به گزارش هنرآنلاین، نکوداشت گلاب آدینه، بازیگر و کارگردان باسابقه تئاتر همزمان با بیستمین شب کارگردان برپا شد.
در این مراسم که شامگاه جمعه، ۱۲ اردیبهشت ماه به کوشش انجمن کارگردانان تئاتر در تالار استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران برپا شد، تعدادی دیگر از کارگردانان نسلهای گوناگون نیز تقدیر شدند.
مراسم پس از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و تلاوت آیاتی از قرآن کریم آغاز شد.
اجرای این مراسم را احسان حاجیپور عهدهدار بود.
از حاضران در این برنامه میتوان به گلاب آدینه، اتابک پورنادری، هادی مرزبان، شهرام گیلآبادی، محمد برهمنی، مهران رنجبر و ... اشاره کرد.
سپس کلیپی برای همدردی با حادثه دیدگان انفجار بندر شهید رجایی پخش شد و در ادامه مجری برنامه به حضار حاضر در سالن خوشامد گفت.
در بخش بعدی کلیپی از ادوار پیشین این برنامه پخش شد.
تئاتر باید نقاد و پرسش گر باشد
سپس شهرام گیلآبادی رئیس انجمن صنفی کارگردانان خانه تئاتر روی صحنه حاضر شد و گفت: اتابک پورنادری قبل از آمدن روی سن به من گفت که ۲۰ سال شد که این برنامه برگزار میشود، اکنون بسیاری از عزیزانی که در این مسیر همراه ما بودند، دیگر در این جهان نیستند. رفقا باید برگردند، هرکاری که فکر میکنیم تئاتر این ممکلت را پیش میبرد، انجام دهیم در غیر اینصورت تئاتر نداریم، بچه هایمان که تک به تک تئاتر را در جایی دیگر از این دنیا ادامه میدهند و همه این رفقا باید برگردند. تئاتر باید نقاد و پرسشگر باشد، اگر روح اجتماع و سیاست را از تئاتر بگیریم، همه چیز آنرا گرفتیم، این حرف، نه حرف سیاسی است و نه چیزی دیگر این وظیفهایست که به گردن تئاتر است.
وی افزود: عصر، عصر سوپر تکنولوژی است و در این دوره روایت ادامه دارد، باید این روایت پشتیبانی شود، با حصر که نمیشود، جلوی تئاتر ایستاد. به افتخار استاد سمندریان که بنای این برنامه را گذاشتند، تشویق کنید. باید از آتیلا پسیانی، جمیله شیخی و رضا حداد نام ببرم. به افتخار تمامی این عزیزان دست بزنیم. لازم است بگویم کارگردانی خلق جهان تازه است، کارگردان، مدیر و ناظم نیست، بلکه این فرد، جهانی را تولید میکند که اندیشه و تفکر خاص خود را دارد. انجمن صنفی کارگردانان خانه تئاتر با ۲۱ نفر مشورت کرد تا به این نتیجه برسد که مدالیوم خود را به چه کسی تقدیم کند و این فرد کسی نیست جز سرکار خانم گلاب آدینه. آرش دادگر، حسین کیانی، محمد مساوات، مهران رنجبر، غلامرضا عربی و محمد برهمنی ۶ تندیس این برنامه را خواهند گرفت. بدون شک رفقای متعدد دیگری وجود داشتند که شاید ما غفلت کردیم و آن را نشناختیم و مطرح نکردیم. در پایان لازم است بگویم که تئاتری ها طراحان مسیر پیشروی مملکت هستند و به قول دکتر علی رفیعی، اگر تئاتر نباشد، فرهنگ مملکت پیشرفتی نخواهد کرد.
همچنین در این برنامه نشان عباس جوانمرد به حسین کیانی، نشان حمید سمندریان به محمد برهمنی و نشان رکن الدین خسروی به سید محمد مساوات اهدا شد. مساوات به دلیل اجرای نمایش حضور نداشت و یادداشت او توسط یکی از دوستانش ارایه شد. حسین کیانی هم به دلیل بیماری حضور نداشت و پسرش کارن، یادداشت او را خواند.
مهران رنجبر و آرش دادگر دو کارگردان دیگری بودند که در این برنامه تقدیر شدند.
رنجبر به هنگام مراسم تقدیرش درخواست کرد کارگردانانی چون حمید پورآذری و علی اصغر دشتی را که از صحنه تئاتر دوری گزیدهاند، به صحنه بازگردانیم. او همچنین خواستار از سرگیری کارگاههای آموزشی دکتر علی رفیعی شد.
