به گزارش هنرآنلاین به نقل از ایسنا؛ حادثه روز گذشته در منای که منجر به کشته و زخمی شدن ده‌ها تن از هموطنان کشورمان شد، واکنش‌های مختلفی را از سوی هنرمندان به دنبال داشت، سید علی صالحی شاعر نام‌دار و مجتبی راعی و عبدالحسن برزیده سینماگران باسابقه نیز نسبت به این فاجعه انسانی واکنش نشان دادند که دیدگاه‌های آنها را مرور می‌کنیم.

"زیستن در عصر آدمکشان"

سیدعلی صالحی در واکنش به فاجعه‌ی "منا" و کشته‌ شدن هموطنان‌مان و جمعی از مسلمانان نوشتاری را منتشر کرد. این شاعر و نویسنده در این نوشتار آورده است:

"به رگبار بستن ایرانیان را به یاد آورید. عربستان ملک فهد، اوایل دهه شصت خورشیدی. از آن دوره تا امروز، جز توهین و تعرض و بی‌حرمتی چه عاید اهل مناسک شده است. دزدیدن زائران را چه کسی پنهان می‌کند. خادم‌الحرمین یا پدرخواندگان داعش!؟ بوجهل‌زادگان روشنکفرکش!

جنایات بن‌لادن در غیاب او ادامه دارد، سقوط جرثقیل متعلق به ثروت و شرکت بن لادن، همین چند روز پیش! شیادان حقه‌بازی که خود را خلیفه می‌نامند، دکان دین در گشوده و خانه اعتماد و شرف و امانت را در بسته‌اند مرحبا... اخوی! یغماگر دروغ‌گو! ملک‌ سلمان ستمگر! طی پنج ماه همان تعداد کودک را در یمن مثله کردید، که کودکان بی‌پناه طی پنج سال در سوریه، قربانی طرفین درگیر! شرف را بلعیده و شرارت قی کرده‌اید! نفت، دلار، خلیفه، چرثقیل، سقوط، کشتار و خلایف در سایه، شرکت هزاردست بن‌لادن.

مردم بی‌پناه و مهاجرین گریخته از بهار عربی، به خانه شما نزدیک‌تر بودند یا به ماوای خانم مرکل در آلمان!؟ پاپ فرانسیس نه دست، که پای محرومین را می‌بوسد، شما جشنواره گردن زنی راه می‌اندازید!

دور نیست روزی که مردم مکه و مدینه از دست شما راحت خواهند شد. شما کشتارگاه دیگری در دل خاورمیانه ویران تاسیس کرده‌اید. خانواده‌ای ستمگر که همه چیزی را به نفع خود مصادره کرده است. این استعاره عجیب را به یاد آورید. کسی که در عربستان به سوی نماد ابلیس سنگ می‌اندازد باید کشته شود...!؟

یکبار دیگر خلفای کودک‌کش، آستین بالا زدند تا در خون دیگران، وضوی ظلمات بگیرند. بهار عربی در هر سرزمینی به شکلی از شیطان رخ می‌نماید. این آغاز بهار خونین عربستان است... همان سرزمینی که قلم‌ها را می‌شکنند، آزادی‌خواهان را شلاق می‌زنند، زنان را کنیز می‌خوانند. آزادی بیان و رعایت حقوق بشر، جرمی عظیم است و دانایان به تبعید در دوزخ تهدید می‌شوند.

سرزمینی که در آن از هنر، اندیشه و خاصه شعر هیچ خبری نیست. با این همه این ستمگران بر سریر باز نمی‌مانند. زنگ سقوط همه "آل‌ها" به صدا درآمده است. خون مردم در خیابان‌های بی‌موذن تا به زانو رسیده است."

تغییر در اداره مناسک حج

مجتبی راعی هم در پی فاجعه‌ی "منا" و کشته‌ شدن هموطنان‌مان تغییر در اداره‌ی مراسم مناسک حج را ضروری دانست.

کارگردان "عصر روز دهم" گفت: به نظر من این بهترین فرصت برای ایران است تا با انجام رایزنی‌هایی تلاش کند تا اداره‌ی مناسک حج عمومی شود.

او ادامه داد: باید شورایی متشکل از همه‌ی کشورهای اسلامی تشکیل شود که آن‌ها به صورت جمعی مراسم مناسک حج را اداره کنند که عربستان هم مانند دیگر کشورها عضوی از آن شورا باشد.

راعی در پایان اداره‌ی واتیکان را مثال زد و گفت: مانند اداره‌ی واتیکان که اداره‌ی آن بر عهده‌ی همه‌ی مسیحیان است، اداره امور مناسک حج هم بهتر است به این صورت انجام شود.

"دردناک است"

عبدالحسن برزیده نیز در رابطه با فاجعه‌ی "منا" و کشته شدن هموطنان‌مان در آن به لزوم پیدا کردن راه حل برای جلوگیری از تکرار این اتفاقات، تاکید کرد.

این کارگردان سینما، ضمن تاکید بر پیدا کردن راه حلی برای جلوگیری از تکرار این نوع فجایع گفت: من به عنوان یک شهروند و به عنوان کسی که از نزدیک شاهد این اتفاقات بوده‌ام، می‌گویم بیشتر از اینکه بخواهیم دعوا کنیم، بهتر است به فکر یک راه حل باشیم.

برزیده ادامه داد: حتی اگر می‌توانیم باید به نحوی دولت عربستان را مجبور کنیم تا برای جلوگیری از این اتفاقات ، اقداماتی انجام دهد تا دیگر شاهد این اتفاقات نباشیم.

او همچنین اظهار کرد: کشته شدن انسان‌ها واقعا دردناک است که متاسفانه انگار در دنیای ما کم اهمیت شده است. همه‌ی انسان‌ها حق حیات دارند و نباید حق زندگی ‌شان با سهل‌انگاری از دست برود.

کارگردان "مزارشریف" یادآور شد: من سه سفر به مکه داشته‌ام که هر سه‌ی آن‌ها حج واجب بوده که در یک مورد شاهد کشته شدن افراد در رمی جمرات بودم و به چشم خودم دیدم که چطور آن‌هایی که به جهت جثه ضعیف‌تر هستند به دلیل ازدحام جان خود را از دست می‌دهند و یا برخی دیگر که از پل سقوط می‌کنند.

برزیده همچنین در پایان تصریح کرد : بیش از دعواهای سیاسی در رابطه با این موضوع و مقصر دانستن دولت عربستان، که مقصر هم هست، باید به فکر راه‌حل برای جلوگیری از تکرار این فاجعه‌ها شویم و از برگزارکنندگان حج بخواهیم که کاروان‌ها را مدیریت کنند که از کاروان ها بخواهند با حرکت در ساعات مختلف از ازدحام جلوگیری کنند.