سرویس فرهنگ هنرآنلاین، اَهَرْ یکی از شهرهای شمالی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان اهر است. این شهر با ۸۵٬۷۸۲ نفر جمعیت در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، به‌عنوان پنجمین شهر پرجمعیت استان آذربایجان شرقی پس از شهرهای تبریز، مراغه، مرند و میانه محسوب می‌گردد.

شهر اهر بزرگ‌ترین شهر منطقهٔ ارسباران بوده و به‌عنوان مرکز این منطقه شناخته می‌شود. این شهر برسر جادهٔ تبریز-باکو و در ۹۰ کیلومتری شمال شرق تبریز قرار گرفته‌است. اهر از شهرهای تاریخی ایران بوده و سنگ‌نبشتهٔ اورارتویی سغندل و نیز بقایای دژهای ساسانی از مهم‌ترین آثار تاریخی این منطقه به‌شمار می‌روند.

برخی نام قدیم اهر را "میمند" دانسته‌اند؛ به گونه‌ای که در کتاب حدودالعالم در سال ۳۷۵ هجری این شهر بدین نام خوانده شده و منطقه‌ای آباد و پررونق شمرده شده‌است.

عده‌ای دیگر ریشهٔ واژهٔ اهر را به معنای درخت "ون" در زبان عربی دانسته‌اند که باتوجه به وجود انبوه این‌گونه درختان در پیرامون شهر، به این نام مشهور گشته‌است و برخی دیگر نیز واژهٔ اهر را تکمیل‌یافته واژهٔ "هور" به معنای خورشید دانسته‌اند که پیش از ورود اسلام به منطقه و در دوران مهرپرستی به این نام معروف شده‌است.

این شهرستان مکان‌های دیدنی زیادی دارد که به معرفی تعدادی از آنها می‌پردازیم.

بقعه شیخ شهاب الدین اهری/

بقعه شیخ شهاب الدین اهری در پارک شیخ شهاب الدین قرار گرفته و آرامگاه شیخ شهاب الدین محمد اهری - عارف بزرگ قرن هفتم هجری- است. این بنای تاریخی با معماری اسلامی نشانگر ذوق هنر مردم این دیار در روزگار گذشته است. تاریخچه این بقعه به عصر شاه عباس اول می رسد ولی قدمت بعضی از قسمتهای آن از جمله حصار سنگی مقبره و درب شرقی به قبل از دوره صفویه (دوره ایلخانی)مربوط می‌شود. این بقعه دارای ۱۴۹۷ مترمربع بوده و ساختمانی مشتمل بر خانقاه، مسجد، ایوانی بلند، مناره ها و غرفه های متعدد است از سال ۱۳۷۴ ه.ش. از قسمت خانقاه این بنا، بنا به عرفانی بودن بنا، بعنوان موزه ادب و عرفان شیخ شهاب الدین اهری استفاده می شود که در سطح کشور در نوع خود اولین موزه بوده و در حال حاضر شامل سه سالن و یک صحن است. در سالن ها اشیای عرفانی از قرن ۱۵ـ۷ ه.ق. و در صحن سنگ مزارهای قرن ۱۵ـ۱۱ ه.ق. به نمایش گذاشته شده است.

بازار سرپوشیده اهر/

طاقهای آجری ساخته شده و در زمان حکمران ارسباران(رشیدالمل) مرمت و بازسازی شده و دارای راسته بازار ـ بازار نصیربیک و بازار جعفرقلی خان و بازار کفاشان است. این بنا دارای حمامی بوده که در زمانهای قدیم از بین رفته است و اکنون محوطه آن دیده می شود. بازار اهر دارای تزئینات گچبری است و این تزئینات در کمتر بازاری دیده می شود. بازار دارای شاخه های متعددی بوده،راسته بازار، بازار کفاشان و بازار نصیر بیگ قسمتی از بازار های قدیمی اهر است که به شکل و شیوه قدیمی خود پا بر جاست.

جنگل طبیعی انداب (پارک جنگلی فندقلو)/ در ۲۵ کیلومتری اهر- مشگین شهر بر فراز کوههای سرسبز روستای انداب قدیم واقع شده که بیشتر پوشش گیاهی آن درختان فندق است.

جنگل طبیعی تنباکولو/ در بخش هوراند واقع شده و بعنوان یکی از مناطق جنگلی ارزشمند رویشگاه گونه های متنوع گیاهی و یکی از جاذبه های مهم گردشگری شهرستان به شمار می آید که سالانه پذیرای هزاران گردشگر است.

سد ستارخان اهر/ در ۱۵ کیلومتری جاده اهر- ورزقان واقع شده است. این سد اخیرا به زیستگاه پرندگان مهاجر تبدیل شده که در تابستان مرغابی، لک لک و مرغ ماهی خوار و در فصل زمستان انواع مختلف پرندگان آبزی سیاحان بسیاری را به این منطقه می کشاند. همچنین امکان صید انواع ماهی در آبهای این سد و فضای سبز اطرف ان موجب شده تا این محل به تفرجگاهی برای خانواده ها و جوانان گردد.

کاروانسرای شاه عباسی/ اطاقهای آجری و معماری زیبا در مسیر جاده اهر-تبریز و گردنه گویجه بیل واقع گردیده و دارای یک سالن بزرگ و غرفه های متعدد است و منصوب به دوره صفویه است.