سرویس فرهنگ و ادبیات هنرآنلاین: در هفته‌ای که گذشت خبر چاپ سوم رمان "ولگردهای دارما" نوشته جک کروآک، نویسنده جنجالی امریکایی، با ترجمه فرید قدمی و توسط نشر روزنه منتشر شد. این کتاب که با استقبال مخاطبان مدتی در بازار کتاب کمیاب شده بود سرانجام با جلد شومیز، در 312 صفحه و با قیمت 17000 تومان منتشر شد.

فرید قدمی، مترجم این اثر درباره جایگاه "جک کرواک" در ادبیات آمریکا گفت: به قول "نورمن میلر"، "جک کرواک" یک هوای تازه در ادبیات آمریکا بود. شاید بتوان گفت هیچ نویسنده آوانگاردی در آمریکا بعد از دهه 60 میلادی نبود که از "جک کرواک" تاثیر نگرفته باشد. در یک شکل کلی‌تر می‌توان گفت هیچ شهروند آمریکایی نبوده است که تحت تاثیر "کرواک" قرار نگرفته باشد.

او ادامه داد: تاثیری که "کرواک" در جامعه آمریکا گذاشت خیلی فراتر از ادبیات بود. به عنوان مثال می‌توان به جنبش کوله پشتی در نوجوانان آمریکایی اشاره کرد؛ جنبشی که در آن نوجوانان آمریکایی به دل جاده‌ها و جنگل‌ها می‌زدند، به کوه می‌رفتند و به هر ترتیب تسلیم فضاهای محدود زندگی شهری نمی‌شدند؛ در این جنبش بر چیزی که از انسان مدرن دریغ شده بود تاکید شد و خط کشی‌های بی دلیل و احمقانه که مانع از حرکت در فضاهای غیرشهری بود، از بین رفت.

قدمی درباره دامنه این تاثیر گذاری گفت: هنوزهم که هنوز است می‌بینیم در بعضی از سریال‌های آمریکایی به "کرواک" و زندگی او اشاره می‌شود. "کرواک" نویسنده‌ای است که به طرز خاصی دیوار بین ادبیات روشنفکری و عامه پسند را می‌شکند؛ کتاب‌های او در عین حال که مخاطبان روشنفکر را به خواندن ترغیب می‌کرد به شدت مورد توجه توده مردم بود و بر زندگی مردم آمریکایی تاثیر فراوان داشت. جالب است که هنوز هم "ولگردهای دارما" بسیار پر فروش است.

قدمی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان "کرواک" را مهم‌ترین نویسنده نسل بیت دانست، گفت:شاید. "کرواک" را شاید بتوان مهم‌ترین دانست چرا که اساسا سبک نوشتار "خودبه‌خودی" او حتی بر نویسندگان بیتی‌ هم تاثیر گذار بود. اما در این میان باید به این نکته هم توجه داشت که هر کدام از سه چهره نسل بیت ("جک کرواک"، "آلن گینزبرگ" و "ویلیام بارز") ویژگی‌های خاص خودشان را دارند. اهمیت "کرواک" در رمان است، اهمیت "گینزبرگ" در شعر و "ویلیام بارز" به نوعی پدر جنبش و تفکر ضدفرهنگ در آمریکا است.

او ادامه داد: اما "بارز" در دوره‌ای کاملا متاثر از سبک پیشنهادی کرواک بود که البته بعدها از آن فاصله گرفت و متاثر از دادائیست‌ها شد. او همچنین از تکنیک cut-up استفاده کرد و بعد از آن به واسطه این تکنیک شناخته شد. خیلی از نقاشان و هنرمندان پاپ در دهه 50 و 60 تحت تاثیر "بارز" قرار گرفتند.

قدمی همچنین گفت: به نظر من بهترین رمان "جک کرواک"، کتاب "بیگ سور" (نام کتاب اشاره‌ای است به محلی در آمریکا) است که آخرین رمان او هم به حساب می‌آید. این رمان متعلق به دوره‌ای است که "کرواک" در اوج شهرت بود و این مسئله به شدت آزارش می‌داد تا جایی که بعضی از دوستان او و همین‌طور همسر اولش همین موضوع را دلیل مرگش می‌دانستند.