سرویس تئاتر هنرآنلاین: اپرای عروسکی به عنوان هنری فراموش شده تا همین چند سال پیش در تئاتر ایران خیالی بیش نبود اما به همت بهروز غریب‌پور و گروه تئاتر "آران" اینک علاوه بر اجرای اپرای عروسکی، موزه اپرای عروسکی هم در ابتدای امسال افتتاح شد. به سبب همین افتتاح دوشنبه 21 فروردین‌ماه علی مرادخانی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه تنی چند از مدیران فرهنگی در حوزه تئاتر، تجسمی و موسیقی و همچنین هنرمندان عرصه‌های مختلف از این موزه دیدار کرد.

شهامت مرادخانی برای احیای نام فراموش شده اپرا

در جریان بازدید مدیران وزارت ارشاد از این مجموعه با اشاره به تاسیس موزه عروسکی اپراهای گروه "آران"، بهروز غریب‌پور بیان کرد: این موزه تئاتر عروسکی شامل مجموعه‌ای از عروسک‌های گروه "آران" در ۱۴ سال گذشته است که پیش از این در مکانی نامناسب آرشیو می‌شد، اما خوشبختانه با توجهی که از سوی علی مرادخانی، علی اکبر صفی‌پور، مهدی شفیعی و حسین مهرجردی صورت گرفت ما هفتم فروردین‌ماه امسال توانستیم موزه عروسک‌های این اپراها را تاسیس کنیم. طی سه سال گذشته نامه‌نگاری‌های زیادی برای تاسیس این موزه انجام گرفت اما در نهایت با مساعدت‌های مدیران معاونت هنری وزارت ارشاد بالاخره توانستیم این موزه را افتتاح کنیم.

این مدیر فرهنگی در ادامه افزود: تمام عروسک‌هایی که در این موزه مشاهده می‌کنید دارایی‌های کامل گروه تئاتر آران نیست و ما ۶۰۰ عروسک از مجموع اپراهای هشتگانه خود داریم که توسط همکارانم ساخته و در معرض اجرای عمومی گذاشته شده‌اند. تا امروز همه تلاش نیروی انسانی مغفول مانده بود به همین جهت بسیار خوشحالیم که با تاسیس این موزه شرایطی فراهم شده تا مخاطبان با تعداد زیادی از عروسک‌ها از مرحله طراحی و قالب‌گیری تا ارائه آن به مخاطب آشنا می‌شوند و می‌توانند در جریان گوشه‌ای از فعالیت‌های یک گروه حرفه‌ای قرار گیرند.

این کارگردان تئاتر ادامه داد: زمانی که تصمیم گرفتیم تا اپرای "رستم و سهراب" را روی صحنه ببریم آقای مرادخانی مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود و این شهامت آقای مرادخانی را نشان می‌داد که پس از مواجه شدن با نام فراموش شده "اپرا" قرارداد گروه ما را امضا کرد و یکی از بانیان اجرای این اثر نمایشی موسیقایی در تالار فردوسی شد. 

بازدید مرادخانی و جمعی از اهالی هنر از موزه عروسکی در تالار حافظ

غریب‌پور با اشاره به روند بازسازی تالار فردوسی تصریح کرد: من تا به امروز توهین‌ها و نقدها را به جان خریده‌ام تا شاهد ساخت یک تالار نمایشی ویژه تئاتر عروسکی با نام تالار فردوسی باشیم. لازم است که باز هم از علی مرادخانی و مدیر محترم بنیاد فرهنگی هنری رودکی که در راه‌اندازی این موزه نهایت همکاری را داشتند تشکر کنم. آنچه که می‌بینید بضاعت ما بود و امیدوارم طی ماه‌های آینده فضا به گونه‌ای طراحی شود که شاهد راه‌اندازی موزه تئاتر نیز باشیم. به هر صورت اکنون فضای صمیمانه‌ای میان ما و آقای مرادخانی به عنوان معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد و ما ایشان را "علی جان" خطاب می‌کنیم و او را به عنوان یک رفیق و همدل قبول داریم.

