گروه سینما وتئاتر هنرآنلاین، جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، امسال برای نخستین بار، شاهد اجرای آثار دانشجویی در بخشی ویژه خواهد بود. 

بنا بر رای هیئت انتخاب بخش تئاتر دانشجویی چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، متشکل از شهرام احمدزاده، فرزاد معافی غفاری و علی حاج ملاعلی، 18 نمایش منتخب برای حضور در این رویداد معرفی شدند.

برای آگاهی از چند و چون و نحوه انتخاب آثار نهایی حاضر در بخش دانشجویی با فرزاد معافی غفاری به گفت‌وگو نشستیم.

فرزاد معافی غفاری با اشاره به حضور پرشور آثار دانشگاهی گفت: «برای من و دو عضو دیگر هیئت انتخاب بخش دانشجویی که آن‌ها نیز از چهره‌های دانشگاهی هستند، میزان استقبال از این بخش در جشنواره فجر باعث شگفتی بود. حدود 120 اثر به دبیرخانه ارسال شد و اکثریت مطلق آثار، نسخه‌های کامل و نهایی اجرا به شمار می‌رفتند. به هیچ عنوان چنین استقبال گسترده‌ای را از سوی دانشجویان پیش‌بینی نکرده بودیم.»

معافی همچنین درباره کیفیت آثار این بخش از جشنواره نیز توضیح داد: «به طور نسبی آثار این دوره از کیفیت خوبی برخوردار هستند. من فکر می‌کردم به دلیل شرایط ناشی از کرونا در چند سال اخیر که سبب وقفه در اجراهای تئاتر شده بود، ممکن است که آثار دارای کیفیت مطلوبی نباشند اما اصلا این‌گونه نبود و در مجموع، کیفیت آثار قابل قبول بود.» 

فرزاد معافی درباره احتمال حضور پدیده‌های جوان در آثار مختلف نیز گفت: «قطعا پدیده‌هایی در این بخش حاضر هستند. من از قبل با برخی از این افراد آشنا بودم. آثاری در بخش دانشجویی وجود دارند که در حیطه کارگردانی و بازیگری دارای چهره‌های درخشان و آینده‌داری هستند. متاسفانه مدتی است جشنواره تئاتر دانشگاهی که متولی آن وزرات علوم است، برگزار نمی‌شود و این مسئله در میزان اقبال دانشجویان نسبت به این بخش موثر بوده است. در دو دهه اخیر و بر اساس پژوهش‌های آماری می‌توان این‌طور ادعا کرد که اکنون بدنه اصلی تئاتر حرفه‌ای کشور، از طریق تئاتر دانشگاهی تامین می‌شود.»

این استاد دانشگاه در مورد ضرورت حضور این بخش در جشنواره تئاتر فجر هم توضیح داد: «بخش دانشجویی باید همواره در جشنواره فجر حاضر باشد. لازم است بخش دانشجویی با نگاهی ویژه تقویت شده و با سیاست‌گذاری خاص، تفاوت این بخش با جشنواره تئاتر دانشگاهی حفظ شود. وزارت علوم نقش بسیار مهمی در حیطه تئاتر دانشجویی دارد و نباید به آن همچون تئاتر نیمه‌حرفه‌ای نگاه کند. در پژوهشی متوجه شدم حدود هشتاد درصد افرادی که در رشته‌های متفاوت تئاتر کشور حضور دارند، خود دانشجو بوده‌اند. حتی نیاز است تا وزارت آموزش و پرورش به این جمع اضافه شود تا این سه وزارتخانه مهم بتوانند نگاه جدی‌تری به  تئاتر جوانان داشته باشند. بنده معتقدم که آینده درخشان تئاتر کشور، از مسیر تئاتر دانشجویی عبور می‌کند.

چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به ریاست کاظم نظری و دبیری مهدی حامدسقایان، از 27 دی تا 12 بهمن 1402 در تهران برگزار خواهد شد.