برنامۀ گفت‌وگومحور میز داستان از تلویزیون اینترنتی کتاب با موضوع، «بررسی اقتصاد سیاسی نشر، با تمرکز بر جهان قصه» با حضور، محمدصادق علیزاده، خبرنگار حوزۀ کتاب و اجرای نادر سهرابی پخش شد.

به گزارش خبرگزاری هنرآنلاین، محمدصادق علیزاده با اشاره به کتاب به عنوان یک رسانه و چرخۀ اقتصادی نشر در کشور، بیان کرد: ما هنگامی که دربارۀ توزیع مصرف فرهنگی صحبت می‌کنیم، نمی‌توانیم آن را با سینما و موسیقی مقایسه کنیم زیرا مصرف ساده‌تری دارند و هر لحظه می‌توان از آنها استفاده کرد. کتاب به دلیل این که در ساحت سلسله مراتبی رسانه‌ای است، نیاز به اقتضائات خاص خود دارد و به طور طبیعی رسانه‌ای است که کم‌تر مورد اقبال عموم قرار می‌گیرد و از هر آنچه که می‌تواند بین اذهان عمومی پلی با ساحت کتاب بزند باید استقبال کرد و به نظرم این پل آثار «عامه پسند» است.

وی افزود: صنعت نشر یکی از زیرمجموعه‌های اقتصادی و نهادهای اجتماعی کشور است.کتاب، چرخۀ اقتصادی نشر است و یک ناشر پیش از آنکه تولیدکنندۀ آثار فرهنگی و هنری باشد یک بنگاه اقتصادی است و طبیعتاً هر اندازه که بخواهد ادعای فرهیختگی کند اما اگر وارد ساحت فعالیت اقتصادی شود و گردش اقتصادی صرفاً بخواهد برآمده از حوزۀ نشر باشد ناچار است تن به آثاری دهد که مورد ذائقۀ عموم است ولی خود به آن علاقه ای ندارد به همین دلیل ناشران برای گردش مالی خود کارهای دیگری انجام می‌دهند و اگر بخواهند فقط با تکیه بر تولید کتاب دخل و خرج اقتصادی خود را تنظیم کنند با توجه به شرایط اقتصادی امکان‌پذیر نخواهد بود.

این خبرنگار در خصوص رواج کتاب‌های الکترونیک در جامعه، اظهار کرد: هر حیطۀ فناورانۀ جدیدی که وارد زندگی بشر می‌شود مورد استقبال قرار می‌گیرد و نشر الکترونیک جایی برای خود در این فضا پیدا کرد و موازی با صنعت فیزیکی کتاب به فعالیت خود ادامه می‌دهد. عموم آثاری که با استقبال روبرو می‌شوند معمولاً دنبالۀ پرفروش‌های دنیای واقعی هستند و در کشور ما هم فضای فروش الکترونیکی پیش از آن که بازار و مخاطب جدیدی را خلق کند، دنبالۀ فضای فروش واقعی کتاب است.

او تصریح کرد: ویژگی مهم سرانۀ مطالعه این است که مطالعه از روی اختیار و انتخاب باشد. نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در هدفمندکردن رویدادهایی که متناسب با فرهنگ و سرانۀ مطالعۀ عمومی است نقش به سزایی داشته است. علیزاده در پایان گفت: فروش بخش‌های ناشران عمومی و کودک و نوجوان از مهم‌ترین بخش‌های نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است زیرا فعالیت آنها در نسبت با فرهنگ عمومی تعریف می‌شود. این نمایشگاه در وضعیت آشفتۀ نشر در کشور باید متناسب با نیاز جامعۀ ما تعریف شود و می‌تواند نقطۀ شروعی برای تغییر و اصلاح‌های بزرگ در جامعه باشد.

گفتنی است، برنامۀ میز داستان هر هفته چهارشنبه‌ها ساعت 18 در ketab.tv پخش می‌شود. علاقه‌مندان می‌توانند برنامه را از آرشیو این تلویزیون مشاهده کنند.

منبع: روابط‌عمومی شبکه کتاب