سرویس معماری هنر آنلاین: یکصدوپنجاهمین گفتمان هنرومعماری ویژه جایزه دو سالانه دکتر قهاری و بحث محیط زیست و توسعه پایداری چهارشنبه در باغ موزه قصر برگزار شد. مهندس فاطمه ظفرنژاد دانش آموخته دانشگاه سورین فرانسه، دریافت کننده لوح ویژه جایزه کتاب، مولف کتاب توسعه پایدار و مدیریت آب و مدیر پنل در ابتدای جلسه درباره زندگی سید جواد قهاری سخن گفت و اظهار داشت: دکتر سید جواد قهاری در ۲۲ آبان ۱۲۸۸ در تهران متولد شد و در سال ۱۳۱۵ دانشنامه دکترای خود را در رشته طب از دانشگاه تهران دریافت نمود. درسال ۱۳۱۷ به عنوان پزشک فوق العاده سیار، به استان نهم گسیل شد و بعد به ریاست بهداری رفسنجان، سیرجان و... منصوب شد و روزنامه اجتماعی تهران را در سال ۱۳۳۶ تاسیس کرد و سال ۱۳۵۰ در تهران در گذشت. وی خدمات بسیاری در حوزه خیریه و حفظ محیط زیست انجام داد و جشنواره دوسالانه خیریه به یاری زحمات وی تشکیل شد.
وی ادامه داد: وی میاندیشد محیط زیست به همه محیطهایی که در آنها زندگی جریان دارد گفته میشود. حفاظت از محیط زیست در قرن بیستم و یکم به عنوان یکی از هشت هدف توسعه هزاره و یکی از سه پایه توسعه پایدار شناخته میشود و اما معیارهای ارزیابی میزان موفقیت موسسات فعال در حوزه محیط زیست، پیشگیری و ممانعت از تخریب و آلودگی محیط زیست، نظارت مستمر بر بهرهبرداری از منابع محیطزیست، حفظ گونههای با ارزش خاص و نادر درحال انقراض گیاهی و جانوری و... است. زمین دورههای زیادی به خود دیده است ولی انسان در دوره هولوسن تکامل یافت که با زمین رابطه خوبی داشت و زمین مانند مادر به انسان با عشق و محبت رفتار میکرد در حالی که انسان ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال اخیر که آنتراپوسن نام دارد با زمین با خشم رفتار میکند و حتی جنگ بیخردانهای را با هم نوع خود دارد و آنها را با بیرحمی از بین میبرد.
ظفرنژاد ادامه داد: اشاره میکنم به دریاچه ارومیه که به خاطر بیمسوولیتی تقریبا از بین رفته است و یا بزرگترین رودخانه ایران، کارون که به علت ساختن تونلها چیزی از آن باقی نمانده است و یا زایندهرود به خاطر سدهایی که بوجود آوردهاند، خشک و ویران شده که این الگوی جهانی با جهانی سازی هم به امر ویرانگری اضافه شده. این ویرانگری یعنی ساختن سد، ویلا سازی، راه سازی و.... از کجا نشات میگیرد؟ باید بگویم از الگوی هنر تقلیدی. یعنی گسست فرهنگی، ما با گذشته بیگانه شدهایم. دانشگاه با دانش اصیل ایرانی الگوی تقلیدی شهرسازی بیگانه و... است. در پایان یک سخن از ابوبکر محمد حسن حاسب کرجی متولد۴۱۰ هجری میگویم: "زمین با همه کوهها، دشتهاو پستی و بلندیش کروی شکل است که خدا آن را مرکز زمین قرار داده و تا ابد با حرکت دایمی خود بر گرد این مرکز میگردد."
این جمله کرجی حدودا ۶۰۰ سال قبل از گالیله و نیوتن گفته شده و این نشان دهنده آن است که او در آن زمان فهمیده بود که زمین مدور است پس حق داریم که بگوییم ما دچار گسست فرهنگی شدیم.
