سرویس سینمایی هنرآنلاین: مراسم اختتامیه جشنواره فیلم برلین که اولین رویداد سینمایی مهم اروپایی در سال جدید میلادی است، شنبه شب در کاخ برلیناله برگزار شد.

در این مراسم برندگان جوایز داوران بخش مسابقه بین‌الملل و بخش مسابقه بین‌الملل فیلم کوتاه معرفی شدند.

در بخش مسابقه بین‌الملل، هیئت داوران به ریاست پل ورهوفن کارگردان هلندی و سازنده فیلم‌هایی چون "او" و "غریزه اصلی، جایزه خرس طلای بهترین فیلم را به فیلم مجارستانی "بر جسم و روح" به کارگردانی ایلدیکو انیدی اعطاء کرد. داستان این کمدی رمانتیک در یک کشتارگاه در بوداپست روی می‌دهد و درباره ارتباط یک کارمند جوان با رئیس مسن‌ترش است.

انیدی که متولد 1955 در بوداپست است، بیش از همه برای اولین فیلم بلند داستانی خود "قرن بیستم من" شهرت دارد که در 1989 جایزه دوربین طلایی جشنواره کن را برایش به همراه داشت. "بر جسم و روح" اولین فیلم سینمایی او بعد 18 سال است. او آخرین بار "سیمون شعبده‌باز" (1999) را ساخت و در این سال‌ها بیشتر در تلویزیون و حوزه سینمای مستند فعال بوده است.

"بر جسم و روح" پیش از مراسم اختتامیه، جوایز هیئت داوران کلیسای جهانی و هیئت داوران فیپرشی را نیز از آن خود کرد.

Alain Gomis Felicite

آلن گومیس

"فلیسیته" به کارگردانی آلن گومیس فیلمساز سنگالی/فرانسوی جایزه بزرگ هیئت داوران را دریافت کرد. این فیلم داستان زنی مغرور و مستقل است که به عنوان خواننده در یک بار در کینشاسا کار می‌کند. زندگی او زمانی به هم می‌ریزد که پسرش در یک تصادف هولناک در بیمارستان بستری می‌شود و...

"رد پا" تازه‌ترین ساخته آگنیشکا هولاند کارگردان کهنه‌کار لهستانی برنده جایزه آلفرد بائر شد. این فیلم درباره یک مهندس عمران بازنشسته است که در یک دهکده کوهستانی در مرز لهستان و جمهوری چک دور از دیگران زندگی می‌کند. مرگ اسرارآمیز تعدادی از مردان ده که همگی جزو ستون‌های ده و همگی شکارچیان مشتاق هستند، پرسش‌هایی را به همراه دارد. آگنیشکا ماندات، ویکتور زبوروفسکی بازیگران تازه‌ترین ساخته کارگردان نامزد اسکار هستند که با فیلم‌هایی چون "اروپا اروپا" و "در تاریکی" شهرت دارد.

هولاند پس از دریافت جایزه گفت: ما در دوران نامشخصی به سر می‌بریم. ما به فیلم‌هایی نیاز داریم که شجاع و مهم باشند و به موضوعاتی بپردازند که برای سیاره ما مهم هستند.

Aki Kaurismaki

آکی کوریسماکی

جایزه خرس نقره‌ای بهترین کارگردان به آکی کوریسماکی کارگردان صاحبنام فنلاندی برای "وجه دیگر امید" رسید که اولین فیلم او بعد از شش سال دوری از سینماست. "وجه دیگر امید"  داستان خالد، مهاجر سوری (با بازی شیروان حاجی بازیگر سوری) را روایت می‌کند که برخلاف میل خود از جایی دورافتاده در فنلاند سر درمی‌آورد، مکانی که در نگاه اول خصمانه با مردمی کم‌حرف و سرد است، اما به تدریج بین او و چند آدم عجیب و غریب اهل هلسینکی، دوستی دور از ذهنی شکل می‌گیرد.

