سرویس موسیقی هنرآنلاین: نشست رسانه‌ای سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر سه‌شنبه 15 بهمن‌ با حضور محمد اله‌یاری مدیرکل دفتر موسیقی و رئیس سی و پنجمین دوره جشنواره، شاهین فرهت دبیر جشنواره و اردوان جعفریان مدیر بخش بین‌الملل جشنواره در تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدای این نشست، محمد اله‌یاری ضمن تبریک دهه مبارک فجر و همچنین ابراز همدردی با جان‌باختگان سانحه هواپیمای اوکراینی، گفت: دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مردادماه سال جاری کار برنامه‌ریزی برای برگزاری جشنواره را آغاز کرد. در این مدت با همفکری استادان مختلف و همچنین برگزاری نشست‌های مختلف، تلاش کردیم امسال نیز برنامه‌های متنوعی در جشنواره داشته باشیم. یکی از نخستین کارهای ما شناسایی و انتخاب اعضای هیئت انتخاب بود که این کار با کمک شاهین فرهت دبیر جشنواره موسیقی فجر صورت گرفت.

انتخاب گروه‌ها با سلیقه شخصی صورت نگرفت

مدیرکل دفتر موسیقی ادامه داد: تمام تلاش ما این است که جشنواره موسیقی فجر به اتفاقی با جریان‌سازی و انسجام بیشتر تبدیل شود و در دوره‌های آتی، هنرمندانی که در جشنواره حضور دارند آثار جدید خودشان را اجرا کنند و به این ترتیب جریانی در جشنواره ایجاد شود. امسال هیئت انتخاب تلاش کرد برترین‌های دیگر جشنواره‌های برگزارشده در طول سال، در این دوره از جشنواره موسیقی فجر نیز اجرا کنند.

اله‌یاری خاطرنشان کرد: در بخش بین‌الملل نیز برنامه‌های مفصلی داریم و هشت گروه در این بخش اجرا می‌کنند. در بخش بین‌الملل با مشکلات زیادی روبرو بودیم. اگرچه کانال‌های سیاسی در این زمینه مسدود بودند، اما کانال‌های فرهنگی هنری برای مبادله بین‌المللی کشورها و توسعه فرهنگی باز بود و ما توانستیم از این شرایط به‌خوبی استفاده کنیم. چه گروه‌هایی که از طریق فراخوان به جشنواره آمده‌اند و چه گروه‌هایی که دعوت‌شده‌اند، با محوریت هیئت انتخاب در جشنواره حضور دارند و به هیچ عنوان سلیقه شخصی در میان نبوده است. حضور حداکثری گروه‌های متقاضی مبتنی بر فراخوان در جشنواره بوده است که همگی آن‌ها توسط هیئت انتخاب، برگزیده شدند.

رئیس سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر تصریح کرد: در آیین اختتامیه نیز از چهار پیشکسوت حوزه موسیقی شامل آقایان نادر مشایخی، حسن اسکندری، هوشنگ ظریف و خانم افلیا پرتو تجلیل خواهد شد.

برگزاری نشست‌های پژوهشی

اله‌یاری با اشاره به هویت بصری این دوره جشنواره گفت: تلاش ما این بود که جشنواره موسیقی فجر امسال محدود به پوستر نباشد، بنابراین برای هر گروه یک تیزر تصویری یک دقیقه‌ای به همراه پوستر اختصاصی در نظر گرفته شده است.

وی عنوان کرد: بخش نشست‌های پژوهشی نیز در جشنواره برگزار خواهد شد. این نشست‌ها از 26 تا 30 بهمن‌ماه در سالن باربد فرهنگستان هنر برگزار می‌شود. در این نشست‌ها در مورد موضوعات مختلف ازجمله بررسی مرز حرمت در موسیقی از نگاه اسلام، بررسی بداهه‌نوازی در موسیقی ایران، روند ترانه‌سرایی در تاریخ موسیقی ایران، تأثیر فضای مجازی بر هنر موسیقی و رسانه و بررسی سیر تغییرات موسیقی پاپ در سه دهه اخیر مطرح خواهد شد. جایزه موسیقی و رسانه فضایی در راستای هویت‌بخشی جشنواره موسیقی فجر و توجه و تقویت روزنامه‌نگاری حوزه موسیقی است، امیدواریم برگزاری این جایزه به‌عنوان یکی از زایش‌های جشنواره موسیقی فجر ادامه پیدا کند.

