سرویس موسیقی هنرآنلاین: نشست مجمع تولیدکنندگان آثار شنیداری دوشنبه 24 دی‌ماه در سالن آمفی‌تئاتر موزه موسیقی برگزار شد.

این برنامه با حضور حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی، علی مرادخانی مدیرعامل موزه موسیقی، محسن رجب‌پور مدیرعامل مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری و امیرعباس ستایشگر رئیس هیئت مدیره مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری و تعدادی دیگر از ناشران سرشناس حوزه موسیقی برگزار شد.

تا آنجا شنوایی داریم که حرف حق باشد و متین

در ابتدای این نشست، امیرعباس ستایشگر مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری متنی را قرائت کرد که به شرح زیر است:

"وقتی به این جمع محترم نگاه می‌اندازیم، مصداق آن فرموده‌ای می‌شویم که آورده بود: از دست و زبان که برآید/ کز عهده شکرش به درآید. شکر از موهبت همجواری این گروه صمیمی و سپاس خداوندی را که همواره، یکدست بودن را گوشزد می‌کند. ما را یادآور می‌شود که در کنارِ هم بودن، پیامدهای خوشگواری به همراه دارد. هرچند اختلاف نظر و سلیقه‌های متفاوت، رنگین‌کمان ما را خوش‌رنگ‌تر می‌کند اما باید هشیار بود که نقشمان را بد نکشیم.

پیام اصلی مجمع صنفی ناشران موسیقی همدلی و هموار کردن راهی است که از گذشته تا به امروز مسیر آرام و مستقیمی را طی نکرده است. در این راه نیازمند کمک‌رسانی تمام نیروهای موسیقایی هستیم تا بتوانیم، موسیقی، این دُردانه هنر ایران را به سرمنزل مقصود برسانیم و کسی جز این جمع متخصص و همراه نمی‌تواند، سایبان آرامش خود باشد. در یک کلام، مجمع ما آمده است تا بازوی پرتوانی برای دولت و مددرسانی سخت‌کوش برای جامعه موسیقی باشد. این صنف نوظهور به‌واسطه تلاش‌های مدیرعاملش که با تمام ناهمواری‌ها، این راه هیچ‌وقت تجربه نشده را با موفقیت می‌پیماید، آماده است تجربیات خود را در اختیار دولت و مسئولان قرار دهد اما ما گوش تا آنجا شنوایی داریم که حرف حق باشد و متین.

در پایان ضمن تشکر از حضور گرم شما عزیزان، امید بر آن داریم که با تلاش، همدلی و یکدستی می‌توانیم نادیده‌ها را ببینیم و ناکرده‌ها را انجام دهیم. به امید روزی که نغمه‌ها سربلندی ما را، جار بزنند که تلاش ما تا آن روز مُدام است برای آنچه عشق ماست، ایمان ماست، ایران ماست."

مجمع صنفی ناشران عضو یونسکو شده است

سپس محسن رجب‌پور مدیرعامل مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری رون سن آمد و گفت: پیش از هر چیزی باید از دو ناشر قدیمی این حوزه یعنی محمدرضا شجریان و کریم چمن‌آرا یاد کنم که در سال‌های اخیر فعالیت‌های زیادی در حوزه نشر به انجام رساندند. من هم از حیث تجربه یکی از پیشکسوتان این عرصه و نسل نو موسیقی هستم، اما همچنان خود را یک شاگرد می‌دانم.

او ادامه داد: ما پس از معرفی هیئت مدیره مجمع و آغاز فعالیت‌های این مجموعه تلاش کردیم تا با ارتباط و تعاملی که با دفتر موسیقی وزارت ارشاد داریم بتوانیم برخی از موانع را از سر راه برداریم. در این راه تعدادی از مشکلات مرتفع شده، اما مشکلات دیگری هم وجود دارد که هنوز لازم است برای آن پیگیری‌های لازم صورت گیرد. یکی از این مشکلات در حوزه شعر است که به‌تازگی رایزنی‌هایی در این زمینه انجام شده است. ما در حوزه ادارات کل شهرستان‌ها مشکلاتی داریم. پس از تفویض اختیارات دفتر موسیقی وزارت ارشاد به اداره کل ارشاد شهرستان‌‎ها در ابتدا اتفاقات خوبی افتاد، اما به دلیل فقدان دانش صدور مجوز در اغلب شهرستان‌ها ما طی ماه‌های اخیر با مشکلات بی‌شماری مواجه شدیم که امیدوارم جناب آقای صالحی در مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به حل این موضوع اقدام کنند.

