به گزارش خبرنگار تجسمی هنرآنلاین ، محمود احمدی‌نژاد در ابتدای این مراسم با بیان اینکه "هنرمندی و شهادت دو جلوه بسیار متعالی از حقیقت انسان است"، اظهار کرد: همه این عالم و اساس خلقت آن زیبایی است و هستی منهای زیبایی، بی‌معناست و کسی که اثری از زیبایی ندارد، وجود ندارد.

وی با خواندن این بیت از حافظ که "جان بی جمال جانان میل جهان ندارد/هرکس که این ندارد حقا که آن ندارد"، گفت: باید پرسید اصلا چطور شد که آدم‌ها میل پیدا کردند که به این دنیا بیایند؟ خدا زیبایی مطلق و مطلق زیبایی است و او ما را کشیده و به این عالم آورده است و اصلا این عالم خلق شده است که خدا زیبایی‌ها را به نمایش در بیاورد.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه "هرکس اثری از جمال جانان که زیبایی مطلق است، ندارد، جان ندارد"، خاطرنشان کرد: هنر، بازآفرینی زیبایی‌های عالم هستی است و کار هنرمند، بازآفرینی است. عالم جای زیبایی‌هاست و هنرمند این زیبایی‌ها را بازآفرینی و مجسم می‌کند.

رییس‌جمهور بالاترین هنرمندی‌ها را ترسیم زیبایی‌های انسانی عنوان و اظهار کرد: بالاترین زیبایی، زیبایی‌های روحی و کمالی انسان است؛ آنجایی که یک جوانمردی، گذشت، وفاداری، پاکی، صداقت و عظمت روح انسان به تصویر کشیده می‌شود و هنرمندان عزیز ما با خلق صحنه‌ها، تفاوت‌ها، برجسته‌سازی‌ها به دنبال معرفی زیبایی‌های روحی انسان هستند. هنرمندی، جز برجسته کردن و بازتاب دادن عظمت‌ها و زیبایی‌های روحی انسان نیست.

وی با طرح این پرسش که "انسان چقدر ظرفیت دارد و چه میزان از زیبایی‌های عالم هستی را می‌تواند متجلی کند؟" گفت: انسان موجود لایتناهی است و می‌تواند همه زیبایی‌های خدا را در خودش متجلی کند و اصلا انسان ظرف تجلی زیبایی‌های خداوند است و می‌تواند تجلی اسم علم خدا، قدرت او، لطافت، ستاریت و رفعت و حلم به خدا باشد. همچنین می‌تواند به جایی برسد که تجلی خود خدا یعنی عینیت زیبایی در عالم هستی باشد.

رییس‌جمهور در ادامه با طرح این پرسش که "چطور می‌شود به چنین مرحله‌ای رسید؟" تاکید کرد: ما باید از خود چسبیده به زمین فاصله بگیریم و از خودمان بگذریم و با عشق که رمز زیبایی است و تجلی زیبایی می‌توان این کار را کرد. اگر عشق در این عالم نباشد، هیچ زیبایی خلق نمی‌شود. کمال انسان در گروی عشق است.

احمدی‌نژاد در ادامه با خواندن اشعاری از سعدی شیرازی در باب عشق گفت: هنرمندی که اثری خلق می‌کند که اثرش باعث تحول می‌شود، نگاه انسان را به عالم و معیارهایش عوض می‌کند و به عشق و محبت خوبی‌ها می‌اندیشد، می‌نویسد، می‌نگارد، ترسیم می‌کند و بازی می‌کند.

وی همچنین شهادت را یک هنر خواند و خاطرنشان کرد: شهادت حقیقت زیبایی‌ها در عالم هستی و هنرمندان شاهدند و شهادت هنر است.

رییس‌جمهور در ادامه با ادای سلام و درود به امام، شهیدان و هنرمندان کشورمان، افزود: چه کسی که همه صفات خدا را منعکس می‌کند و آئینه جمال خداست؟ اول آنها پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) و پس از او انسان‌های کامل یکی پس از دیگری و در دوره ما امام عصر (عج) است. او عالی‌ترین جلوه خداست و محال است که ما بدون عشق به او به این دنیا آمده باشیم و آنهایی که به اوج رسیده‌اند یک‌بار چشم‌شان به آن جلوه و جمال افتاده و از خود بی‌خود شده‌اند و از زمین تا آسمان پرکشیده‌اند.

