گروه مد و لباس هنرآنلاین: همایش پژوهش‌های راهبردی پوشاک ایرانی و سبک پوشش ایرانی اسلامی در قالب بخش علمی یازدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر در چهار محور ابعاد فرهنگی اجتماعی سبک پوشش ایرانی اسلامی، مطالعات انسان‌شناختی جامعه‌شناختی سبک پوشش ایرانی اسلامی، مطالعات تاریخی تطورات سبک پوشش ایرانی و چالش‌های رشد صنعت ملی پوشاک در ایران، 21 تیر 1401 برگزار می‌شود.

از اواخر خردادماه امسال، برپایی نشست‌های تخصصی مرتبط با همایش علمی «پژوهش‌های راهبردی پوشاک ایرانی» یازدهمین جشنواره مد و لباس فجر به همت کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کلید خورده و موضوعاتی همچون مطالعه تأثیرات اقلیمی بر سبک پوشش سنتی زنان و مردان کُرد ایرانی، حقوق فرهنگی و فرایند تصویب طرح ساماندهی مد و لباس، راهبرد مُد پایدار در صنعت ملی پوشاک ایران، خاستگاه نمادین نقش و تزیین در پوشاک و زیورآلات زنان سنگسر، مدیریت دانش و نوآوری فرهنگی اجتماعی مد و پوشاک ایرانی، شبکه‌های اجتماعی و سبک پوشش زنان ایران و بررسی کتاب «پوشش بر اساس آموزه‌های قرآن و اهل‌بیت (ع)» توسط کارشناسان به بحث و تبادل نظر قرار گرفته است.

مشروح این نشست‌ها به‌صورت برخط در فضای اسکای روم به نشانی https://www.skyroom.online/ch/ricac/art و صفحه اینستاگرام پژوهشکده هنر به نشانی ricac.art  در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

نشست «مطالعۀ تأثیرات اقلیمی بر سبک پوشش سنتی زنان و مردان کُرد ایرانی» در حالی برپا شده که در این نشست آتوسا رسولی (دانش‌آموخته دکتری پژوهش هنر دانشگاه الزهرا (س)) و مریم پریایی (کارشناس ارشد طراحی لباس) به ایراد سخنرانی پرداختند و موضوعاتی را درباره اهمیت توجه به پوشاک ملی در جوامع بین‌المللی در راستای حفظ و احیای هویت قومی و تمدنی و تأثیرات عوامل تاریخی و جغرافیایی بر لباس اقوام از جمله پوشش مردمان کرد مطرح کردند.

نشستی دیگر با عنوان «حقوق فرهنگی و فرایند تصویب طرح ساماندهی مد و لباس» با گفتگوی  سیده راضیه یاسینی، عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، عماد افروغ، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس و نماینده دوره هفتم مجلس شورای اسلامی و رئیس وقت کمیسیون فرهنگی مجلس برپا شد که طی آن ضمن مرور سیاست‌های فرهنگی معطوف به سبک پوشش ایرانیان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، موضوع حقوق فرهنگی و شهروندی در قانون ساماندهی مد و لباس به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.

در نشست نقد و بررسی کتاب «پوشش بر اساس آموزه‌های قرآن و اهل‌بیت  علیه‌السلام»، عیسی عیسی زاده (استادیار  پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و مؤلف این کتاب) و علی الهی خراسانی (استادیار  دانشگاه فردوسی مشهد) به ارزیابی و مطالعه شاخصه‌های مربوط به سبک پوشش در آموزه‌های قرآن و اهل‌بیت  (ع) پرداختند و سخنرانان ضمن اشاره به سفارش‌هایی که در آموزه‌های قرآن و سخنان و سیره اهل‌بیت (ع) درباره پوشش در این کتاب نقل شده، شاخصه‌های مربوط به سبک پوشش در آموزه‌های قرآن و اهل‌بیت (ع) را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.

در نشست «شبکه‌های اجتماعی و سبک پوشش  زنان ایران» زینب شجاعیان (دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مطالعات فرهنگی و رسانه دانشگاه تهران) و شیما محمد زاده دلجوی مبرهن (پژوهشگر و دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته طراحی پارچه و لباس از دانشگاه علم و فرهنگ تهران) سخنرانی کردند.

در این نشست، شجاعیان با محوریت «پوشش خرده‌سلبریتی‌ها، زندگی برای  نمایش» ضمن اشاره به خرید و مصرف نمایشی، چالش‌های مالی پوشش تظاهری و پوشش در رویدادهای ساختگی را مورد بحث قرار داد و در ادامه نشست، محمد زاده دلجوی مبرهن نیز با محوریت «شبکه‌های  اجتماعی و بازاندیشی زنان در سبک پوشش» ضمن اشاره به تأثیرات متقابل صفحات مجازی مُد و مخاطبان آن‌ها در بازآفرینی سبک پوشش زنان به بررسی عوامل مؤثر بر تغییرات سبک پوشش زنان در دهه‌های اخیر پرداخت.

نشست دیگری با عنوان «مدیریت دانش و نوآوری فرهنگی اجتماعی مُد و پوشاک ایرانی» برگزار شد که طی آن بهنام زنگی، رئیس انجمن علمی پژوهش‌های هنری ایران و بدرالدین  احمدی، پژوهشگر  و مربی آموزشی دانشگاه تربیت مدرس، سخنرانی کردند.

سخنرانان در این نشست ضمن اشاره به زمینه‌های فرهنگی اجتماعی توسعه و تقویت پوشاک ایرانی، درباره مستندسازی تجربیات موفق ایرانی در حوزه مد و پوشاک موضوعاتی را مطرح کردند.

نشست «صنعت مد و تخریب محیط‌زیست؛ راهبرد مُد پایدار در صنعت ملی پوشاک ایران» با حضور عرفان شمس (استادیار دانشکده حقوق دانشگاه  شهید بهشتی) و مریم خرمی (کارشناس ارشد رشتۀ حقوق دانشگاه شهید بهشتی) برپا شد.

سخنرانان در این نشست ضمن اشاره به آسیب‌های زیست‌محیطی صنعت مُد به نقش اصول حقوق محیط‌زیست در مقابله با آسیب‌های زیست‌محیطی صنعت مد پرداختند. نقش دولت‌ها و توصیه‌های سیاستی در صنعت ملی پوشاک ایران برای کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی مد از دیگر محورهای این نشست بود.

نشست «خاستگاه نمادین نقش و تزئین در پوشاک و زیورآلات زنان سنگسر» با حضور بیتا  مصباح (استادیار هنر دانشگاه سمنان) و راضیه گلستانی (دانش‌آموخته رشتۀ پژوهش  هنر دانشگاه سمنان) برپا شد و سخنرانان در این نشست ضمن تحلیل و بررسی نقوش پوشاک و زیورآلات زنان ایل سنگسر به نمادشناسی تطبیقی نقوش زیورآلات و سوزن‌دوزی‌ها و تحلیل ‌شناختی بیان نمادین نقوش در پوشش و زیورآلات زنان ایل سنگسر پرداختند.