رجب‌پور اضافه کرد: طی پیگیری‌هایی که بعد از تأسیس مجمع انجام شد، مکاتباتی با هر دو وزیر اقتصاد دولت‌های یازدهم و دوازدهم داشتیم و بنا شد علاوه بر معافیت "مالیات بر عملکرد" بتوانیم در حوزه "مالیات بر ارزش افزوده" نیز اقداماتی انجام دهیم. در این راه کارهایی انجام شده که به‌زودی جزییات آن به‌صورت کامل اطلاع‌رسانی می‌شود. جا دارد در جلسه امروز از اداره اماکن عمومی نیروی انتظامی و پلیس امنیت تهران در حوزه صدور مجوز تالارهای کنسرت نهایت قدردانی را داشته باشم و امیدوارم این موضوع قدردانی هر چه زودتر این موضوع هرچه زودتر در حوزه شهرستان‌ها نیز اتفاق بیفتد. این نکته را هم بدانید که مجمع صنفی ناشران چند روزی هست که عضو یونسکو شده و این اتفاق خوبی است که می‌تواند دربرگیرنده اتفاقات خوبی برای اهداف مجمع باشد.

او تأکید کرد: یکی دیگر از کارهایی که با تصمیم اعضای هیئت مدیره مجمع تصمیم به انجام آن گرفتیم تشکیل شورایی به نام شورای عالی پیشکسوتان مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری است. این اقدام به‌واسطه قدردانی و استفاده از تجربیات تهیه‌کنندگان و ناشرانی است که قبل از ما سالیان سال تلاش کردند تا بتوانند مجوز صنف دریافت کنند. این دوستان حتی در مقطعی با پلمپ دفاترشان مواجه شدند، اما خوب به خاطر دارم که آن‌ها ایستادگی کردند تا ما امروز بتوانیم صاحب یک مجمع صنفی باشیم. ما امروز به‌پاس همین تلاش‌ها و زحمات ضمن قدردانی از آن‌ها تصمیم گرفتیم که هشت نفر از دوستان را به‌عنوان اعضای شورای عالی مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری انتخاب کنیم.

بعد از اتمام صحبت‌های مدیرعامل "ترانه شرقی"، از علی رستمیان، محمدعلی چاوشی، حق‌بین، حبیب‌الله قدمی، غلامرضا ترابی، منوچهر آزادی، غلام علمشاهی و محمد موسوی مدیر نشر "ماهور" به‌عنوان تهیه‌کنندگان پیشکسوت موسیقی قدردانی صورت گرفت.

جزئیات راه‌اندازی سایت مجمع تولیدکنندگان آثار شنیداری

سپس اردوان جعفریان تهیه‌کننده و مدیر سایت مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری روی سن حاضر شد و در سخنانی کوتاه گفت: مشورت در حوزه مالکیت معنوی، برگزاری کارگاه‌های آموزشی حرفه‌ای، نحوه حضور ناشران در بخش بین‌الملل، چگونگی ارتباط مجمع با حوزه‌های تصمیم‌ساز دولتی، بخش‌های مختلف خبری و معرفی اعضای هیئت مدیره مجمع از نکاتی است که ما در فاز اول بارگذاری سایت روی آن تمرکز داشتیم.

در حوزه کپی‌رایت اقدامات متعددی انجام شده است

حمیدرضا نوربخش دیگر سخنران این مراسم بعد از خوشامدگویی به حضار توضیح داد: بسیار واضح و روشن است که اگر حوزه نشر موسیقی موجودیت نداشته باشد کلیت موسیقی لنگ می‌شود. البته از دیرباز که خانه موسیقی در حال تکمیل و تشکیل بود بیش از بیست سال می‌گذرد. ما در این مدت تلاش کردیم بتوانیم چنین جمعی از اهالی موسیقی را کنار هم داشته باشیم تا بتوانیم با این مجموعه منافع صنفی را مطالبه کنیم. خوشبختانه این اتفاق افتاد و بخشی از ناشران موسیقی با کمی تأخیر کانون ناشران و تهیه‌کنندگان را تأسیس کردند. جالب است که همین جمعی که در این سال‌ها مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری را تشکیل داده‌اند اعضای کانون ناشران هم هستند، اما من معتقدم که حوزه نشر موسیقی با مشکلات زیادی مواجه شده و می‌توان گفت این بخش ورشکسته است. البته مسائل زیادی به این قضیه دامن زده است، اما بر این باورم بزرگ‌ترین دغدغه ما و شما باید این باشد که مسئله کپی‌رایت را واقعاً پیگیری کنیم.

