به گزارش سرویس معماری هنرآنلاین ؛ تازه‌ترین نشست انجمن مفاخر معماری ایران با موضوع معماری و فرهنگ آشوری قرار است چهارشنبه یازدهم تیرماه در باغ موزه قصر برگزار شود.

در میان اقوام ایرانی، شاید یکی از قدیم‌ترین آنها ایرانیان آشوری باشند، آشوریان قبل از تشکیل دولت ماد، به صورت بومی در سرزمین آذربایجان، کردستان و ایلام کنونی متوطن شده بودند و در قرن سیزدهم پیش از میلاد که فرمانروایی بر سرزمین میان رودان را به دست گرفتند، به هیچ وجه تازه واردان به منطقه نبودند، آنها قدیمی‌ترین ساکنان بین النهرین شمرده می‌شدند و از این لحاظ مقدم بر همه مردمانی بودند که در هزاره‌های پیش از میلاد بر بین‌النهرین تسلط یافتند. در حفاری‌های باستانشناسی نقاط مختلف ایران، آثار زیادی به دست آمده که بیانگر حضور فرهنگ آشوری در کنار فرهنگ محلی ایران است. بسیاری از آثار برجسته تاریخی و سنگ نبشته‌های قدیمی، شاهد بر نفوذ و اعتبار فرهنگ و تمدن آشوری در خطه پهناور ایران است.

خط و زبان معروف به "آرامی" که در هزاره نخست پیش از میلاد جانشین زبان قدیم‌تر و خط میخی آشوری شد، در دوران سلسله هخامنشی، زبان رسمی امپراتوری ایران بود. این خط و زبان در دوره ساسانیان جای خود را به تدریج به زبان فارسی میانه داد، اما تعداد زیادی از لغات آرامی به شکل هزوارش به حضور خود در خط و زبان ایرانی ادامه داد.

در دوران حکومت مقتدرانه آشوریان در میان رودان به ویژه در روزگار شکوه سارگین دوم، سناخریب، آشوربانی پال و بر اثر حمایت و تشویق این شاهان، شاهکارهایی از هنر خلق شد که تاثیر بدون چون و چرا در معماری و هنر دولت های پیرامون خود گذاشت، آثار باقیمانده از کاخ ها و معابد آشوریان، گویای نفوذ این فرهنگ حتی در قرون بعد از سقوط نینوا در سال 613 قبل از میلاد است. معماری و هنر آشور را می توان قوام هنر بین النهرینی دانست.

آشوری ها از دستاوردهای هنری سومری ها و بابلی ها، ایده های بسیار گرفتند، ولی آنها را با اهداف خود منطبق کردند. هنر آشوری مشخصا هنر امپراتوری بود و تاکید آنها در معماری بر ساخت کاخ های سلطنتی و معابد به عظمت و شکوهی وصف ناشدنی در هزاره قبل از میلاد رسید.

روز آشور، نخستین روز از ماه تموز است، روزی است برگرفته از صفات خوب خدای تموز که خدای فراوانی، خدای باران، خدای بهاران و خدای رویش گیاهان است و فرصتی است که در آن و در یکصد و بیست و سومین گفتمان هنر و معماری که به همت موسسه مطالعات سازه های آشوری برگزار می شود، از سخنان رضا حکمت، رونالد توماس زاده، آلبرت کوچوئی، داوید پیرا، علی طاهری، ویکتور بارین و نینوس مقدس نیا درباره آشور و آشوریان ایرانی بهره بیشتر ببریم.

این نشست روز چهارشنبه 11 تیر ماه 1393 از ساعت 17 تا 19:30 درباغ موزه قصر ،‌ خیابان شریعتی ، خیابان مطهری شرقی برگزار می‌شود. انتهای پیام/