کوریسماکی که در برلین اعلام کرد "وجه دیگر امید" آخرین فیلمش در مقام کارگردان است، حاضر نشد برای دریافت جایزه روی سن برود که باعث تعجب و نگرانی داوران شد. اعطاءکنندگان ناچار شدند جایزه کوریسماکی را همان جا که نشسته بود ببرند و او بعد از دریافت جایزه فقط گفت: خانم‌ها و آقایان، خیلی ممنونم.

کیم مین-هی بازیگر و مدل کره‌ای برای فیلم "تنها در ساحل در شب" به کارگردانی هونگ سانگ‌سو، برنده جایزه خرس نقره‌ای بهترین بازیگر زن شد. او در این فیلم نقش یک بازیگر زن معروف کره‌ای را ایفاء می‌کند که عاشق مردی متأهل است. او برای این که از مرکز توجه دور باشد به هامبورگ در آلمان سفر می‌کند. او در شهر قدم می‌زند و با دوستش درباره احساس خود به آن مرد حرف می‌زند و به این فکر می‌کند که آیا برای دیدن او به اروپا خواهد آمد. هر دو آن‌ها با محلی‌ها از جمله مردی که یک کتاب‌فروشی دارد برخورد می‌کنند و...

Georg Friedrich Bright Nights

گیورگ فریدریش

جایزه خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد به گیورگ فریدریش بازیگر اتریشی برای "شب‌های روشن" به کارگردانی توماس آرسلان رسید. او در این فیلم نقش میشائل یک مهندس راه و ساختمان را بازی می‌کند که با دوست دخترش در برلین زندگی می‌کند. او سال‌هاست ارتباط چندانی با لوییس پسر 14 ساله‌اش نداشته است. با این حال، وقتی پدر میشائل از دنیا می‌رود، این دو برای شرکت در مراسم تدفین او که جایی دورافتاده در شمال نروژ برگزار می‌شود، همسفر می‌شوند و...

سباستین للیو کارگردان شیلیایی و همکارش گونزالو مازا برای فیلم "یک زن شگفت‌انگیز" به کارگردانی خود للیو برنده جایزه جایزه خرس نقره‌ای بهترین فیلمنامه شدند. این فیلم با بازی دانیلا وگا درباره یک ترنس‌جندر است که بعد از مرگ ناگهانی مردی که دوستش دارد، برای شرکت در مراسم تدفین او مبارزه می‌کند.

دانا بونسکو نیز برای تدوین "آنا عشق من" به کارگردانی کالین پیتر نتزر جایزه بهترین دستاورد هنری چشمگیر را گرفت. این فیلم داستان رابطه عاشقانه زنی گرفتار حملات عصبی به نام آنا و مردی به نام توما است که مصمم است در کنار او بماند. توما کاملاً از آنا حمایت می‌کند و برای درمان او را پیش دکترهای مختلف می‌برد. در همین حال، این دو آرام‌آرام از خانواده و دوستان خود فاصله می‌گیرند و...

اولین جایزه مستند خلاق گلاسهوته به "شکار اشباح" ساخته رائد آندونی فیلمساز فلسطینی رسد. لورا پویتراس مستندساز برنده اسکار هنگام اعطای این جایزه فرصت را غنیمت شمرد تا از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا انتقاد کند.

او گفت:رئیس جمهور ایالات متحده، دیروز مطبوعات را دشمن مردم نامید. ما مستندسازها اینجا هستیم تا بگوییم ما دشمن ملی‌گرایی و ممانعت از ورود هستیم.

Dana Bunescu Ana_ Mon Amour

دانا بونسکو

امسال 24 فیلم برای نمایش در بخش مسابقه برلیناله انتخاب شدند که از میان آن‌ها 18 فیلم برای دریافت جایزه خرس طلایی و جوایز خرس نقره‌ای رقابت کردند.

فیلم آمریکایی "شام" به کارگردانی اورن موورمن با بازی ریچارد گیر، ربکا هال و لورا لینی، "مهمانی" ساخته سالی پاتر کارگردان بریتانیایی با بازی پاتریشیا کلارکسن، کیلیان مورفی و کریستین اسکات تامس و "بازگشت به مونتاک" به کارگردانی فولکر شلوندورف فیلمساز آلمانی، از دیگر فیلم‌های بخش مسابقه بین‌الملل برلیناله بودند.

