به گزارش هنرآنلاین براساس اخبار رسیده، پیش از این نیز "شب‌های بخارا" شب‌هایی را به فرهنگ و هنر ارمنی اختصاص داده بود.

شب "شاعران، نویسندگان و مترجمان ایرانی ارمنی" ساعت 17، دوشنبه ۲۴دی در تالار فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

در این مراسم قوام‌الدین رضوی‌زاده، روبرت بگلریان و ایساک یونانسیان درباره نویسندگان و شاعران معاصر ارمنی سخنرانی خواهند کرد.

فعالیت‌های فرهنگی ارمنی‌های ایران از چندین قرن قبل آغاز شده، اما می‌توان گفت که ادبیات ارمنی‌های ایران از سال ۱۹۲۰ میلادی شروع به رشد و همه‌گیر شدن کرده که با تشکیل گروه‌های ادبی و سازمان‌های نشر کتاب نیز هم‌زمان بوده است.

در اواخر سده نوزدهم و اوایل سده بیستم ادبیات ارمنی ایران، راه نو و مدرن کردن شعر و داستان را دنبال کرد که منجر به تولید و معرفی ادبیات ترجمه‌ای قابل تاملی شد. در این دوران مترجمان مشهوری چون هوهانس خان‌ماسحیان و هوسپ میرزایان فعالیت می‌کردند.

ماسحیان در ادبیات این دوره از نظر ترجمه آثار ویلیام شکسپیر به زبان ارمنی مشهور است و هنوز هم پس از گذشت حدود یک سده ترجمه‌های او بیشترین خواهان را برای خوانندگان ارمنی دارد.

خانه اندیشمندان علوم انسانی در خیابان نجات‌الهی، چهارراه ورشو واقع شده و علاقه‌مندان برای حضور در این شب به تالار فردوسی مراجعه کنند.

 

بررسی آثار جدی عبید

عبید زاکانی بیشتر به ‌عنوان طنزپردازی بی‌همتا شناخته می‌شود. طنز و هزل او چنان برجسته و عمیق است که سبب شده آثار جدی عبید به حاشیه رانده و کمتر دیده شود.

اشعار جدی او بالغ بر ۳۲۰۰ بیت، شامل قصاید، غزلیات، رباعیات، مقطعات، ترکیب‌بند و ترجیع‌بند است.

یک‌سوم این اشعار غزل‌های اوست. عبید در زمانه‌ای که عصر "اوج غزل" نامیده می‌شود با سرودن اشعاری ساده، روان و به دور از تکلف به شیوه‌ سعدی نزدیک می‌شود. اشعار جدی عبید علاوه بر این که بیان‌گر گفتمان ادبی غالب و رایج آن عصر است، زوایای بسیاری از زندگی و اندیشه‌ این شاعر را نیز روشن می‌کند.

سومین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ عبید زاکانی در روز چهارشنبه ۲۶ دی، ساعت ۱۶:۳۰ به "بررسی آثار جدی عبید" با سخنرانی دکتر بهرام پروین‌گنابادی اختصاص دارد.

مرکز فرهنگی شهرکتاب در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچه‌ سوم واقع شده است. 

در این درس‌گفتار تلاش می‌شود که از اشعار جدی عبید راهی به زندگی، تفکر و اندیشه‌ او یافت و رابطه‌ اشعار جدی و طنزهای او بررسی شود.