خواهد کرد، گفت: در نظر داریم در آینده در صورت موافقت مدیریت شبکه، برنامه را به دو یا سه شب در هفته افزایش دهیم. همچنین در ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر تلاش می کنیم تا هر شب در خدمت هموطنان عزیز باشیم.

برنامه "شب‌های شفاهی" به تهیه کنندگی و اجرای محمود گبرلو، چهارشنبه هر هفته از ساعت 21 به صورت زنده از شبکه "شما" پخش می‌شود و به صورت همزمان روی آنتن شبکه‌های استانی سیما می رود. اولین قسمت این برنامه، چهارشنبه 8 آذر روی آنتن می‌رود.