اتابک نادری که از جمله حاضران در برنامه تقدیر از کارگردانان بود، گفت: هر جا چراغی به نام تئاتر روشن بوده، تلاش کرده ام که سهم کوچکی در آن داشته باشم. امروز هنرمندان زیادی کنار ما نیستند و این یعنی فرصتها زود از دست می روند.
صدرالدین زاهد، به عنوان دیگر کارگردانی که در مراسم تقدیر از کارگردانان حضور داشت، از وضعیت اخیر تئاتر گله و تاکید کرد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید هنرپرور باشد ولی سانسورهای فعلی، به آثار نمایشی ضربه میزند.
همچنین آرش دادگر از وضعیت تئاتر تجربی ابراز تاسف کرد.
آرش دادگر پس از دریافت تندیس، اظهار کرد: خیلی خوشحالم که امشب در خدمت شما هستم، سپاسگزارم از انجمن صنفی کارگرانان خانه تئاتر ایران، تنها چیزی که میتوانم در این لحظه بگویم، این است که دقیقا پس از ۳۰ سال کار تئاتر به این سوال رسیدیم که چرا تئاتر کار کردیم؟ و چرا به این وادی آمده ایم؟ من گروهی در ابتدا داشتم، که الان نفری از آن باقی نمانده است. امروزه به این اتفاق رسیدم که دیگر میلی به کارگردانی و تدریس ندارم. تنها چیزی که میتوانم به آن افتخار بکنم، داراییهایی است که به سختی به دست آوردیم و آن را باید به نسل بعدی بسپاریم.
وی افزود: امروزه هیچ فضایی برای تئاتر تجربی و کارگاهی در ایران وجود ندارد و اگر به همین ترتیب جلو برویم در نهایت به این موضوع میرسیم که تئاتر لاغر و لاغرتر خواهد شد. آرزومندم که تئاتر در نسل بعدی امیدوارتر و موفقتر باشد.
پس از پخش کلیپی از کارگردانان درگذشته همچون آتیلا پسیانی، رضا حداد و ... و اجرای قطعاتی موسیقی و نیز پخش تصاویری از سلسله نشستهای سانسور در تئاتر که به کوشش انجمن کارگردانان برگزار شده است، نکوداشت گلاب آدینه برگزار شد.
در این بخش هادی مرزبان که در نمایش«خانمچه و مهتابی» با آدینه همکاری کرده است، درباره او سخنرانی کرد.
این کارگردان پیشکسوت با یادآوری اجرای نمایشهای آدینه و هنرجویانی که او پرورده است، گفت: گلاب در این سالها شاگردان زیادی پرورش داده و طی چند برخوردی که با تعدادی از شاگردان او داشتم، متوجه شدم که عطر گلاب همه جای ایران را گرفته است.
مرزبان با یادآوری شرایط دشوار بازی گلاب آدینه در نمایش «خانمچه و مهتابی» که در آن با یک مار بازی داشت، افزود: خانم آدینه در این نمایش با یک مار کار میکرد و کمکم با آن رفیق شد و به این ترتیب یکی از بزرگترین مسایل ما را که همان حضور مار بود، حل کرد.
او ابراز امیدواری کرد که سایه گلاب آدینه سالیان سال بر سر تئاتر کشور باقی بماند و تاکید کرد: تئاتر اصلا نمیتواند مسالمت جو باشد و بیشتر دوستانی که کنار گود هستند، به این دلیل است که نمیتوانند مسالمتجو باشند.
مرزبان با ابراز تاسف از حضور برخی از مدیران غیرفرهنگی که هنر و تئاتر را نمیشناسند، افزود: متاسفانه میزهای مدیریتی بزرگ شده اما کمتر مدیری است مانند اتابک نادری که تئاتر را بشناسد. ضمن اینکه متاسفانه در فضای فعلی تئاتر، بشکن و بالابندازها زیاد شدهاند و اگر به همین روش پیش برویم، روزی از هنرمندان بزرگ ما فقط یک نام باقی میماند.
او ادامه داد: عدهای پول میدهند که ما کار کنیم و در مقابل به عدهای هم پول داده میشود که ما کار نکنیم. به همین دلیل باید هزار و یک جور حرف و ممیزی را بپذیریم تا نمایشمان به صحنه برسد. حیف است که در حضور گلاب اینها میگویم چون گلاب خود تئاتر است.
