گروه تئاتر هنرآنلاینبیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی که از ۱۴ آذر با هشتمین سمینار بین‌المللی آغاز شد، شامگاه امروز یکشنبه ۲۱ آذر با برگزاری مراسم اختتامیه در تالار وحدت به کار خود پایان داد.

در ابتدای این مراسم پس از تلاوت قرآن کریم و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، نماهنگی از سردار قاسم سلیمانی و تیزر بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی پخش شد. اجرای این مراسم را پیمان شیخی عهده‌دار بود و مهدی صفاریان در نقش سیاه ظاهر شد.

داود فتحعلی‌بیگی بعنوان نخستین سخنران برنامه ضمن خیرمقدم به تک‌تک مهمانان حاضر، گفت: در این سخنرانی عرایض خود را در سه بخش خلاصه می‌کنم؛ یک بخش آمار مربوط به بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی است. در بخش صحنه‌ای 75 اثر به دبیرخانه رسید که 23 نمایش پذیرفته شد و 2 اثر نیز در بخش مهمان حضور داشت که این آثار به صورت آنلاین فیلمبرداری و پخش شد. در بخش شبیه‌خوانی نیز 8 اثر پیشنهاد شد که 5 اثر پذیرفته شد و یک شبیه‌خوانی نیز در بخش مهمان جشنواره حضور داشت.

او در ادامه گفت: در بخش آیین‌ها و بازی‌های نمایشی 92 نمایش به دبیرخانه جشنواره رسید که 22 نمایش پذیرفته شد. همچنین در بخش عروسکی این دوره 22 اثر پیشنهاد شد و 7 اثر در این بخش اجرا شد. در بخش جوانه‌های نمایش ایرانی نیز 58 اثر به دبیرخانه رسید و در نهایت 22 اثر پذیرفته شد. در بخش نقالی نیز 30 اثر به دبیرخانه رسید و در نهایت 13 اثر  به جشنواره راه یافت. 85 پیشنهاد مقاله در بخش هشتمین سمینار بین‌المللی داشتیم که در نهایت 20 مقاله از ایران، 9 مقاله از خارج از کشور و 7 مقاله نیز در بخش یادبود استاد جلال ستاری در این سمینار ارائه شد. در بخش قهوه‌خانه نیز 16 نمایش اجرا شد. در مجموع 96 اثر از میان 285 اثر رسیده به دبیرخانه در این جشنواره حضور داشت.

فتحعلی‌بیگی در بخش دوم سخنانش ضمن تشکر از هنرمندان، کلیه نهادها و ارگان‌هایی که با این دوره از جشنواره همکاری داشتند، دو درخواست را مطرح کرد: به نمایندگی از هنرمندان نمایش‌های آیینی و سنتی از مقام محترم وزارت دو درخواست دارم؛ نخست تقویت کانون نمایش‌های آیینی و سنتی با ایجاد زمینه‌های تشکیل و راه‌انداری بنیاد ملی نمایش‌های آیینی و سنتی با هدف آموزش، پژوهش و آفرینش و سپس ایجاد فضای حمایت به منظور اجرای عمومی نمایش‌های شرکت‌کننده در بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی در سالن‌های تابعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.

او در پایان صحبت‌هایش گفت: خبر خوشحال‌کننده‌ای برای گروه‌های شرکت‌کننده در جشنواره دارم و آن هم این است که آقای قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی اعلام کردند تا 1- 2 روز آینده کمک هزینه گروه‌ها پرداخت خواهد شد.

در ادامه نماهنگ مستندی از بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی پخش و سپس نقل موسیقیایی با اجرای حسین‌ ولی‌نژاد اجرا شد. گروه آیلان به سرپرستی توحید معصومی نیز حرکات فرمی را به نمایش گذاشتند.

محمدمهدی اسماعیلی دیگر سخنران این مراسم در ابتدای صحبت‌هایش عنوان کرد: لطف خدای بزرگ شامل حال من شد تا پس از مدت‌ها که این بیماری منحوس اجتماعات فرهنگی هنری را دچار وقفه و کشور را دچار مشکل کرده بود، یکی دو ماهی است با واکسیناسیون عمومی که امروز در کشور شاهدش هستیم، این بیماری کنترل شود. هم‌اکنون در بسیاری از کشورهای همسایه ما شرایط بسیار حادی در پی این بیماری بوجود آمده است. خدا را شکر که به همت ملت و دولت و اراده‌ای که برای انجام این کار مهم لازم بود، رخ داد و امروز ما در سطح شهر تهران، بالای 70 درصد افراد هر دو نوبت واکسیناسیون را انجام داده‌اند و امروز این فضا برای ما ایجاد شده تا با افتخار اعلام کنیم که همه اجتماعات فرهنگی هنری با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی شکل بگیرد.

