به گزارش هنرآنلاین به نقل از امور رسانه‌ای ششمین سال‌نوای موسیقی، ستاد برگزاری ششمین سال‌نوای موسیقی ایران از مقام هنری نوازنده باسابقه ویولن با حضور چند هنرمند شاخص و نمایش چند برنامه ویژه قدردانی کرد.

در این آیین نکوداشت که به بهانه شصت و چهارمین سالروز تولید خاچیک بابایان صورت گرفت علاوه بر برگزاری یک جشن تولد نمادین برای این استاد موسیقی تندیس رویداد سال‌نوا در غیاب وی به رافائل میناسکانیان نوازنده و مدرس شناخته‌شده موسیقی کشورمان اهدا شد.

قدردانی از نوازنده‌ای که زیر بار تدریس نمی‌رود

رافائل میناساکانیان نوازنده پیانو و از مدرسان صاحب‌نام موسیقی کشورمان در تجلیل از مقام هنری خاچیک بابایان اظهار کرد: من و خاچیک پیش از انقلاب با هم آشنا شدیم و یادم می‌آید که اولین کنسرتم با او در سالن باشگاه آرارات تهران بود و از همان زمان بود که دوستی و فعالیت‌های مشترکمان در موسیقی آغاز و تا به امروز نیز ادامه پیدا کرده است. او به اعتقاد من نوازنده بسیار خوبی است که هماهنگی و همراهی خوبی با هم داشتیم وگرنه نمی‌توانستیم در غیر این صورت به فعالیت‌های مشترکمان ادامه بدهیم.

وی افزود: خاچیک بابایان ازجمله هنرمندانی بود که استعداد سرشاری در عرصه موسیقی داشت، او در حوزه‌های آکادمیک موسیقی نیز از خود یک هنرمند توانمند معرفی کرد که بسیاری از قطعات و آثار دشوار را می‌توانست با مهارت خوبی اجرا کند. او نه‌تنها نوازنده خوبی در موسیقی بود بلکه در مشاغل دیگر ازجمله مکانیکی نیز مهارت عجیب و غریبی داشت. نکته جالب توجهی که آنچنان ارتباطی به موسیقی ندارد اما می‌تواند دربرگیرنده نکات جالب توجهی باشد.

میناسکانیان با اشاره به ویژگی‌های دیگر خاچیک بابایان در عرصه‌های مختلف حوزه موسیقی تصریح کرد: به اعتقاد من نبود خاچیک بابایان در موسیقی تأثیر خوبی روی نوازندگی به‌ویژه هنرمندان جوان ندارد و ای‌کاش او و تعدادی دیگر از هنرمندان اکنون در ایران بودند تا بتوان از هنرشان استفاده مؤثرتری کرد. جالب اینکه او هنرمندی بود که هیچ‌وقت تمایلی به تدریس نداشت و وقتی هم به او می‌گفتم این کار را انجام بده، زیر بار نمی‌رفت و می‌گفت حوصله این کار را ندارد. جالب اینکه بعد از اینکه ما نمی‌توانستیم از این رویکرد او متقاعد شویم. می‌گفت تدریس را بلد نیست درحالی‌که ما می‌دانستیم خاچیک می‌تواند یکی از بهترین مدرسان موسیقی باشد. این مهم‌ترین انتقادی بود که همیشه به او داشتم و دارم. ولی قطعاً خاچیک بابایان یک انسان بااستعداد، مهربان و نوازنده درجه‌یکی است که خیلی دوست داشتم اکنون اینجا پیش ما بود.

هنرمندی که نوازندگی سازهای زهی "چهار فصل" ویوالدی را به‌تنهایی انجام داد

همایون رحیمیان نوازنده و آهنگساز باسابقه کشورمان که سابقه دوستی زیادی با خاچیک بابایان دارد، در این رویداد مجازی ضمن قدردانی از دست‌اندرکاران سال‌نوا در برگزاری این برنامه موسیقایی گفت: خطاب به دوست عزیزم خاچیک بابایان از راه دور سلام می‌دهم و به او میگویم دلتنگش هستیم و منتظریم روزی در ایران با هم ملاقات دوباره‌ای داشته و از هنر نوازندگی‌اش بهره‌مند شویم.