مگی جیلنهال بازیگر آمریکایی، دیه‌گو لونا بازیگر مکزیکی، یولیا ینتش بازیگر آلمانی، وانگ کوانان کارگردان و نویسنده چینی، دورا بوشوشه تهیه‌کننده تونسی و اولافور الیاسون هنرمند ایسلندی، همکاران ورهوفن در بخش مسابقه بین‌الملل بودند.

فیلم آمریکایی "لوگان" به کارگردانی جیمز منگولد با بازی هیو جکمن و پاتریک استوارت، "قطاربازی 2" ساخته دنی بویل کارگردان بریتانیایی با بازی یوان مگرگور، رابرت کارلایل و جانی لی میلر، "پرتره آخر" به کارگردانی استنلی توچی با بازی جفری راش و آرمی همر، "خانه نایب‌السلطنه" ساخته گوریندر چادها فیلمساز هندی با بازی هیو بونویل و جیلیان اندرسن، "ماما" به کارگردانی مارتن پرووو با بازی کاترین فرو و کاترین دونوو و فیلم اسپانیایی "کافه" ساخته الکس دی لا ایگلسیا در بخش خارج از مسابقه روی پرده رفتند.

شصت و هفتمین جشنواره فیلم برلین پنجشنبه 9 فوریه (21 بهمن) با اولین نمایش جهانی فیلم فرانسوی "جانگو" به کارگردانی اتین کومار آغاز شد و یکشنبه 19 فوریه (1 اسفند) به کار خود پایان می‌دهد.

امسال میلنا کانونرو طراح لباس ایتالیایی که 9 بار نامزد اسکار بوده و چهار بار برنده این جایزه شده است، جایزه خرس طلایی افتخاری یک عمر دستاورد جشنواره برلین را دریافت کرد. همچنین جایزه دوربین برلیناله به نانسون شی تهیه‌کننده و پخش‌کننده هنگ کنگی، جفری راش بازیگر استرالیایی و سمیر فرید نویسنده و منتقد مصری اعطاء شد.

برگزارکنندگان جشنواره در عین حال 13 فیلم را برای بخش ویژه برلیناله در نظر گرفتند که "کلوز آپ" (یا "نمای نزدیک") به کارگردانی عباس کیارستمی، فیلمساز فقید ایرانی یکی از آن‌ها بود. نسخه ترمیم‌شده این فیلم برای اولین بار در آلمان در قالب برنامه فرهنگی "مدرنیته در ایران" که توسط موسسه گوته برگزار ‌شد، روی پرده رفت.

امسال در برلیناله در مجموع 399 فیلم در بخش های مختلف جشنواره روی پرده رفتند و بیش از 300 هزار بلیت فروخته شد.

پیش از برگزاری مراسم اختتامیه برندگان بخش نسل و جوایز داوران مستقل معرفی شدند.

فهرست برندگان جشنواره برلین 2017 به شرح زیر است:

جوایز هیئت داوران بخش مسابقه بین‌الملل

خرس طلای بهترین فیلم: "بر جسم و روح" (On Body and Soul) به کارگردانی ایلدیکو انیدی (مجارستان)

جایزه بزرگ هیئت داوران (خرس نقره‌ای): "فلیسیته" (Félicité) به کارگردانی آلن گومیس (فرانسه/سنگال/بلژیک/آلمان/لبنان)

جایزه آلفرد بائر (خرس نقره‌ای): "رد پا" (Spoor) به کارگردانی آگنیشکا هولاند (لهستان/آلمان/جمهوری چک/سوئد/اسلواکی)

جایزه بهترین کارگردان (خرس نقره‌ای): آکی کوریسماکی برای "وجه دیگر امید" (The Other Side of Hope) (فنلاند)