مدیرکل دفتر موسیقی ادامه داد: ترانه موضوع بسیار مهمی است که هم اهالی رسانه و هم دفتر موسیقی روی آن دغدغه ویژه‌ای دارند. در این شرایط، جایزه ترانه شکل گرفت و به‌زودی هیئت داوران جایزه ترانه معرفی می‌شود. ضمن این که بهزاد عبدی یک پوئم سمفونی برای جان‌باختگان سانحه هواپیمای اوکراینی ساخته که قرار است در کنسرت ارکستر سمفونیک تهران در جشنواره اجرا شود. همچنین این آهنگساز قطعه‌ای دیگر را نیز در گرامیداشت سردار سلیمانی آماده کرده‌ است که این قطعه نیز در کنسرت ارکستر ملی اجرا خواهد شد.

اله‌یاری اضافه کرد: درباره بودجه و هزینه‌های جشنواره، شرایط به‌گونه‌ای طراحی شده است که شیوه‌نامه دستمزدی در این حوزه داشته باشیم و مجموع هزینه‌ها قطعاً به‌صورت عمومی منتشر می‌شود.

اله‌یاری در ادامه گفت: به دلیل ابراز همدردی با مردم نجیب و فهیم استان سیستان و بلوچستان که اخیراً دچار مشکلات ناشی از بلای طبیعی شده‌اند، اجرای ویژه‌ای به‌عنوان "شب موسیقی سیستان و بلوچستان" به معرفی خاص موسیقی این استان، اختصاص داده شده است.

حضور 1604 هنرمند در جشنواره

سپس شاهین فرهت دبیر سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر با ارائه آماری از متقاضیان و شرکت‌کنندگان جشنواره گفت: تلاش کردیم که در جشنواره امسال برنامه موسیقایی باکیفیتی را به مخاطبان ارائه دهیم.

فرهت در ادامه گفت: در پی فراخوان اعلام‌شده از سوی دبیرخانه جشنواره موسیقی فجر، این رویداد بزرگ هنری در سی و پنجمین دوره برگزاری، شاهد مشارکت 253 گروه از 25 استان کشور بود که به ترتیب تهران با 107 گروه، خراسان رضوی با 21 گروه، فارس با 13 گروه، البرز با 12 گروه، کردستان با 11 گروه، آذربایجان شرقی، گلستان و اصفهان هر یک با 10 گروه، آمار بیشترین شرکت‌کنندگان را به خود اختصاص دادند. از منظر تخصصی هم درنتیجه رویکردهای سیاست‌گذاری این جشنواره، بیش از 60 درصد از گروه‌های شرکت‌کننده در فراخوان و 40 درصد از گروه‌های حاضر در جدول اجراهای جشنواره، از حوزه موسیقی ملی ایران (سنتی و دستگاهی) و موسیقی نواحی (محلی) هستند و ژانرهای موسیقی ارکسترال، کلاسیک، تلفیقی و پاپ در مراتب بعدی ایستاده‌اند.

