به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نشست هم‌اندیشی شبکه شهرهای دوستدار کتاب با حضور دکتر محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی جمالی‌نژاد رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، علی‌اصغر سیدآبادی مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طرح و برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابراهیم حیدری مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگان شهرهای پایتخت کتاب ایران در ادوار گذشته عصر روز سه‌شنبه3 دی ماه در سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور برگزار شد.

محسن جوادی در این نشست با تاکید بر آسیب‌شناسی و نقد از درون برنامه‌های اجرا شده در حوزه کتاب و کتابخوانی در شهرها و روستاهای کشور گفت: این اقدام موجب پویایی و به‌روزرسانی این شبکه خواهد شد. این شبکه نیازمند برنامه‌ریزی برای آینده است و باید برای الکترونیکی شدن کتاب‎‌ها و فضای مجازی ایده‌های جدیدی را برای کتابخوانان ایجاد کرد.

او تاکید کرد: حضور دکتر جمالی‌نژاد با شناختی که از توسعه کتابخوانی در شهرها و روستاها دارند فرصت بسیار مغتنمی برای پیشبرد برنامه‌هایی چون پایتخت کتاب ایران، روستاها و عشایر دوستدار کتاب و دیگر برنامه‌های ترویج کتابخوانی در کشور است.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: سرمایه‌گذاری در حوزه کتاب از آن سرمایه‌گذاری‌هایی است که در بلند مدت پاسخ‌گوست و مانند کارهای زودگذر و تبلیغاتی نیست. امیدوارم ایجاد این شبکه بتواند به ایجاد لذت‌های بیشتر در حوزه کتابخوانی کمک کند.

او تصریح کرد: در ترویج فعالیت‌های کتابخوانی نباید صرفا به چند برنامه محدود شویم. امیدورام همان گونه که نام ایران در قرن پنجم هجری با کتاب  سربلند شد، بار دیگر شاهد تکرار آن باشیم. 

مشارکت تمامی ذی‌نفعان در برنامه‌های کتابخوانی

جمالی‌نژاد با اشاره به این که شبکه با بضاعت اندکی شکل گرفت، گفت: خوش‌بختانه علی‌رغم مشکلات در کشور سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور ظرفیت بسیار خوبی برای پرداختن به موضوع کتابخوانی در کشور دارد.

او پیشنهاد داد این جلسات به صورت منسجم‎‌تری برگزار شوند و افزود: به نظرم باید این نشست هم‌اندیشی از یک بار در سال به جلسه‌ای در هر فصل یا هر 6 ماه یک بار برگزار شود. همچنین اعضا با ارایه برنامه‌های منسجم مشخص کنند که چگونه می‌توانند از ظرفیت‌های این سازمان استفاده کنند.

رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور ادامه داد: بسیاری از مشکلاتی ما مانند آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، ترافیک و... به دلیل برنامه‌ریزی‌های اشتباه در شهرهای کوچک و روستاها بوده است که منجر به تراکم جمعیت در شهرهای بزرگ شده است. این شبکه کتابخوانی می‌تواند به شهرهای کوچک و روستاها درباره این موضوع آگاهی رسانی داشته باشد.

او ادامه داد: برای ایجاد یک شبکه پویای کتابخوانی در کشور نیازمند آن هستیم که تمامی ذی‌نفعان در این امر مشارکت داشته باشند. این امر موجب می‌شود تا ایده‎‌های نوآورانه به رگ‎های این شبکه تزریق و پویایی آن حفظ شود. متاسفانه در برنامه‌ریزی‌ها شهرهای کوچک و روستاها را دست کم می‌گیریم. باید توجه داشته باشیم که شهرهای ما کمتر از شهرهای دیگر جهان نیستند و آن‌ها نیز با مشکلاتی مواجه هستند که در رسانه‌ها منعکس نمی‌شود.

ایجاد دیپلماسی فرهنگی میان شهرهای کشور

علی اصغر سیدآبادی نیز در این نشست بر شکل‌گیری دیپلماسی فرهنگی میان شهرهای کشور تاکید کرد و گفت: شهرهای مختلف کشور باید از ظرفیت‌های هم استفاده کنند و با ایجاد این شبکه در داخل، به سمت گسترش ارتباطات فرهنگی با دیگر شهرهای جهان حرکت کنیم.

او با انتقاد از مستندنگاری شهرهای ایران توضیح داد: ما کارهای خیلی خوبی در ایران انجام می‌دهیم اما نمی‌توانیم گزارش‌های خوبی از آن‌ها تولید و ارایه کنیم. هر یک از شهرهای ایران ویژگی منحصر به فرد خود را دارند که می‌توانیم از آن برای معرفی آن شهر استفاده کنیم.

واگذاری برگزاری جشنواره‌ها به نهادهای مردمی

ابراهیم حیدری مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این نشست با اشاره به برگزاری برنامه‌های ترویج کتابخوانی در کشور گفت: جشنواره روستاهای دوستدار کتاب پنج دوره در کشور برگزار شده است و در آن بیش از پنج هزار روستا مشارکت داشته‌اند. همچنین در جشنواره تقدیر از مروجان کتاب و کتابخوانی که با هدف مقابله با آسیب‌های اجتماعی در شهرهای کوچک و روستاها برگزار شده، بیش از سه هزار عضو فعالیت دارند.

او ادامه داد: جام باشگاه‌های کتابخوانی دیگر برنامه ترویجی در این حوزه است که هم اکنون بیش از 20 هزار باشگاه در آن ثبت نام کرده‌اند و به عنوان یک پویش اجتماعی تا سقف 60 درصد تسهیلات خرید کتاب به اعضا ارایه می‌دهد. پایتخت کتاب ایران نیز دیگر برنامه ترویجی است که ششمین دوره آن در حال برگزاری است و تاکنون 500 شهر برای دریافت این عنوان با یکدیگر رقابت کرده‌اند.

حیدری با اشاره به اهداف برگزاری این جشنواره‌ها در کشور گفت: یکی از اهداف ما ایجاد نهادسازی در کشور است تا از این طریق به صورت مستقل با حمایت‌های مردمی کتابخوانی در کشور ترویج شود. همچنین در آینده قصد داریم بخشی از این جشنواره‌ها را واگذار کنیم و خود نهادها و گروه‌های مردمی این کار را انجام دهند.

او عنوان کرد: نیازمند آن هستیم تا از آرا و پیشنهادهای مروجان کتابخوانی استفاده کنیم تا این ظرفیت تقویت شود و از دولتی‌کردن آن جلوگیری کنیم.

در ادامه این جلسه اعضا به ارائه پیشنهادهای خود برای استفاده بهتر از ظرفیت‌های شهرها در استان‌ها برای ایجاد تعامل بهتر با نهادها جهت ترویج کتاب و کتابخوانی پرداختند.