به گزارش هنرآنلاین، سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب که با شعار "نه به کتاب نخواندن" از ۱۲ تا ۲۲ اردیبهشت‌ماه در مصلای امام خمینی (ره) برپا است، سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت‌ماه، با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از فعالان عرصه فرهنگ، اهالی حوزه نشر و مهمانان خارجی آغاز به کار کرد.

در این دوره از نمایشگاه دو هزار و 50 ناشر داخلی و 132 ناشر خارجی حضور دارند که 515 هزار عنوان کتاب را عرضه می‌کنند. مجموعا دو هزار و 182 ناشر در دور سی‌ویکم طی 10 روز در مصلی فعالیت خواهند داشت.

سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ارشاد اسلامی در این مراسم با اشاره به حضور نیافتن رییس‌جمهور در این مراسم، اظهار کرد: من به نیابت از ریاست‌جمهوری به مهمانان سلام می‌کنم. رییس‌جمهور همیشه دغدغه فرهنگی جدی دارند، تا آخرین ساعت قرار بود میزبان‌شان باشیم اما به دلیل پاره‌ای از اتفاقات بین‌المللی و یک‌سری از مسائل داخلی به تصمیمات ایشان نیاز بود. همچنین روز شنبه سفر استانی به استان خراسان رضوی خواهند داشت. با توجه به این‌که آخر هفته تعطیل است و تراکم کاری داشتند نتوانستند در این مراسم شرکت کنند.

او با اشاره به اینکه مساله کتاب را نمی‌توان فقط به عنوان ظرفیت رسانه‌ای و امری که در  قالب فرهنگی است، مورد بررسی قرار دارد اظهار داشت: کتاب از زاویه‌های مختلف پایه معرفی فرهنگ است. کتاب حلقه ارتباطی فرهنگ یک کشور با فرهنگ کشورهای دیگر است. همه تمدن‌ها و فرهنگ‌ها به کتاب متصل می‌شوند و هیچ علم و فرهنگی نیست که از کتاب ارتزاق نکند.

صالحی با تأکید بر اینکه کتاب بسامد فرهنگ و تمدن ایران است بیان کرد: ایران را با مثنوی، حافظ و دیوان شمس می‌شناسند، ملت‌های دیگر را نیز با کتاب‌های‌شان می‌شناسند. کتاب سرمایه ماندگار ملت‌هاست. معادن و نفت تمام می‌شود و آن‌چه باقی می‌ماند کتاب است. کتاب حلقه دائمی تمدن فرهنگی جامعه‌ است. خوشبختانه انقلاب اسلامی در این زمینه گام‌های موثری برداشته است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با ارائه آماری از کتب منتشر شده در سال‌های پس از انقلاب اسلامی تأکید کرد: ۴۰ سال از عمر انقلاب می‌گذرد که طی این ۴۰ سال حدود یک میلیون و ۲۳ هزار عنوان کتاب در کشور ما چاپ شده که ۶۸ هزار عنوان چاپ اول بوده است. از یک میلیون و ۲۳۰ هزار عنوان کتاب، ۹۶۰ هزار کتاب تالیفی و ۲۷۰ هزار کتاب ترجمه بوده است. ایران اسلامی در ۴۰ سال گذشته جریان پرشتاب تولید فرهنگ را طی کرده است که در حوزه شعر و رمان قابل توجه است و تنوعات موضوعی در تولیدات دیده می‌شود.

او گفت: بیشترین رقم تولیدی در حوزه شعر و داستان و نمایشنامه بوده است. ۲۵۶ هزار عنوان که ۱۴۵ هزار عنوان آن چاپ اول است در حوزه ادبیات بوده که نشان می‌دهد کشور ایران کشور شعر، قصه و داستان است. ملت با شعر زنده‌اند و با داستان زندگی خود را به دیگران منتقل می‌کنند. در حوزه کودک و نوجوان نیز ظرفیت قابل توجهی در حوزه نثر داریم. ۱۷۵ هزار عنوان در حوزه کودک و نوجوان است.

صالحی با اشاره به اینکه در این ۴۰ سال بخش خصوصی نشر فعال و فعال‌تر شده است اذعان داشت: ناشرانی که بیش از ۳۰۰ کتاب چاپ کرده‌اند ناشران خصوصی هستند که نشان‌دهنده این است که جریان نشر در ایران پرتکاپوست. جریان نسر خصوصی ایران رو به فعالیت بیشتر و متکامل است.