علاقه‌مندی غریب‌پور به سازندگی جالب توجه است

علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با تشکر از اقدامات و تلاش‌های بهروز غریب‌پور در راه‌اندازی تالار فردوسی، موزه تئاتر عروسکی گروه آران و موزه تئاتر گفت: یکی از نکات قابل توجه بهروز غریب‌پور این است که وقتی با او حرف می‌زنیم قطعا یک چیزی یاد می‌گیریم. به اعتقاد من علاقه‌مندی او به سازندگی جالب توجه است. من از زمانی که در دفتر موسیقی وزارت ارشاد فعالیت می‌کردم خاطرات بسیار خوبی با آقای غریب‌پور دارم و خوشحالم از اینکه شرایط به گونه‌ای فراهم شده تا بار دیگر شاهد فعالیت‌های مستمر او در عرصه تئاتر عروسکی هستیم.

معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: همه می‌دانیم که در حوزه بودجه همواره با یک فقر مزمن روبرو هستیم و مطالبات هیچ‌گاه با بودجه تطبیق نداشته، اما در این میان بهروز غریب‌پور از جمله هنرمندانی است که با صبر و حوصله کار را پیش می‌برد و در کنار این صبر و حوصله، کارها را تمیز و نظیف انجام می‌دهد. ما این کمال‌گرایی و این نوع نگاه را کم داریم که امیدوارم با کمک شما دوستان عزیز در حوزه‌های مختلف تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی بتوانیم به اهداف خود دست پیدا کنیم. ما جزو سرآمدان تئاتر منطقه هستیم اما جایی به نام موزه تئاتر نداشتیم که بخواهیم هرگاه کار پژوهشی داشتیم به آن مراجعه کنیم؛ اما بنده با توجه به حسن سلیقه‌ای که از بهروز غریب‌پور سراغ داشتم پیشنهاد دادم تا او را به عنوان گردآورنده موزه تئاتر انتخاب کنند که مطمئن هستم با وجود او اتفاقات بسیار خوبی در این عرصه خواهد افتاد. الان ما به جایی رسیدم که فقط در تهران هر شب حدود 120 نمایش به صحنه می‌روند و این حجم از اجرای نمایش و رونق در تئاتر نیازمند توجهی ویژه است.

بازدید مرادخانی و جمعی از اهالی هنر از موزه عروسکی در تالار حافظ

مرادخانی  در بخش پایانی صحبت‌های خود با اشاره به غیبت خود در افتتاحیه موزه تئاتر عروسکی گروه آران گفت: من در سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به الجزایر و تونس همراه ایشان بودم و نتوانستم در افتتاحیه این موزه حضور داشته باشم اما امروز بسیار خوشحالم که در کنار شما هنرمندان عزیز از نزدیک در جریان فعالیت‌های موزه تئاتر عروسکی گروه آران قرار گرفتم و شاهد این بودم که فعالیت‌های بسیار خوبی در این مکان انجام گرفته است.

انتقاد ناظری از نقش صدا و سیما در تنزل فرهنگ و هنر

شهرام ناظری خواننده پیشکسوت موسیقی کشورمان نیز در این برنامه توضیح داد: من تخصصی در تئاتر عروسکی ندارم اما مانند دیگر هنرمندان وقتی می‌بینم اتفاق خوبی در بخشی از فرهنگ و هنر این سرزمین می‌افتد بسیار خوشحال می‌شوم. ما به دلیل نقشی که صدا و سیما در تنزل فرهنگ و هنر داشته دچار فقر فرهنگی هستیم و جای شکر آن باقی است که بخش فرهنگی و هنری وزارت ارشاد با کمک هنرمندانی چون بهروز غریب‌پور تلاش‌هایی را انجام می‌دهد. به هر حال باید بپذیریم که در کشور ما برنامه‌ریزی جدی‌ای در حوزه فرهنگ و هنر انجام نگرفته اما جای خوشبختی است که من امروز می‌شنوم که ۱۲۰ اثر نمایشی در نقاط مختلف تهران اجرا می‌شود.