او همچنین افزود: به هر حال حیات فرهنگی یک جامعه به وجود هنرمندان فعال و خلاق آن وابسته است و اگر در کشورمان با سابقه فرهنگی چند هزار ساله‌اش روح نشاط و افتخار دیده می‌شود، به دلیل وجود هنرمندان بزرگی بوده که در عرصه‌های مختلف نقش‌آفرینی می‌کنند. خانواده تئاتر از جمله خانواده‌های نجیب و پرکار ایرانی ما هستند و ما به وجود این عزیزان افتخار می‌کنیم.

اسماعیلی با بیان اینکه از برنامه‌های اصلی ما در دولت، نگاه ویژه به موضوع فرهنگ اصیل و سنتی در بخش‌های مختلف است، اظهار کرد: ما در بخش‌های مختلف کشور عزیزمان، شاهد حضور هنرمندان بزرگی در صحنه‌های نمایش‌های آیینی و سنتی هستیم. من دراین مدت کوتاه آغاز کارم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بیش از چند شهرستان برای جشنواره‌های محلی تئاتر رفتم و بنای من این است تا جای ممکن در این برنامه‌ها حضور داشته باشم و حضور من در این برنامه‌ها بیش از اینکه نمادین باشد، برای حل مسائل و مشکلات عزیزان خواهد بود. ما در برنامه روشنی که برای توسعه و اعتلای تئاتر و آیین‌های تئاتری اصیل کشور در دوره جدید معاونت امور هنری به همت محمود سالاری داریم، این است تا در همه مناطق کشور این فضای پر رونق  فرهنگی و هنری را مهیا کنیم. ما در دولت وظیفه‌مان تسهیل فضای پرنشاط برای هنرمندان عزیز در بخش‌های مختلف از جمله تئاتر است و این کار را با افتخار انجام خواهیم داد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه یادآور شد: در همین مدت هم تمام تلاشمان بر این بوده تا زمینه‌های این رشد و تعالی را فراهم کنیم و موانع را برطرف کنیم. ما در دانشگاه‌ها  نیاز به توسعه رشته‌های تئاتری داریم و در همه استان‌ها توجه‌مان بر این است تا حداقل یک هنرستان دخترانه و یک پسرانه را با تاکید بر هنرهای اصیل ایرانی دایر کنیم. از اهالی فرهنگ و هنر به ویژه تئاتر درخواست می‌کنم تا ارتباط خود را با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعمیم بخشند تا مشکلات را در حدتوانمان برطرف سازیم.

او در پایان گفت: بنای ما در سه ماهه اخیر در شهرستان‌ها، تکمیل زیرساخت‌های فرهنگی بوده و در سفر اخیری که به لرستان داشتم، 200 میلیارد تومان برای تکمیل تالار مرکزی آن تخصیص داده شد. دولت تصمیم دارد در ظرف دو ساله آینده پروژه‌های آغاز شده رابه بهره‌برداری برساند. امیدوارم شاهد رشد فعالیت‌های فرهنگی هنری در همه پهنای ایران عزیزمان باشیم.   

در پایان پس از ورود واگن و پخش موسیقی، هیات داوران متشکل از رحمت امینی، محمدحسین ناصربخت و رضا کوچک‌زاده پس از بررسی‌های فراوان و بدون اولویت ضمن ارائه بیانیه‌ای، آثار زیر را در قیاس با سایر آثار شرکت‌کننده حائز کیفیت بهتر دانسته و دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و جایزه نقدی برگزیدگان این مسابقه به شرح زیر تقدیم شد:

شاپور ترکمنی‌سرابی از مشهد برای نمایشنامه «جیک و بوک»، شهرام احمدزاده از تهران برای نمایشنامه «در سوگ شب هزار و یکم شهرزاد قصه‌گو»، نیما جهان‌پور از رشت برای نمایشنامه «روایت آنکه صبور بود که حکمت پروردگار دید و رافت سلطان».

همچنین هیات داوران با اهدای لوح تقدیر و جایزه نقدی از نمایش‌های زیر بدون اولویت تقدیر کرد:

محمد فخرایی‌مطلق از بندر دیر برای نمایشنامه «جنگ نامه‌ای برای قحطی‌زدگان»، علی عزیزی از سمنان برای نمایشنامه «مجلس شبیه‌خوانی آزمون فریدون»، مهدی دریایی از اراک برای نمایشنامه «مجلس‌نامه‌ی مقرب الخاقان» و محسن سلیمانی از تهران برای نمایشنامه «هفت‌خوان رخش و رستم».

محمدحسین ناصربخت، اتابک نادری، مهدی ابدالی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی بهداروند، اسماعیل خلج، کوروش زارعی، مریم معترف، هنگامه مفید، حمید نیلی و...  از جمله مدیران و هنرمندانی بودند که در این مراسم حضور داشتند.