پس از او وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با قرائت شعری سخنان خود را آغاز کرد:

زجلوه جمال او، جمال جلوه یافته

شکسته بال چون شده، به اوج ها شتافته

تو بوریا نشینی‌اش مبین، حریر بافته

بافته‌ای جداست او، که حق جداش تافته

متن کامل سخنان سیدمحمد حسینی به شرح ذیل است:

کدامین هنر والاتر از آنکه بر چند روزه زندگی، رنگ جاودانگی بزنی و بر بوم دنیا، نقش برجسته‌ای از بهشت افکنی! وَلا تَحسَبَنَّ الّذینَ قُتِلوا فی سَبیلِ اللّهِ اَمواتاً بَل اَحیاءٌ عِندَ رَبّهم یُرزَقون

کدامین هنر برتر از آنکه وام اندک دنیا را به سرمایه کثیر آخرت تبدیل نمایی و دروازه‌های رحمت بی‌منتهای حضرت حق را الی الابد بر روی خویش بگشایی! فَفی رَحمَه اللّهِ هم فیها خالدون

آنان که این محفل به یادشان آراسته شده‌ است به هنر شهره نشدند بل به شهادت هنرمند گشتند که فرمود: شهادت هنر مردان خداست!

معمران به هنر پخته شوند و شهادت خود، کمال پختگی است؛ عمری نیافتند که هنرشان قوام یابد؛ کاری کردند که هنرشان دوام یابد! سیره‌شان، سوره والعصر بود و نغمه ناب هنرش، نصر بود

منحصر جوهر او بود عشق

جلوه آزادگی از حصر بود

در این محفل از شهادت باید گفت یا از هنر؟! و یا از هنر شهادت؟! و شاید گاهی هم از شهادت هنر! هنر شاهد معتبر و معتمدی است. کسی که بی‌غسل شهادت نرود جانب میدان بی‌تردید در هنرش، غل و غش نمی‌بینی. زلال زلال است.

زلف هنر اگر با حقیقتی گره خورد، از باد و باران گزند نیابد و نخواهد مرد! ره بر آستانی خواهد برد که چونان گنجینه‌ای آن را به موزه‌ها خواهند سپرد. حقیقتی به عظمت شهادت! مرگ اگر حادثه است شهادت واقعه می‌باشد.

انتخابش می‌کنی! رخ نمی‌دهد؛ تو رخسارش را ترسیم می‌کنی. تو سوژه‌اش را برمی‌گزینی؛ تو لوکیشن‌اش را تعیین می‌کنی. تو صحنه را می‌آرایی و تو برایش پایان می‌نویسی اما تو نیستی که به پایانش می‌بری.

بسته به خلوص تو پلان آخر رقم می‌خورد؛ و شاید پایانی برایش رقم نمی‌زنند.

هر محرم گوشه‌ای از آن را به نمایش می‌گذارند. راستی داستان کربلا کجا پایان گرفت؟!

راستی شهادت هنر است و یا هنر، شهادت؟! و براستی شهادت هم هنر می‌خواهد.

یک نکته بیش نیست غم عشق وین عجب

از هر زبان که می‌شنوم نامکرر است

گوشه‌ای از هنر شهیدان در این بیداری اسلامی متجلی شده است؛ گرچه شهیدان هنر از قبیله بنی‌عامر نبوده‌اند، اما مجنونی را به قیس، قیاس آموخته‌اند و جز بر خدای لیلی، دیده ندوخته‌اند. دل اگر فروخته‌اند به بهای بهشت بوده است.

نوششان باد که این باده به هر کس ندهند!

در کوچه‌های معرفت، پرسه‌زدن های ذهن، گاه به تحفه‌هایی بر می‌خورد و قطعاتی از زمان را به یادگار می‌بُرد که گویی سوغات تجرید است. جلوه جمال یادواره‌ای است از همان جنس!

