سرویس موسیقی هنرآنلاین: گلچین دو مجموعه آثاری از استاد رضا شفیعیان برای سنتور منتشر شد. این مجموعه با همکاری بهمن رجبی و علیرضا جواهری بر اساس کتابی به همین نام اجرا و ضبط شده است.

کتاب گلچین یک در سال 1380 منتشر شده و حاوی 19 قطعه از آثار شفیعیان برای ساز سنتور است. در آلبوم گلچین دو قطعات با نگاهی پژوهشی و آموزشی نواخته شده اند. با توجه به اینکه اکثر قطعات این مجموعه در اوایل دهۀ 50 اجرا شده بودند و اجراهای اصلی آنها در دسترس نبودند در نتیجه برای معرفی هر چه بهتر آثار شفیعیان این مجموعه در زمستان 1391 اجرای مجدد و ضبط شد و هم اکنون در دسترس علاقمندان آن قرار می‌گیرد. قطعات این اثر شامل پیش درآمدشور، چهارمضراب شور، چهار مضراب بیات ترک، رنگ بیات ترک، چهار مضراب دشتیر، چهارمضراب دشتی لا، چهار مضراب دشتی، چهار مضراب سه گاه 1، چهارمضراب سه‌گاه 2 ، رنگ سه‌گاه، پنج ضربی مخالف سه‌گاه، چهار مضراب همایون، مقدمۀ اصفهان دو، چهارمضراب اصفهان دو، چهارمضراباصفهان سل، چهار مضراب ماهور سی بمل، چهارمضراب ماهور دو 1، چهار مضراب ماهوردو 2، چهارمضراب چهارگاه لا است. در مقدمه این اثر آمده است: اثرِ پیش رو، بازسازیِ دوره‌ای درخشان از موسیقی ایرانی است که در آن، مفهوم واقعی همنوازی با ساز کوبه‌ای به چشم می‌آید. دوره‌ای که تنبک همانند سازِنغمه پردازِ همراهِ خود، نقشی بنیادین در اجرا داشته است. شاید بتوان همنوازی هنرمندان بزرگوار رضا شفیعیان و بهمن رجبی را نقطه عطفی در این زمینه قلمداد کرد. ارتباط متقابل دو ساز تنبک و سنتورکه نقشی تنگاتنگ و درخشان را در کنار هم ایفا می کنند باعثِ ایجادِ هماهنگی درساختار و جمله بندیِ این آثار شده است. تاحدی که فقدان هر یک از این دو ساز، باعث خلاء شنیداری می‌شود. شاید تاثیرپذیری این دو هنرمند از گذشتگان و معاصرین خود بیشترین اثر را در ارائه هرچه بهتر این آثار داشته است. این تاثیرپذیری را می‌توان هم از لحاظ جمله‌بندی و ساختار ملودیک و هم بیان ریتمیک، بررسی نمود.

رضا شفیعیان یکی از هنرمندانِ بزرگ در عرصه‌ی سنتورنوازی، پلی است میانِ نوازندگانِ قدیم و معاصرِ سنتور. در نغمات و جملاتِ زیبای رضا شفیعیان می‌توان ردپای برخی از هنرمندانِ توانا، همچون: ابوالحسن صبا، مرتضی محجوبی، حبیب سماعی، نورعلی‌برومند ، یوسف فروتن ، رضا ورزنده ، فرامرز پایور و... را یافت. همکاری مستمر باگروه حفظ و اشاعه‌ی موسیقی و اجرای کنسرت‌های موسیقی ایرانی با گروه درویش از جمله فعالیت‌های این هنرمندِ است.

بهمن رجبی نیز در این اثر علاوه بر حفظِ ساختارِ ریتمیک، جمله‌بندی و ساختارِ هدفمند را در سازِ تنبک نهادینه کرد و در سطحی بالاتر به بسط و گسترشِ بسیاری از جملات کوتاهِ ریتمیک پرداخت به نحوی که برای اولین بار شاهد به وجود آمدن قطعاتی هدفمند برای این ساز بودیم. قطعاتی که علاوه بر ساختار و جمله بندی هدفمند و انسجام ریتمیک ، حاوی نگاهی هنری و متفاوت،به دور از جلوه های صرفا نمایشی برای این ساز بودند. جمله بندی ریتمیک و بسط وگسترشِ هدفمندِ آن به قبل و بعد از بهمن رجبی تقسیم می شود. استحکامِ ساختارِآثارِ بهمن رجبی تا حدی است که گاهی می توان در برخی از آنها رد پایی از فرم هایهدفمندِ موسیقی کلاسیکِ غرب پیدا کرد. اجرای موتیف های ریتمیک با حالاتِ گوناگون(واریاسیون) ، اجرا و ابداع ریزهای گوناگون ، تاثیر پذیری از نغمات محلی و ترانه های عامیانه ی اجتماعی یکی دیگر از ویژگی های بهمن رجبی در نواختن تنبک است.هنرمندانِ بسیاری تحتِ تاثیر بهمن رجبی و ویژگی های ساختاری ریتمیکِ آثارِ او به خلق برخی از آثارِ خویش پرداختند. هنرمندانی چون حسن علیزاده ، پرویز مشکاتیان ،کامبیز روشن روان ، اسماعیل تهرانی و... بهمن رجبی برای همنوازی با هر یک از سازها و هر کدام از نوازندگان، به فراخورِ حال و شیوه یاجرایشان، طرحی خاص برای نوازندگیِ خویش برمی گزیند. از بهمن رجبی همنوازی با هنرمندانی چون منصورنریمان ، حسین علیزاده ، پرویز مشکاتیان ،محمد موسوی ، کامران داروغه ، مجتبی میرزاده و... به یادگار خواهد ماند. این دو مجموعه با نگاهی آموزشی گردآوری و اجرا شده اند و در ابتدا قرار بود به صورت تکنوازی سنتور منتشر شوند. اما با توجه به نقشِ اساسی تنبک در این مجموعه آثار، اجرای بدون تنبکِ آنها خالی از لطف بود. لذا به همت والای هنرمندِ بزرگواربهمن رجبی و دقت و ظرافت همیشگی ایشان این آثار به همان شکل گذشته ی خود گردآوری وضبط شدند تا تمامِ ویژگی های ساختاری قطعات در قالب همنوازی حفظ گردد. رضا شفیعیان نواختن سنتور رااز پانزده سالگی نزد ابوالحسن خان صبا و بعد ها نزد فرامرز پایور آموخت. او با گذراندن دوره گروه موسیقی دانشکده هنرهای ت موفق به دریافت لیسانس گردید.استادانی که در فراگیری موسیقی از محضر آنها بهره برده است عبارتند از: محمد ایرانی مجرد، یوسف فروتن، مهدی برکشلی، نورعلی برومند و هوشنگ استوار. رضا شفیعیان از سال 1342 در ارکسترهای رادیو و از سال 1347 در تلویزیون با علی اصغر بهاری،لطف الله مجد،فریدون حافظی،بهمن رجبی،محمد موسوی،حسن ناهید ،محمد رضا شجریان ، فاطمه واعظی و ... فعال بوده و ازسال 1352 در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی بوده است.شفیعیان مدتها در مراکز مختلف هنری،تدریس سنتور را عهده دار بوده است.