وی افزود: من با خاچیک بابایان از دوران هنرستان آشنا شدم و از همان دوران هم شیفته نوازندگی او شدم کما اینکه در بسیاری از شرایط هم الگوی خوبی برایم در عرصه نوازندگی شد. او یکی از دوستان خوب من است که همواره به بنده کمک می‌کند. و امروز خیلی ناراحتم که خاچیک در ایران نیست تا بتوانیم از هنر خارق‌العاده‌اش در عرصه نوازندگی بهره‌مند شویم.

این نوازنده و رهبر ارکستر در بخش دیگری از صحبت‌های خود با ابراز تأسف از اینکه هنرمندانی چون خاچیک بابایان در ایران نیستند، توضیح داد: برای توصیف قابلیت‌های نوازندگی خاچیک بابایان در عرصه نوازندگی وقت نیست اما همین را بگویم که وی ازجمله نوازندگانی بود که در استودیو توانست "چهار فصل" ویوالدی به‌تنهایی ضبط کند. کاری دشوار که واقعاً از عهده هر نوازنده‌ای برنمی‌آید. او در استودیو موفق به نوازندگی تمامی سازهای زهی این اثر داشت که همین موضوع نشان از تسلط خارق‌العاده وی در عرصه نوازندگی دارد. من یادم می‌آید در دوران جنگ که مشغول ساخت اثری بودم او با یک ساز کوچک شبیه پیکولو آنچنان زیبا نواخت که کمک بسیار زیادی برای ساخت یک مارش جنگی به من کرد که فراموشم نمی‌شود. به‌هرحال امیدوارم هر جا که هست سلامت و موفق باشد.

هنرمندی که در ارتقای سطح نوازندگی در ایران نقش مؤثری ایفا کرد

ابراهیم لطفی مدرس و از نوازندگان شناخته‌شده ویولن هم بیان کرد: به سهم خودم سالروز تولد خاچیک بابایان را تبریک میگویم و امیدوارم بعد از پایان یافتن روزهای کرونایی بتوانیم دوباره شاهد حضور او در کشورمان باشیم. گرچه جا دارد از همین به دست‌اندرکاران سال‌نوا هم یک خسته نباشید بگویم که در این شرایط سخت مقدمات فراهم شدن چنین برنامه‌ای را در فضای مجازی تدارک دیدند تا ما از خاچیک بابایان قدردانی کنیم.

وی افزود: خاچیک ازجمله هنرمندانی است که در ارتقای سطح نوازندگی در ایران نقش مؤثری ایفا کرده و من بسیار مفتخرم که طی سال‌های اخیر در ضبط‌های استودیویی و اجراهای زنده همراه با او بودم. به اعتقاد من خاچیک بابایان ازجمله هنرمندان ژنی است که استعداد عجیبی در نوازندگی ویولن و سازهای دیگر دارد و من همواره این علاقه‌مندی، پیگیری و کنجکاوی او برای پی بردن به اسرار نوازندگی را همیشه ستایش کرده‌ام.

لطفی گفت: امروز خیلی خوشحالم که به‌واسطه برگزاری رویداد ششم سال‌نوا شاهد برگزاری آیین نکوداشت خاچیک بابایان هستیم و امیدوارم هرچه زودتر شرایطی فراهم شود تا بتوانیم دوباره همدیگر را ملاقات کنیم. سال‌نوا قطعاً یک حرکت خودجوش فرهنگی است که هدفش نکوداشت بزرگان و هنرمندان شناخته‌شده موسیقی ایران است که هدفشان معرفی هنرمندان خدمتگزار به فرهنگ و هنر آن است. شرایطی که قطعاً مایه دلگرمی افراد خواهد بود.

امیدوارم خاچیک بابایان همچنان ویولن بماند!