از مبدعان و متولیان به نهایت سپاسگزارم و امیدوارم شأن شهیدان عرصه هنر به کمال رعایت گردد و از ناحیت اهل هنر به خلوصشان عنایت گردد.

در این مراسم که با اجرای فرزاد جمشیدی همراه بود، علیرضا بکایی دبیر یادواره در سخنانی مطرح کرد: نیت ما از برگزاری این یادواره تجدید میثاق با شهدا بود و بحث هنر هم در این راستا مطرح بود.

او ادامه داد: اولین روزهایی که دبیرخانه یادواره تشکیل شد درباره مسائل هنر دینی که این روزها کمتر به آن پرداخته می‌شود بحث شد که شاید خالی از لطف هم نباشد، چرا که اندیشیدیم دین اسلام که برای همه شئونات زندگی ما دستورالعمل‌هایی دارد، قطعا درباره هنر نیز کلیدی ارائه داده که می‌توان زیبایی‌ها را با این زبان منعکس کرد.

دبیر یادواره در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: سرانجام بر اساس رهنمون‌های مقام معظم رهبری و 30 سال و اندی پس از پیروزی انقلاب از روح شهدا مدد گرفتیم و در تابلو این حرکت فرهنگی‌هنری، حضور شهدا را جای دادیم که البته شاید دیر هم شده باشد.

بکایی اضافه کرد: از شهدایی که هم هنرمند بودند وهم با ایثار بر جان و خونشان مهر تایید نهادند تقدیر می‌کنیم و البته قبول داریم که دیر شروع کرده‌ایم اما به هر حال این یادواره آغازی برای چنین حرکتی بود.

وی درباره روند شکل‌گیری این یادواره گفت: شناسایی هنرمندان شهید برای ما کار دشواری بود چرا که رزمندگانی که به جبهه‌ها اعزام می‌شدند، مسئولیت‌شان دفاع از میهن بود و در پرونده‌شان درباره هنر آن‌ها چیز زیادی ثبت نشده‌بود.

دبیر یادواری همچنین گفت: سرانجام با اعلام فراخوان که در سایت‌ها و رسانه ملی منتشر کردیم از خانواده‌ی معزز شهدا و مردم درخواست کردیم که هرکس شهیدی را می‌شناسد که در اوقات فراغت خود به خلق آثار هنری می‌پرداخته است، معرفی کند.

بکایی از شناسایی هزار و 100 شهید پس از انتشار فراخوان خبر داد و افزود: این کار راحتی نبود اما بنا شد در نخستین یادواره با گرایش هنرهای تجسمی و نمایشی از این شهدا تقدیر کنیم و در همین دو حوزه 750 شهید شناسایی شدند و در کتاب یادواره نیز 310 شهید معرفی شدند که این کتاب نیز امروز رونمایی خواهد شد.

در بخش دیگری از این مراسم، محمود احمدی‌نژاد، وزیر ارشاد، معاون هنری، داوود رشیدی، داریوش ارجمند، محمد شیری و... برای تجلیل از شهدای عرصه هنر بر روی صحنه آمدند.

پس از تجلیل از خانواده شهیدان عباس میرزایی و عبدالمجید فراهانی، هنرمند پیشکسوت حمیدرضا سهیلی در عرصه خوشنویسی تجلیل شد.

محسن گلبن حقیقی (نقاشی)، محسن قیصری (مستندساز)، شهید کشوری (نقاشی)، سعید جان‌بزرگی (عکاس)، امیر شریف‌اشرف (کاتب قرآن)، حجت‌الاسلام والمسلمین رضا سنگی (کاتب قرآن) و گل‌علی بابایی (نویسنده و پژوهشگر انقلاب) از جمله هنرمندان پیشکسوت و شهدایی بودند که در این مراسم تجلیل شدند.

همچنین در انتهای این مراسم رییس جمهور از کتاب‌های آیینه جمال و جلوه جمال به همراه تمبر این یادآوره رونمایی کرد.

گزارش تصویری مرتبط

انتهای پیام/31