جایزه بهترین بازیگر زن (خرس نقره‌ای): کیم مین-هی برای "تنها در ساحل در شب" (On the Beach at Night Alone) به کارگردانی هونگ سانگ‌سو (کره جنوبی)

جایزه بهترین بازیگر مرد (خرس نقره‌ای): گیورگ فریدریش برای "شب‌های روشن" (Bright Nights) به کارگردانی توماس آرسلان (آلمان/نروژ)

جایزه بهترین فیلمنامه: (خرس نقره‌ای): سباستین للیو و گونزالو مازا برای "یک زن شگفت‌انگیز" (A Fantastic Woman) به کارگردانی سباستین للیو (شیلی/آلمان/آمریکا/اسپانیا)

جایزه بهترین دستاورد هنری چشمگیر (خرس نقره‌ای): دانا بونسکو برای تدوین "آنا عشق من" (Ana mon amour) به کارگردانی کالین پیتر نتزر (رومانی/آلمان/فرانسه)

جایزه بهترین فیلم بلند اول: "تابستان 1993" (Summer 1993) به کارگردانی کارلا سیمون (اسپانیا)

جایزه مستند خلاق گلاسهوته: "شکار اشباح" (Ghost Hunting) به کارگردانی رائد آندونی (فرانسه/فلسطین/سوئیس/قطر)

جوایز هیئت داوران بخش مسابقه بین‌الملل فیلم کوتاه

خرس طلای بهترین فیلم کوتاه: "شهر کوچک" (Small Town) به کارگردانی دیوگو کوستا آمارانته (پرتغال)

جایزه هیئت داوران (خرس نقره‌ای): "خیال‌پردازی در علفزار" (Reverie in the Meadow) به کارگردانی استبان آرانگوئیز خولین (مکزیک)

جایزه فیلم کوتاه Audi: "خیابان مرگ" (Street of Death) به کارگردانی کرم غصین (لبنان/آلمان)

تقدیر: "Centaur" به کارگردانی نیکلاس سورارز (آرژانتین)

اسامی تعدادی از دیگر برندگان جشنواره برلین به شرح زیر است:

جوایز بخش نسل

بخش کودکان نسل Kplus (هیئت داوران کودک)

خرس بلورین بهترین فیلم بلند: "پناهگاه کوچک" (Little Harbour) به کارگردانی ایوتا گروفووا (اسلواکی/جمهوری چک)

تقدیر: "کوهستان معجزه: یک دوستی غیرمنتظره" (Mountain Miracle – An Unexpected Friendship) به کارگردانی توبیاس ویمان (آلمان/ایتالیا)

خرس بلورین بهترین فیلم کوتاه: "قول" (Promise) به کارگردانی سیه تیان (آمریکا)

تقدیر: "خانه جوجه‌‌تیغی" (Hedgehog's Home) به کارگردانی ایوا سیانوویچ (کانادا/کرواسی) 

بخش کودکان نسل Kplus (هیئت داوران بین‌الملل)

جایزه بزرگ بهترین فیلم بلند: "Becoming Who I Was" به کارگردانی مون چانگ-یانگ (کره جنوبی)

تقدیر: "تابستان 1993" (Summer 1993) به کارگردانی کارلا سیمون (اسپانیا)

جایزه ویژه بهترین فیلم کوتاه: "پدربزرگ" (Grandfather) به کارگردانی آمار کوشیک (هند)

تقدیر: "Sabaku" به کارگردانی مارلیس فان در ول (هلند)

بخش نسل 14plus (هیئت داوران جوان)

خرس بلورین بهترین فیلم بلند: "بوسه‌های پروانه‌ای" (Butterfly Kisses) به کارگردانی رافائل کاپلینسکی (بریتانیا)

تقدیر: "آن‌ها که انقلاب را ناتمام می‌گذراند تنها گور خود را می‌کنند" (Those Who Make Revolution Halfway Only Dig Their Own Graves) به کارگردانی ماتیو دنی و سیمون لاووا (کانادا)

