به گزارش هنرآنلاین به نقل از روابط عمومی سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر، چهارمین نشست از سلسله نشست‌های پژوهشی سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر با موضوع "گشایش فضای عمل جدید تئاتری: بررسی امکانات، تمهیدات و زیبایی شناسی تئاتر در فضای مجازی" با همکاری دفترپژوهش، آموزش و انتشارات اداره کل هنرهای نمایشی در تماشاخانه نوفل لوشاتو برگزار شد. در این نشست افشین خورشید باختری مدیر پنل، سعید اسدی و شهرام گیل آبادی حاضر بودند.

سعید اسدی، کارگردان و نویسنده در این نشست با بیان اینکه هنر باید به یک کالا تبدیل و در اقتصاد جدید عرضه و مصرف شود، تصریح کرد:  بخش خصوصی باید در کنار هنرمندان تئاتر برای ارائه کارها قرار گیرد.

وی در ارتباط با تولید تجاری هنر افزود: در تولید تجاری هنر وابستگی به اقتصاد آزاد وجود دارد. در این روند تئاتر با مناسبات بازار و پاسخ دادن به نیازهای مردم در هر سطح و باوری تولید می‌شود.

این کارگردان با بیان اینکه در ایران تئاتر خصوصی اقتصادی وجود دارد، گفت: اقتصادی که به دنبال کالایی شدن هنر است در ایران وجود دارد اما هنوز سر و شکل خاصی نگرفته است.

اسدی ادامه داد: فقدان همیشه می‌تواند گشایش ایجاد کند. یکی از فقدان‌های موجود در تئاتر ایران این است که باید نقش‌هایی از جمله افرادی که با مسائل اقتصادی آشنایی دارند، در کنار عاملان هنر قرار گیرد زیرا آن‌ها نسبت به این مسائل شناختی ندارند و در زمان حال بیشتر ایفاگری این نقش‌ها به خود هنرمندان تئاتر داده شده است.

این نویسنده با اشاره به تور ملی تئاتر ایران اظهار کرد: همه منتظرند تا دولت تور ملی تئاتر ایران را ایجاد کند در صورتی که خود هنرمندان تئاتر باید آن را ایجاد می‌کردند.

وی با اشاره به وجود مارکتینگ تئاتر در دنیا بیان کرد: در سراسر دنیا خاص‌ترین کارهای هنری در مارکتینگ تئاتر در حال جا به جا شدن هستند و زمینه‌ای برای تبادل هنر و اطلاعات تئاتر  شکل گرفته است که هنرمندان این عرصه آن را از این طریق با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند.

این نویسنده با اشاره به اینکه تئاتر نیازمند حضور است، بیان کرد: در اقتصاد تئاتر حوزه تبلیغات عمومی برای جذب مخاطب باید به سمت استفاده از بسترهای جدید حرکت کند و از رسانه‌های جدید برای ارائه هنر هنرمندان تئاتر استفاده شود.

اسدی با تاکید بر اینکه باید دگرگونی در فضای تئاتر و‌ توسعه ارتباطی آن شکل گیرد، اظهار کرد: ضرورت‌های تازه موجود در جامعه، فرصت‌های جدیدی برای تئاتر  به وجود آورده است که باید از این بستر برای پاسخگویی به نیاز مخاطب استفاده شود.

افشین خورشید باختری به عنوان مدیر پنل نیز در این نشست گفت: نوعی تعریف ناشدگی در عرصه‌های مختلف وجود دارد و در جامعه تئاتر نیز این مشکل گوناگون است. اجتماع هنری ما به یک حامی احتیاج دارد.

وی افزود: وقتی به تئاتر در فضای مجازی فکر می‌کنیم ذهن به سمت تله تئاتر حرکت می‌کند اما این راهکار نیست و یک واکنش به شرایط کنونی است. معتقدم باید درخواست کلان، ارائه‌های تئاتر و نگرشش مشخص شود تا نتیجه بخش باشد.

شهرام گیل آبادی، نویسنده و کارگردان دیگر سخنران این نشست با اشاره به اینکه  به یک درونزایی و ساماندهی ارتباط بیرونی در حوزه تئاتر نیاز داریم، اظهار کرد: ویژن کشور ما هنر را به چه سمتی هدایت می‌کند؟ تکلیف هنر نه در اقتصاد خرد نه در اقتصاد کلی همچنان مشخص نیست.

وی ادامه داد: تئاتر قدرتمندترین ارتباط بین فردی است که باید در اقتصاد خرد برای آن برنامه ریزی شود.

این کارگردان با بیان اینکه باید یک بازآفرینی در سیستم تئاتر شکل بگیرد، اظهار کرد: اگر بخواهیم در اقتصاد خرد و کلان نقش داشته باشیم، باید یک بازآفرینی در سیستم تئاتر شکل گیرد. حدود۲۴۰۰آمفی تئاتر در تهران وجود دارد و همچنین حدود۳۰۰آمفی تئاتر در این شهر قرار دارد اما در این شرایط از آن‌ها چه استفاده می‌شود.

گیل آبادی با اشاره به اینکه در کشورهای دیگر از ظرفیت تئاتر برای فرهنگ سازی عمومی استفاده می‌شود، گفت: حتی در شرایط کنونی از ظرفیت‌های تئاتر برای فرهنگ سازی عمومی در کشورهای دیگر به خوبی استفاده می‌شود اما ما در این شرایط از آن استفاده نمی‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه تئاتر نیاز به حضور بین رشته‌ای‌ها است، تصریح کرد: فلسفه شبکه‌ای بیان کرد که تئاتر را در فضا داریم و اجرا تنها محدود به مکان نیست. باید تکلیف تئاتر مشخص شود که  محصول ابراز فرهنگ است.