بازدید مرادخانی و جمعی از اهالی هنر از موزه عروسکی در تالار حافظ

وی ادامه داد: تئاتر یکی از موارد مهم هنر است که فرهنگی را به مخاطب نشان می‌دهد که سینما نمی‌تواند. بنده در سال‌های قبل که ارادت ویژه به هنرمندانی چون بهرام بیضایی داشتم، می‌دیدم که چه تلاش‌های خوبی از سوی هنرمندان تئاتر این سرزمین برای ارتقای فرهنگ و هنر کشورمان انجام گرفته است. ما اگر قدر همه بزرگان را می‌شناختیم قطعا امروز جور دیگری بودیم و اتفاقا همین برنامه‌ها است که نقش با ارزشی می‌تواند در جریان فعالیت‌های فرهنگی هنری کشورمان داشته باشد.

شوالیه آواز ایران با قدردانی از فعالیت‌های بهروز غریب‌پور در عرصه تئاتر و موسیقی بیان کرد: راه رفتن در اقیانوس گسترده فرهنگ و هنر این سرزمین کار بسیار سختی است اما به نظر من هنرمندی چون بهروز غریب‌پور خدمات ارزنده و ریشه‌ای را برای فرهنگ و هنر این سرزمین انجام داده است و جا دارد از او به خاطر این زحمات تشکر کنم.

بوسه اکبر عالمی بر رد پای غریب‌پور

ایرج راد عضو هیات مدیره خانه تئاتر نیز در این نشست صمیمانه ضمن تقدیر از اقدامات غریب‌پور گفت: بهروز غریب‌پور طی سال‌های اخیر با موانع زیادی مواجه شد اما نشان داد در کاری که با تبدیل کشتارگاه تهران به فرهنگسرای بهمن آغاز کرده حسن نیت دارد. او همواره در خانه تئاتر نیز یاری‌گر ما بود و اتفاقا نگاه او و تلاشش برای انجام امور فرهنگی ماندگار بود که مشوق‌مان برای ساخت مکان جدید خانه تئاتر شد.

بازدید مرادخانی و جمعی از اهالی هنر از موزه عروسکی در تالار حافظ

اکبر عالمی مدرس پیشکسوت سینما نیز در بخش پایانی سخنرانی‌ها از زحمات بهروز غریب‌پور و علی مرادخانی در عرصه نمایش و تئاتر عروسکی تقدیر کرد و تأکید کرد که وجود تنوع در تئاتر بسیار ارزشمند است و ما نباید در به وجود آمدن چنین شرایطی از تلاش‌های امثال غریب‌پور به سادگی عبور کنیم در پایان عالمی با ستایش از غریب‌پور  خطاب به این مدیر فرهنگی و کارگردان تئاتر گفت: من رد پای تو را در عرصه فرهنگ می‌بوسم.

رونمایی از عروسک نخی شخصیت "خیام" در اپرای عروسکی خیام، اهدای لوح تقدیر بنیاد فرهنگی هنری رودکی و معاونت هنری وزارت ارشاد به بهروز غریب پور و بازدید هنرمندان از پردیس نمایش عروسکی گروه آران و تالار فردوسی از جمله برنامه‌های این مراسم بود.

قباد شیوا، طاهر شیخ‌الحکمایی، محمدرضا درویشی، داوود فتحعلی‌بیگی، شهرداد روحانی، آتیلا پسیانی، محمود فرهنگ، فرزاد طالبی، حمیدرضا نوربخش، مجید ملانوروزی، حسین پارسایی، پیمان شریعتی، غلامحسین شاه‌علی، حسین سروی، علی اکبر صفی‌پور، مریم اقبالی، علی پاکدست و حسین مهرجردی از جمله افرادی بودند که در این برنامه حضور پیدا کردند.