سرویس معماری هنرآنلاین: آیا روبات‌ها و گیاهان می‌توانند با ارتباط برقرار کردن با یکدیگر فضاهای جدید ایجاد کنند؟

فرض کنید در خانه ای زندگی می‌کنید که به جای آجر و بتون با سازه‌هایی از تعامل بین گیاهان و روبات‌ها و با کمک حسگرها، ال ای دی و کامپیوتر ساخته شده است.ساخت چنین خانه ای ۴۰ سال زمان نیاز دارد. اما زیست‌شناسان، متخصصین علوم رایانه، و محققان علوم روباتیک به همراه معماران اروپایی مشغول کار و تحقیق بر روی این ساختار هستند.

محققان طرحی در اروپا می‌خواهند بدانند چگونه روبات‌ها و گیاهان می‌توانند با یکدیگر برای ساختارهای معماری با هم همکاری کنند. همزیستی مکانیسم‌های ترکیبی، چشم اندازی در آینده است و محققان باید اصولش را بشناسند.

مصطفی وهابی، متخصص علوم رایانه از دانشگاه لوبک می‌گوید : گیاهان به سمت نور آبی جذب می‌شوند. هر روبات کوچک شش آل ای دی دارد که با تولید نور آبی گیاهان را به سمت خود جذب می‌کند و باعث می‌شود که گیاه در جهتی خاص رشد کند. روبات همچنین می‌تواند تشخیص بدهد که گیاهان به آن نزدیک شده است، در این صورت با روبات‌های دیگر تماس برقرار می‌کند تا آن روبات هم با به انتشار نور آیی رنگ می‌کند گیاه را به سوی دیگری بکشاند.

هیکو هامان، متخصص علوم رایته از دانشگاه لوبک، سرپرست طرح تحقیقاتی "فلورا روباتیکا» می‌گوید: از سوی دیگر روبات می‌تواند به کمک گیاه، چیزهایی دیگری را در محیط حس و به داده‌های بیشتری دست پیدا کند. یا وقتی گیاه کمی پیر تر شد و روبات می‌تواند روی ساختارهای چوبی گیاه سوار شود و همه چیز را از آنجا مشاهده کند.

طراحی ساختارهای خودسامان و خودروینده

پژوهشگران می‌خواهند بدانند تحت چه شرایطی روبات‌ها و گیاهان می‌توانند طوری همکاری کنند که ساختارهای خودسامان و خودروینده شکل بگیرد و مردم بتوانند درون این ساختارها زندگی کنند. نکته اصلی این است که روبات‌ها یاد بگیرند به طور مستقل موجب رویش ساختار شوند.

محمد دیوباند صورتی متخصص علم رایانه از دانشگاه لوبک آلمان در این باره می‌گوید: اینجا سعی ما بر این است تا به نگاه به گیاهان طبیعی ببینیم چطور می‌توانیم همان رفتار را تکرار بکنیم و همانطور که گیاهان به سمت نور حرکت می‌کنند و رشد می‌کنند، روبات‌ها هم باهم خودسامانی بشوند و به سمت نور یک ساختار را بسازند.

تبدیل ساختار ترکیبی روبات و گیاه به فضای معماری

در کپنهاگ معماران به دنبال راهی هستند تا ساختار ترکیبیِ گیاه و روبات را تبدیل به فضایی برای زندگی کنند، و تا کنون به ایده‌هایی هم رسیده‌اند.

این تحقیقات چگونه می‌تواند فضاهای جدید معماری پدید آورد؟

فیل آیرس معمار از مرکز معماری و فناوری دانمارک در پاسخ می‌گوید: مشغول بررسی سیستم‌های بافته (در هم بافته) هستیم. این روش باعث تداوم و پیوستگی فرایند ساخت می‌شود. می‌شود درهم بافتگی را ادامه داد یا اینکه رشته‌های درهم بافته را از هم باز و جدا کرد. می‌توان دو ساختار را به هم متصل کرد. می‌توانیم با تعدادی ستون کار را شروع کنیم و بعد این ستون‌ها به هم وصل شوند و سقف را بسازند.

معماران پیش بینی می‌کنند که این سازه‌ها را می‌توان با روش‌های مقرون به صرفه ساخت. در نتیجه مشغول بررسی این نکته هستند که چگونه می‌توان با مواد مختلف الگوهای مختلف را خودبخود به وجود آورد.

استیگ آنتون نیلوسن از دانشگاه علوم ارتباطات در کپمنهاگ می‌گوید: یک فیبر با ۳۲ رشته فیبر شیشه ای ساخته شده است. برای اینکه ببینید چه خواص دینامیکی دارد، باید دید که چقدر می‌توان شکل آن را تغییر داد و حتی می‌توان آن را کاملاً جمع کرد و به صورت شیئی تخت (مسطح) در آورد.

دانشمندان می گویند طی ۲۰ الی ۳۰ سال آینده ساخت باغ‌های شهری اتوماتیک و فضاهای زندگی بر اساس این ساختارهای گیاهی ربات به واقعیت تبدیل شود.

منبع: یورونیوز