دبیر سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر افزود: با انتخاب هیئت محترم انتخاب آثار و گروه‌های این دوره از جشنواره، مطابق جدول اجرایی منتشرشده، 34 گروه از بین 253 گروه شرکت‌کننده در فراخوان، به همراه 33 گروه دعوت‌شده (به غیر از هشت گروه بین‌الملل و 10 گروه پاپ)، مجموعاً 83 گروه، در طی هفت روز برگزاری جشنواره (24 الی 30 بهمن‌ماه) روی صحنه می‌روند که شامل 1604 هنرمند هستند. در این بین مردان 63 درصد و زنان 37 درصد از شرکت‌کنندگان را تشکیل می‌دهند که در سنین مختلف و از سراسر ایران و چند کشور خارجی، 90 نوبت اجرای زنده و متنوع در انواع موسیقی دستگاهی، نواحی، کلاسیک و سایر ژانرها را در تالارهای وحدت، رودکی، آزادی، نیاوران، سوره و سالن میلاد نمایشگاه بین‌المللی تهران اجرا می‌کنند. بخش ارکسترال (هشت گروه)، کلاسیک (شش گروه)، دستگاهی و سنتی (17 گروه)، نواحی (12 گروه)، تلفیقی (9 گروه)، پاپ (10 گروه)، بین‌الملل (هشت گروه)، منتخبین جشنواره و هنرستان‌ها (پنج گروه)، موسیقی کودک و نوجوان (دو گروه) و بخش بانوان (پنج گروه) حضور دارند. از 83 گروه حاضر، تعداد 22 گروه برای اولین بار در جشنواره شرکت می‌کنند و پنج گروه هم صرفاً مختص بانوان اجرای برنامه دارند.

فرهت ادامه داد: با توجه به جدول برنامه، گروه‌های 13 استان شامل اصفهان، خراسان رضوی، البرز، گلستان، کردستان، مازندران، آذربایجان غربی، خوزستان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، کرمانشاه، گیلان و آذربایجان شرقی در جشنواره حضور دارند. همچنین این دوره جشنواره در 12 استان بوشهر، آذربایجان شرقی، خوزستان، گلستان، مازندران، فارس، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی، زنجان و منطقه آزاد اروند برگزار می‌شود.

هنرنمایی موزیسین‌هایی از بلژیک، اتریش، ایتالیا و...

در ادامه این نشست اردوان جعفریان مدیر بخش بین‌الملل جشنواره موسیقی فجر نیز دقایقی به صحبت پرداخت و گفت: با توجه به این که در چند سال گذشته عنوان بین‌الملل از جشنواره حذف شده است، تلاش کردیم در این بخش کیفیت را بالاتر ببریم و در این راستا از هشت گروه برای اجرا در این جشنواره دعوت کردیم. برای دعوت از هنرمندان خارجی، توجه به تنوع جغرافیایی و تنوع فرم برای راضی نگه داشتن مخاطبان و همچنین توجه به سبک‌های مختلف را مورد توجه قرار دادیم.

او ادامه داد: ما امسال از دو گروه در حوزه موسیقی کلاسیک از کشور‌های بلژیک و اتریش دعوت کردیم. همچنین از حوزه کشورهای منطقه، هنرمندانی از کشورهای آذربایجان و ترکمنستان را داریم. در حوزه موسیقی جز نیز گروه‌هایی از کشورهای ایتالیا و اتریش نیز حضور دارند. هنرمندانی مطرح نیز از موسیقی معاصر فرانسه نیز به اجرای برنامه خواهند پرداخت. ضمن این که کنسرت موسیقی ظافر یوسف نیز یکی از اتفاقات خوب جشنواره امسال است و خوشحالیم که او در این دوره حضور دارند.

جعفریان در پایان تصریح کرد: حضور موزیسین‌ها و گروه‌های موسیقی خارجی به کشور به منابع مالی زیادی نیاز دارد، اما با وجود مشکلات فراوان تلاش کردیم در این حوزه بهترین اتفاقات را رقم بزنیم. در پایان جا دارد از سفارت‌های ایتالیا، اتریش و بلژیک برای انجام هماهنگی‌های لازم و آمدن این گروه‌ها به کشور سپاسگزاری کنم.

در پایان این نشست از تیزر و پوسترهای بزرگداشت چهار هنرمند سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر رونمایی شد.

سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر با حضور گروه‌هایی در بخش موسیقی نواحی، دستگاهی، کلاسیک، تلفیقی، بین‌الملل، پاپ، بانوان، کودک و نوجوان 24 تا 30 بهمن‌ برگزار می‌شود.