او ادامه داد: خوشبختانه در حوزه کپی‌رایت اقدامات متعددی انجام گرفته، اما تا الان دستاورد زیادی حاصل نشده است. به همین جهت لازم است هم خانه موسیقی و مجمع در این حوزه تلاش‌هایی را برای ارائه ساز و کارهای مناسب و چرخش مناسب اقتصاد موسیقی انجام دهند. خیلی از عزیزانی که امروز از آن‌ها قدردانی شد امروز متأسفانه حضور پررنگی در حوزه موسیقی ندارند. چرا این اتفاق افتاده است؟ پاسخ به این سؤال هم برای شما ناشران نسل نو موسیقی باید به‌عنوان یک دغدغه مطرح شود. به‌طور حتم نهایت این توجه به بیشتر شدن منافع موسیقی منجر می‌شود. احساس می‌کنم هم کانون ناشران خانه موسیقی و مجمع تولیدکنندگان آثار شنیداری بیشتر با هم باشند تا موسیقی رونق بیشتری بگیرد.

قدردانی و اهدای کارت افتخاری عضویت به علی مرادخانی

در انتهای مراسم رجب‌پور پشت تربیون قرار گرفت و ضمن دعوت از علی مرادخانی مدیرعامل موزه موسیقی، معاون هنری سابق وزیر ارشاد و مدیر اسبق دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به روی سن به پاس یک عمر زحمت و حمایت از تولیدکنندگان و ناشران موسیقی به او کارت افتخاری عضویت در مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری به‌عنوان اولین عضو افتخاری را اهدا کرده و توسط حضار مورد تشویق قرار گرفت.

مرادخانی نیز بعد از تشکر از اعضای مجمع گفت: هر کاری کردم اول برای دل خودم بود و دوم وظیفه‌ای بود که به عهده من گذاشته شد، اما جا دارد در اینجا به چند نکته اشاره کنم. از روزی که بنده و دیگر دوستان شروع به تأسیس خانه موسیقی کردیم تلاش برای حضور مؤثر اصناف مختلف حوزه موسیقی از مهم‌ترین دغدغه‌ها بود. خوشبختانه بعد از اینکه خانه موسیقی تشکیل شد با تمام فراز و نشیب‌ها اتفاقات خوبی افتاد. جا دارد همین جا با پیشکسوتان حوزه نشر و تهیه‌کنندگی قدردانی کنم که واقعاً برای تحقق اهداف صنفی تلاش کردند.

او ادامه داد: یک تهیه‌کننده مهم‌ترین ویژگی‌اش شناخت اجتماعی و مدیریت اقتصادی است. او باید با در نظر گرفتن این دو مؤلفه کاری کند که هرگز متوسل به جریان قدرت نشود. کاری که من در این سال‌ها برای تحقق آن تلاش کردم تشکیل یک مثلث هنرمند، تهیه‌کننده و مدیر دولتی بود که تهیه‌کننده بتواند بعد از مدتی به‌صورت کامل در حوزه‌های اقتصادی موسیقی قدم بگذارد. خوشحالم تنها بخش موفق حوزه هنر در مواردی که به آن اشاره کردم، حوزه موسیقی بوده است. فکر می‌کنم مهم‌ترین کاری که شما انجام داده‌اید انسجام است. ضمن اینکه من می‌دانم در این راه با چالش‌های زیادی چون کپی‌رایت و موضوعاتی در حوزه فرهنگ عمومی مواجه هستید. اما به هر حال باید در این راه استمرار را تقویت کنید.

مرادخانی همچنین گفت: پیشنهاد می‌کنم که دوستان رابطه خود را با خانه موسیقی به‌صورت قدرتمند و مستمر ادامه دهند. در عین حال بخش‌هایی که در حوزه‌های دولتی حضور دارند قطعاً با انسجام شما می‌تواند مسیر برای بهبود کارها هموار کند. در این راه توجه به ارتقا سطح شنیداری مخاطبان با حضور اصناف و آسیب‌شناسی در این زمینه یکی دیگر از مهم‌ترین کارهاست که می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. به هر حال وقتی پشت میز باشید و حتی وقتی پشت میز نباشید می‌توانید مفید بوده و منشأ اتفاقات مثبتی باشید.