این نویسنده با اشاره به اینکه باید تئاتر چند محصولی تولید کنیم، گفت: امیدوارم در تئاتر شاهد این باشیم که به سمت بین رشته‌ای‌ها حرکت کنیم. باید آینده محتمل برای اقتصاد تئاتر مطرح و بررسی شود.

در هشتمین روز "تئاتر فجر 39" چه آثاری اجرا می‌شوند؟

امروز شنبه 18 بهمن‌ماه همزمان با روز هشتمین این رویداد، مجموعه تئاتر شهر، تئاتر مولوی، تماشاخانه ایرانشهر و تالار حافظ میزبان اجراهای صحنه‌ای آثار این دوره از جشنواره خواهند بود.

اجراهای صحنه‌ای

"تالار وحدت" تا پایان برگزاری جشنواره سی‌ونهم از ساعت 18:30 میزبان اجرای نمایش "سرباز" به کارگردانی حسین پارسایی خواهد بود.

در مجموعه "تئاتر شهر" هم تالار اصلی در تمام روزهای برگزاری جشنواره از ساعت 18 میزبان اجرای‌ نمایش "گرگاس‌ها یا روزبخیر‌آقای وزیر" به کارگردانی حمیدرضا نعیمی خواهد بود.

"کمان ابرو" به کارگردانی حمید ابراهیمی امروز ساعت 17 در تالار چارسو اجرا می‌شود. تالار سایه در ساعت 15 میزبان اجرای نمایش "ژوان" به کارگردانی داوود پورحمزه خواهد بود و "عموهاشم" به کارگردانی داوود فتحعلی بیگی هم در ساعت 17 در تالار قشقایی روی صحنه می‌رود.

در "تئاتر مولوی" و در ساعت 15 نمایش "روییدن" به کارگردانی شعیب مکتب‌داری اجرا می‌شود.

تماشاخانه "ایرانشهر" هم در دو سالن "دکتر ناظرزاده" و "استاد سمندریان" میزبان آثار این دوره از جشنواره است. امروز در سالن ناظرزاده و در ساعت 17 نمایش "تتراکرومات" به کارگردانی محمدجواد سرامی روی صحنه می‌رود. ساعت 19 هم نمایش "هار یا مردی که به هنگامه تولد هر دو دستش پر از خون بود" به کارگردانی افشین زمانی در سالن سمندریان روی صحنه می‌رود.

در تالار حافظ هم نمایش "نسخ" به کارگردانی امیرحسین غفاری در ساعت 19 روی صحنه می‌رود.

نمایش‌های خیابانی

امروز شنبه 18 بهمن‌ماه و در بخش نمایش‌های خیابانی و دیگرگونه‌ها، از ساعت 15:30 تا 18:30 در محوطه مقابل تالار وحدت به ترتیب نمایش‌های "بیست عدد آخر را من نشمردم"، "میه رکی کوو"، "مضحکه در مضحکه"، "روز آرمیتا"، و "ترور آفتاب" اجرا می‌شود.

در محوطه آب‌نمای بازار بزرگ "ایران‌مال" هم در دو نوبت 18:30 و 19 دو نمایش " بیست عدد آخر را من نشمردم " و "میه رکی کوو" اجرا خواهد شد.

"ایوان انتظار" مترو میدان ولیعصر(عج) هم امروز در ساعت 11 میزبان اجرای نمایش "مجلس حماسه‌خوانی نفر ششم" و پس از آن در ساعت 11:30 میزبان نمایش "روز آرمیتا" خواهد بود.

نمایش "گراز گریزان" به کارگردانی حسین پوریزدان امروز و فردا دو دو نوبت 10 و 14 در آمفی‌تئاتر زندان اوین اجرا می‌شود.

دیگرگونه‌ها

نمایش "دموکراسی سفارشی" به کارگردانی میلاد جباری مولانا هم در بخش "دیگرگونه‌ها" امروز در ساعت 18:30 در باغ موزه قصر اجرا می‌شود. اجرای این نمایش تا 19 بهمن‌ماه ادامه خواهد داشت.

نمایش "آنتروپی" به کارگردانی زهرا رفیعی در این بخش از ساعت 16 در فضای مجازی اجرا می‌شود. اجرای این نمایش تا 19 بهمن ادامه خواهد داشت.

نمایش‌ "است" به کارگردانی جعفر حجازی از ساعت 13 امروز از مبدأ خیابان خارک اجرای خود را آغاز می‌کند. نمایش "تناسخ" به کارگردانی مهیار جوادی‌ها امروز ساعت 15 به‌صورت گردشی اجرا خواهد داشت. این اجرا تا 19 بهمن ادامه دارد.

نمایش‌های رادیویی

امروز در بخش اجراهای رادیویی دو نمایش "سین جیم" به کارگردانی علی بهرامی در ساعت 16 و نمایش "جزیره 130" به کارگردانی علی حسین قلی‌زاده در ساعت 18 در تماشاخانه استاد عباس جوانمرد اجرا خواهد شد.

سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر به دبیری حسین مسافرآستانه تا20 بهمن در حال برگزاری است.  آدرس سایت جشنواره www.fitf.ir است.