وزیر ارشاد ادامه داد: نشر هم در حوزه اندیشه باید آزاد باشد و هم در حوزه توزیع و عرضه کتاب. ما گرفتار اختلالاتی در این بخش هستیم و باید به سهم خود از آن محافظت کنیم و اجازه ندهیم جریان انسدادگرایی، آزادی و امنیت را در حوزه نشر محدود کند و به چیزهایی که می‌خواهد برسد.

او افزود: در کنار امنیت آزادی اندیشه نیاز به امنیت عرضه نیز داریم. همان‌طور که قاچاق کتاب بدتر از قاچاق بنزین و ارز است. قاچاق بنزین به بخشی از اقتصاد ضربه می‌زند اما قاچاق کتاب اندیشه را غارت می‌کند و عشق به تالیف و نشر را از بین می‌برد. باید امنیت اقتصادی در حوزه نشر جدی گرفته شود.

محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر ارشاد نیز در این مراسم اظهار کرد: تقارن نمایشگاه با اعیاد شعبانیه را به فال نیک  می‌گیریم.  ایران سرزمین کتاب و شعر است. مردمان ایران کتاب‌دوست و اهل شعر و ادب هستند و مفهوم شهر و ادب دانایی و عشق است.

او افزود: امیدوارم با استقبالی که از نمایشگاه کتاب می‌شود میراث جاویدان سرزمین ما یعنی شعر و ادب احیا شود و نام ایران با کتاب و شعر در حافظه تاریخی جهان ماندگار شود.

جوادی خاطرنشان کرد: امیدواریم شاهد حضور چهار میلیون بازدیدکننده باشیم و هرساله بر میزان بازدیدها اضافه شود و به جایی برسیم که کل جمعیت ایران از نمایشگاه دیدار داشته باشند.

ولدان ووکو سایوویچ وزیر فرهنگ و اطلاعات صربستان هم در مراسم افتتاحیه سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اظهار کرد: کشور صربستان کشوری مرزی است و در مرز قطب شرق و غرب قرار دارد. مرز پر از فرهنگ و تماس با سایر کشورهاست. من در کشور ایران با وجود مسافت جغرافیایی و اختلافات مذهبی احساس خارجی بودن نمی‌کنم. من احترام خود را به این کشور که سرشار از میراث بزرگ ادبی جهان است، اعلام می‌کنم. کشور ایران میراث ادبی بزرگی را تولید کرده است و بر کشورهای دیگر تاثیر گذاشته است.

او با اشاره به روند جهانی شدن در کشورها، گفت: جهانی شدن تمام کشورها را تحت تاثیر خود قرار داده و به دنبال این است که مردم جهان را متحد کند اما ما معتقد هستیم که جهان باید موزائیکی از فرهنگ‌ها باشد. ما می‌خواهیم جزئی از این جهان متحد باشیم اما خودمان باشیم. فکر می‌کنم در ایران نیز چنین نگرش‌هایی وجود داشته باشد.

وزیر فرهنگ صربستان سپس اظهار کرد: موانع سیاسی مانع از شناخت بهتر از یکدیگر می‌شود. حضور در این مراسم‌ فرهنگی باعث شناخت و آشنایی با دیگر فرهنگ‌ها می‌شود. زمانی که ایران به نمایشگاه کتاب صربستان آمد غرفه آن‌ها توجهات زیادی را به خود جلب کرد. اکنون صربستان نیز این فرصت را دارد که تولیدات خود را ارائه دهد.

در مراسم افتتاحیه سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ناشران برتر سال 1396 در بخش خصوصی و غیرخصوصی تقدیر شد و ناشران برتر به این شرح اعلام شدند:

بخش بزرگسال خصوصی تهران: انتشارات نی و سفیر اردهال

بخش بزرگسال خصوصی شهرستان: کتابستان معرفت و نشر شهید کاظمی

ناشران بزرگسال غیرخصوصی در تهران: سوره مهر

ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی در تهران: انتشارات قدیانی و انتشارات افق. انتشارات فنی ایران نیز در این بخش شایسته تقدیر شناخته شد.

ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی شهرستان: انتشارات براق

ناشران کودک و نوجوان بخش غیرخصوصی در تهران: انتشارات مدرسه