ارسلان کامکار از نوازندگان صاحب‌نام ویولن نیز در این مراسم گفت: به خاچیک بابایان درود و سلام می‌فرستم و میگویم که ویولن یعنی خاچیک. او انسان هنرمند، شریف، خاکی و نوازنده‌ای بسیار توانا که وقتی از او در حوزه نوازندگی می‌دیدم هیچ تفاوتی با بهترین ویولونیست‌های دنیا ندارد. او عاشق واقعی موسیقی است که هیچ‌گاه از نوازندگی ویولن خسته نمی‌شود. او عشق به ساز را همیشه حفظ کرده و اصلاً به همین خاطر است که میگویم ویولن یعنی خاچیک.

وی افزود: من خاطرات بسیار خوبی با خاچیک بابایان دارم که یکی از آن‌ها مربوط به اجرای کنسرتو ویولن مندلسون با ارکستر سمفونیک بود که همه نوازندگان ویولن می‌دانند یکی از دشوارترین آثار در عرصه نوازندگی است. یک بار هم برای کنکور چایکوفسکی بود که وی در حال آماده‌سازی برای شرکت در این آزمون بود. او برای آمادگی بیشتر برای حضور در کنکور به ارکستری که استاد سنجری در آن حضور داشت پیوست و به‌قدری ماهرانه اجرا کرد که برایم خاطره خوشی را رقم زد. به‌هرحال امیدوارم هرچه هست سلامت و تندرست و "همچنان ویولن باشد".

موسیقی ایران بسیار به خاچیک بابایان بدهکار است

علی جعفری پویان نوازنده و مدیر هنری ششمین رویداد سال‌نوای موسیقی ایران هم در این مراسم نکوداشت مجازی گفت: برگزاری جشن تولد نمادین جناب خاچیک بابایان با یک هفته تأخیر صورت گرفته اما بسیار خوشحالیم ششمین سال‌نوای موسیقی ایران این فرصت را برای ما فراهم کرد تا برای این هنرمند تلاشگر و ارزشمند عرصه موسیقی نکوداشتی را به‌صورت مجازی برگزار کنیم.

مجید انتظامی هم با انتشار پیام تبریکی به مناسبت سالروز تولد خاچیک بابایان گفت: خاچیک بابایان عزیز رفیق قدیمی طنین ساز تو مانند گوهری است که شیفتگان موسیقی و گوهرشناسان قدر آن را می‌دانند. جای خالی تو و نوای دلنشین سازت تا ابد در این ملک احساس خواهد شد. موسیقی ایران بسیار به تو بدهکار است و خوشحالم که بخت یاری کرد و من در عصری زیستم که تو بودی و من توانستم یادگاری‌های بی‌نظیری از پنجه شیرینت در آثارت داشته باشیم. امیدوارم هرکجا هستی در امنیت و سلامت کامل باشی. دلم برای تو تنگ شده خاچیک عزیز. تولدت مبارک.

پخش چند فیلم نوازندگی خاچیک بابایان از آثاری چون "الگرو" به آهنگسازی جوزف هکتور فیکو، "چهار فصل ویوالدی" با همراهی ارکستر زهی ارمنستان به رهبری لوریس چکناواریان، سونات برای ویولن و پیانو (تریل شیطان) اثر جوزپه تارتینی، "شون رزمارین" اثر فرانیس کرایسلر، "لالایی" اثر آرام خاچاتوریان و "چارداش مونتی"، پخش تصاویری از تبریک هنرمندان موسیقی، ویدئوی اهدای تندیس و لوح قدردانی ششمین سال‌نوای موسیقی ایران، پخش تصاویری از پیشینه فرهنگی هنری خاچیک بابایان همراه با ویدئویی از ساحل کریمی، نمایش اجرای "کوارتت زهی خلیج فارس – تقدیم شده به خاچیک بابایان" با اثر "مینیاتور" اثر کومیتاس وارداپت، نمایش کلیپ تولد خاچیک بابایان در تجلیل از مقام هنری خاچیک بابایان بخش‌های مختلف این نکوداشت مجازی را تشکیل داده است.