خرس بلورین بهترین فیلم کوتاه: "وولف" (Wolfe) به کارگردانی کلر رندال (استرالیا)

تقدیر: "SNIP" به کارگردانی تریل کالدر (کانادا)

بخش نسل 14plus (هیئت داوران بین‌الملل)

جایزه بزرگ بهترین فیلم بلند: "مدرسه شماره 3" (School Number 3) به کارگردانی یلیزاوتا اسمیت و گئورگ ژونو (اوکراین/آلمان)

تقدیر: "پرنده ابله" (The Foolish Bird) به کارگردانی هوانگ جی و ریوجی اوتسوکا (چین)

جایزه ویژه بهترین فیلم کوتاه: "جنگل تو را بهتر از خودت می‌شناسد" (The Jungle Knows You Better Than You Do) به کارگردانی خوانیتا اونزاگا (بلژیک/کلمبیا)

تقدیر: "Into the Blue" به کارگردانی آنتونتا کوسیانوویچ (کرواسی/اسلوونی/سوئد)

جوایز هیئت داوران کلیسای جهانی

بخش مسابقه بین‌الملل 2017: "بر جسم و روح" (On Body and Soul) به کارگردانی ایلدیکو انیدی (مجارستان)

تقدیر: "یک زن شگفت‌انگیز" (A Fantastic Woman) به کارگردانی سباستین للیو (شیلی/آلمان/آمریکا/اسپانیا)

بخش پانوراما 2017: "بررسی بهشت" (Investigating Paradise) به کارگردانی مرزاق علواش (فرانسه/الجزایر)

تقدیر: "من کاکا سیاه تو نیستم" (I Am Not Your Negro) به کارگردانی رائول پک (فرانسه/آمریکا/بلژیک/سوئیس)

بخش فورم 2017: "مامان کلنل" (Mama Colonel) به کارگردانی دیودون حامادی (کنگو)

تقدیر: "El mar la mar" به کارگردانی جاشوا بونتا و جی.پی. اشنیادسکی (آمریکا)

جوایز هیئت داوران فیپرشی

بخش مسابقه بین‌الملل 2017: "بر جسم و روح" (On Body and Soul) به کارگردانی ایلدیکو انیدی (مجارستان)

بخش پانوراما 2017: "Pendular" به کارگردانی جولیا مورات (برزیل/آرژانتین/فرانسه)

بخش فورم 2017: "حسی بزرگ‌تر از عشق" (A Feeling Greater Than Love) به کارگردانی ماری جرمانوس سبا (لبنان)

جایزه سینماهای هنری CICAE

بخش پانوراما 2017: "Centaur" به کارگردانی آکتان آریم کوبات (قرقیزستان/فرانسه/آلمان/هلند)

بخش فورم 2017: "نیوتون" (Newton) به کارگردانی آمیت وی ماسورکار (هند)

جایزه سینماهای اروپا 2017: "Insyriated" به کارگردانی فیلیپ فان لیو (بلژیک/فرانسه/لبنان) 

جایزه تماشاگران پانوراما

برنده جایزه فیلم‌ داستانی: "Insyriated" به کارگردانی فیلیپ فان لیو (بلژیک/فرانسه/لبنان)

جایزه دوم: "یکپارچه" (Close-Knit) به کارگردانی نائوکو اوگیگامی (ژاپن)

جایزه سوم: "1945" به کارگردانی فرنس توروک (مجارستان)

برنده جایزه فیلم مستند: "من کاکا سیاه تو نیستم" (I Am Not Your Negro) به کارگردانی رائول پک (فرانسه/آمریکا/بلژیک/سوئیس)

جایزه دوم: "چاولا" (Chavela) به کارگردانی کاترین گوند و دارشا کی (آمریکا)

جایزه سوم: "شکار اشباح" (Ghost Hunting) به کارگردانی رائد آندونی (فرانسه/فلسطین/سوئیس/قطر)

جایزه فیلم عفو بین‌الملل: "آزادی شیطان" (Devil's Freedom) به کارگردانی اوراردو گونزالس (مکزیک)

علی افتخاری