دکتر محمد باقر صدوق دانش آموخته علوم محیط زیست، پژوهشگر نمونه، مشاور و معاونت پیشین سازمان محیط زیست نیز در ادامه جلسه گفت: من هم در ادامه حرفهای خانم ظفرنژاد میگویم که دریاچه ارومیه با بیمسوولیتی وزارت نیرو که تامینکننده آب برای سازمان کشاورزی بود، چنین وضعیتی را برای ارومیه رقم زد و این دریاچه در حال خاموشی است.
همچنین فاجعه بزرگی که توسط مسوولین در حال اجرا بود و من توانستم جلوی این پروژه بایستم، زدن تونل زیر رودخانه کرج بود که تا تهران باید امتداد پیدا میکرد و یکی از پیامدهای آن، آلوده شدن بیشتر آب تهران بود. آقای ایرانی فیلمی در این رابطه ساخته که نشان میدهد آبها آلوده است و فاجعهای به بار آمده. همچنین اشارهای بکنم به آب سنگین اراک که با زدن یک رآکتور در کنار آبهای این شهر، به محیط زیست آسیب زده شده است.
وی در پایان اضافه کرد: من با مصاحبهای که با روزنامه همشهری داشتم، مخالفت خود را با آزاد راه تهران-چالوس اعلام کردم که چرا در این جاده باید خانهای ساخته شود. این جاده یک مسیر بکر و توریستی است و باید مسیر جاده برای گردشگری طولانی باشد. چرا باید بخاطر نفع خودمان به هر دلیلی از طول جاده کم کنیم؟
دکتر مهرداد میرسنجری دانش آموخته علوم محیط زیست بژوهشگر برتر گفت: اهمیت محیط زیست و طبیعت در معماری بخشی از مطالعات من بوده است. الگو برداری سازهای از طبیعت موضوعی است که انسان از بدو تولد به آن توجه داشته است که من به طور مثال چند نمونه را اینجا توضیح خواهم داد. مانند پوسته تخم برندگان که رکن مقاومت و یک سازهی پوستهای در معماری میتواند باشد و یا استفاده از سنگ و قوسهای آن که نمونهاش را در معماری تخت جمشید میبینیم. استفاده از سازه درخت در اسکاتلند به عنوان استواری، هماهنگی و هارمونی در آن دیده میشود و یا در ژاپن که از فرم نوک مرغ ماهی خوار به عنوان دماغه یک ترن استفاده شده که به سرعت آن هم کمک شایانی کرده است. حتی این هماهنگی را در باغهای ایرانی میتوان مشاهده کرد.
مهندس مژگان جمشیدی دانش آموخته زیستشناسی، پژوهشگر محیط زیست و مدیر مسوول پایگاه خبری محیط زیست ایران نیز در این نشست گفت: ما در ایران توسعه پایدار نداریم بلکه ما توسعه را پای "دار" میبینیم. مثل دریاچه هامون، جازموریان، کارون، زاینده رود و حالا تالاب بین المللی میان کاله که در مازندران واقع است و به بهانه توسعه گردشگری فضای آن را از بین میبرند.
وی در پایان ادامه داد:جزیره آشوراده را باید نجات دهیم که طی شکایتهای آقای صدوق و دلاور نجفی و خود من توانستیم فعلا جلوی تخریب این منطقه را بگیریم و تا منحل کردن این پروژه ایستادهایم.
دکتر ابوالفضل وطن پرست پزشک و پژوهشگر، آموزشگر همکار یونیسف گفت: من انسان ناامید و بشدت بدبینی هستم و این بدبینی برای یک کنشگر محیط امریست طبیعی. الان مسئله محیط زیست چیست؟ مورد آشوراده؟ باید بگویم که مورد آشوراده با سه واژه مردم، توسعه و محیط زیست مطرح شده است. در واقع با این سه واژه فضایی ایجاد میکنند که من به آن امیدوار نیستم. معنی این مردم چیست؟ مردم به نظر من انبوههای سازمان نیافته و اغلب ناهشیاراند.
وطن پرست اضافه کرد: در مورد توسعه نیز باید گفت برخورد این چنینی با محیط زیست هیچ توسعه پایداری ایجاد نمیکند.
انتهای پیام/