سپس پیام تصویری نورا هاشمی، دختر گلاب آدینه که به دلیل حضورش در یک پروژه هنری نتوانسته بود در برنامه حضور داشته باشد، پخش شد.
او در این پیام تصویری از تلاش و مهربانی مادرش و صبوری او سخن گفت و افزود: عدهای میگویند با گلاب آدینه کار نکنید چون او سختگیر است ولی امیدوارم هر بازیگری یک بار با او همکاری کند که لذت سختگیریِ خوب را متوجه بشود.
هاشمی در پایان خطاب به مادرش گفت: امیدوارم زودتر یک نمایش دیگر کار کنی و نقش اول آن را حتما من باید بازی کنم.
در ادامه، پیام تصویری دیگری از محمد رحمانیان، نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و عضو هیات مدیره کانون کارگردانان پخش شد.
رحمانیان در این پیام به دلیل حادثه غمانگیز بندرعباس به مردم کشورمان تسلیت و سپس به برگزیدگان این برنامه تبریک گفت.
او از گلاب به عنوان یک بازیگر و کارگردان درخشان یاد کرد و گفت: اوایل او را دوست نداشتم ولی هر چه بیشتر کارهایش را دیدم، متوجه ارزشهای هنری او شدم. افتخار میکنم بیشتر کارهایش را دیدهام و آثارش در تئاتر و سینما برایم بسیار آموزنده بوده است.
سپس گلاب آدینه در میان تشویق پی در پی حاضران روی صحنه رفت و گفت: هر چه میخواستم بگویم، با دیدن این تصاویر و شنیدن این صحبتها فراموشم شد.
او خطاب به دخترش که در برنامه حضور نداشت، ادامه داد: نورا جان تو که در سالن حضور نداری ولی اگر بازیگر خوبی نبودی، عمرا به تو نقش میدادم!
آدینه با تسلیتگویی به دلیل حادثه غم انگیز بندرعباس افزود: عرض تسلیت دارم برای فاجعه بندرعباس و دیگر فجایعی که بر ما رفته است.
او با اشاره به سخنان بعضی از کارگردانان درباره گوشهنشینی تعدادی از هنرمندان تئاتر اضافه کرد: اگر شما کار نکنید، هیچ کس ناراحت نمیشود. هر هنرمندی که کار نکند، هر سازی که نواخته نشود، هر فیلمی که ساخته نشود و هر تئاتری که اجرا نشود، عدهای را خوشحال میکند و در چنین شرایطی حتی اگر ما را در گونی بگذارند، باید کار کنیم و من باور دارم هرچه شرایط سختتر شود، ما باید بیشتر کار کنیم. اگر کنار بکشیم و زمانی شرایط کار فراهم شود، دیگر توانایی کار نخواهیم داشت.
این هنرمند محبوب افزود: من بیمار و عاشق تئاترم و بین یک پیشنهاد سینمایی خوب و یک تئاتر خوب، شک نکنید که تئاتر را انتخاب میکنم.
او با گرامیداشت استادانش اضافه کرد: ما از گذشتگانمان یاد میگیریم و آیندگان از ما. امیدوارم آنان کارهای خوب ما را یاد بگیرند و کارهای بدمان را هم تکرار نکنند. باید یاد کنم از استادان بزرگم؛ مهدی هاشمی و سوسن تسلیمی، داریوش فرهنگ، جناب دکتر رفیعی و دکتر پرویز ممنون که سالها در سکوت نشستم و از آنان آموختم.
سپس مدالیوم انجمن کارگردانان تئاتر ایران با حضور حدیث فولادوند که در ۹ سالگی شاگرد گلاب بوده، با همراهی جلیل فرجاد، اکبر زنجانپور ، صدرالدین زاهد، هادی مرزبان، اصغر همت، شهرام گیلآبادی به این هنرمند اهدا شد.
زنجانپور هم در سخنان کوتاهی ضمن ابراز شادی از برگزاری نکوداشت گلاب آدینه و ارزش گذاشتن به هنر او، از اتفاق غمانگیز بندرعباس ابراز تاسف کرد.
در پایان قطعه کوتاهی از نمایش «پردهخانه» نوشته بهرام بیضایی که گلاب آدینه آن را پاییز سال 1401 روی صحنه برده بود، با بازی هنرجویانش اجرا شد.
انتهای پیام