سرویس تجسمی هنرآنلاین: نشست خبری ششمین دوسالانه مجسمه‌های شهری تهران روز سه‌شنبه 6 آذرماه با حضور برزین ضرغامی، رئیس ششمین دوسالانه مجسمه‌های شهری و سید مجتبی موسوی، دبیر این دوسالانه، در سازمان زیباسازی شهرداری تهران برگزار شد. در ابتدای این نشست برزین ضرغامی با اشاره به اینکه حدود 2 هزار مجسمه در سطح شهر تهران نصب شده است، گفت: در طول سال چند فراخوان برای مشارکت هنرمندان وجود دارد تا آثار آنها توسط شوراهای داوری بررسی شده و آثار برگزیده در شهر نصب شوند. علاوه بر دوسالانه مجسمه‌های شهری، رویداد سمپوزیوم مجسمه‌ هم فرصتی برای هنرمندان مجسمه‌ساز فراهم می‌کند تا آثار خود را در سطح شهر نصب کنند.

ضرغامی افزود: دوره جدید سمپوزیوم مجسمه‌سازی به سال 98 موکول شد تا با دوسالانه ششم مجسمه‌های شهری تداخل نداشته باشد و فرصت بیشتری برای ارائه ایده‌ها، بررسی و اجرای آنها وجود داشته باشد. در موضوع نصب مجسمه‌های شهری تلاش داریم که عدالت میان مناطق مختلف برقرار باشد و در تمام مناطق شهر به یک نسبت از حضور مجسمه‌ها بهره‌مند شویم.

او درباره شرایط شرکت هنرمندان در این دوسالانه گفت: امسال برای شرکت هنرمندان در دوسالانه چارچوبی در نظر گرفته شد تا بتوانیم کیفیت آثار را بالاتر ببریم. بر این اساس 7 شرط برای شرکت کنندگان مطرح شد که با دارا بودن 3 شرط از میان آنها، امکان شرکت در فراخوان را پیدا کردند. تحصیلات آکادمیک در رشته مجسمه‌سازی، حداقل 7 سال فعالیت مستمر در زمینه مجسمه‌سازی، برگزاری نمایشگاه انفرادی یا شرکت در 3 نمایشگاه گروهی، راهیابی به یکی از دوسالانه‌های مجسمه‌سازی، حضور در یک سمپوزیوم بین‌الملی مجسمه‌سازی، نصب مجسمه شهری و عضویت در انجمن هنرمندان مجسمه‌ساز ایران یا سایر مجامع هنری مرتبط، شروط لازم برای حضور هنرمندان در دوسالانه ششم بود.

ضرغامی افزود: 902 نفر در فراخوان شرکت کردند که از این میان 280 نفر برای بررسی در مرحله بعدی انتخاب شدند و در نهایت 61 نفر به نمایشگاه ششمین دوسالانه راه یافتند. در پایان نمایشگاه 15 اثر با انتخاب داوران و یک اثر با رای مخاطبان انتخاب می‌شوند تا در طول یک سال آینده ساخته شده و در شهر نصب شوند. پس از آن داوری نهایی از میان آثار نصب شده در شهر صورت گرفته و 3 اثر برگزیده معرفی می‌شوند.

ضرغامی ادامه داد: خیابان برادران مظفر چند سال پیش توسط سازمان زیباسازی سنگ فرش شده و برای فعالیت‌های هنری آماده شد، اما در طول این سال‌ها اتفاق خاصی در آن رخ نداد. امیدواریم امسال به مناسبت این دوسالانه بتوانیم این خیابان را به عنوان یک خیابان فرهنگی و هنری مطرح کنیم.

مجتبی موسوی، دبیر دوسالانه مجسمه‌های شهری نیز در ادامه گفت: دوسالانه مجسمه‌های شهری از سال 87 آغاز به کار کرد و جزء رویدادهایی بود که به سرعت تثبیت شد و جایگاه خود را در میان رویدادهای هنری پیدا کرد. همچنین این رویداد توانست به عنوان الگویی برای سایر رویدادهای هنری مطرح شود و شاهد بودیم که شهرهای دیگر نیز نمونه‌هایی از آثار نصب شده در تهران را به هنرمندان سفارش دادند.

موسوی ادامه داد: حاصل 5 دوره گذشته این دوسالانه ساخت و نصب 50 مجسمه در سطح شهر است و در ادوار مختلف سعی شده است کیفیت آثار و اجرای آنها ارتقا پیدا کند. در این دوره نیز شورای سیاست‌گذاری تلاش کرد الگوی حرفه‌ای برای هنرمندان شرکت کننده و مدیران شهری ارائه دهد تا آنها با مختصات و ویژگی‌های مجسمه شهری بیشتر آشنا شوند.

او با اشاره به نشست‌های تخصصی این دوسالانه گفت: در مجموع 14 نشست در دوسالانه ششم پیش بینی شده است که تا به حال 6 نشست برگزار شده و باقی آنها همزمان با این رویداد برگزار می‌شوند. همچنین ما در یک سال گذشته 3 چهره شاخص مجسمه‌سازی کشور را از دست دادیم. کارل اشلامینگر هنرمند مسلمان آلمانی که ساکن ایران بود و سالها به فعالیت هنری و تدریس مشغول بود، رضا امیر یاراحمدی که آخرین اثر او 10 ماه قبل در میدان رشدیه تهران نصب شد و محسن وزیری مقدم که چند ماه قبل در ایتالیا درگذشت، هنرمندانی هستند که امسال در یک بخش جانبی دوسالانه با نام "یاد" آثار آنها به نمایش درمی‌آید.

ضرغامی در پاسخ به سوالی درباره اینکه بعضی از آثار نصب شده در شهر مورد پسند شهروندان نیستند، گفت: مجسمه‌های مختلفی با رویکردها و کارکردهای متفاوت در شهر نصب شده‌‌اند که ممکن است بعضی از آنها با سلیقه عده‌ای از شهروندان مطابق نباشند. تلاش ما این است که تا جایی که می‌توانیم به ضروریات و نیازهای شهر بپردازیم، اما نکته‌ای که باید در نظر گرفت این است که یک اثر نمی‌تواند سلیقه همه افراد را راضی کند. بنابراین باید تنوع و تکثری در مجسمه‌ها وجود داشته باشد که همه افراد را راضی نگه دارد. در نهایت آثاری در دستور حمایت‌های سازمان قرار می‌گیرند که مورد نیاز شهر بوده و با فرهنگ ما همخوانی داشته باشند.

او درباره بودجه در نظر گرفته شده برای ساخت مجسمه‌های برگزیده گفت: هزینه اجرا متناسب با نکاتی مانند ابعاد و متریال آثار مشخص می‌شود. بنابراین در حال حاضر نمی‌توان رقم مشخصی را برای آنها در نظر گرفت اما رقمی حدود 80 میلیون تومان برای هر اثر پیش‌بینی می‌شود.

گفتنی است ششمین دوسالانه مجسمه‌های شهری تهران روز 9 آذر ساعت 16 در موسسه فرهنگی و هنری صبا افتتاح شده و تا 5 دی ماه در گالری‌های خیال و آیینه موسسه صبا ادامه دارد.