سرویس معماری هنرآنلاین: سیصد و بیست و دومین گفتمان هنر و معماری با موضوع "تاریخ شفاهی دانش‌آموختگان ایرانی در ایتالیا" برگزار می‌شود.

در این نشست ایرج اعتصام، سیروس باور، جهانگیر درویش، داریوش زمانی و انوشه منصوری به عنوان اعضای پنل و سخنران حضور خواهند داشت.

در معرفی این نشست آمده است: آیا تاریخ را همه می‌سازند یا تنها افرادی معدود سازندگان تاریخ هستند؟ آیا حرکت تاریخ بستگی به یک قانون کلی و عمومی دارد یا اینکه به چند تن بستگی دارد؟ تصادفی نیست که خیلی‌ها به این پرسش، این پاسخ را می‌دهند که این سازشی است که تاریخ، ساخت همه انسان‌ها به اتفاق آن عده معدود است" اوریانا فالاچی (مصاحبه با تاریخ)

تاریخ شفاهی یکی از شیوه‌های پژوهش در تاریخ است که به شرح و شناسایی وقایع، رویدادها و حوادث تاریخی بر اساس دیدگاه‌ها، شنیده‌ها و عملکرد شاهدان، ناظران و فعالان آن ماجراها می‌پردازد، در قالب شیوه امروزی، تاریخ شفاهی برای نخستین بار در سال 1948 در دانشگاه کلمبیا (امریکا) بنیان نهاده شد. با تشکیل "انجمن تاریخ شفاهی" در سال 1966 و نیز بنای بخش تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد در سال 1967، گسترش افزون‌تری پیدا کرد و در قالب مبحثی جدی در محفل‌های پژوهشی و تاریخی جهان شناخته و مورد پذیرش واقع شد.

از آنجا که تاریخ، علم به وقایع و اوضاع گذشته و نقلی از احوال گذشتگان است و این وقایع در ذهن افراد ماندگاری دارند، بنابراین هر فرد به وسع حافظه خود می‌تواند راوی وقایعی از گذشته باشد و مردم در نقاط مختلف به عنوان منابع و گنجینه‌های ارزشمند آگاه در حوزه تاریخ شفاهی می‌توانند نقش و تأثیر بسزایی در غنی‌سازی تاریخ داشته باشند. با وجود آنکه برخی شاخه‌های علمی، تلاش‌هایی را در جهت شناخت عملکرد افراد و جوامع انجام داده‌اند، ولی تحقق این کار بسیار دشوار است. اگر ما از تجارب گذشته استفاده نکنیم، چگونه می‌توانیم نبوغ را بشناسیم؟ چگونه می‌توانیم به تأثیر نوآوری در تکنولوژی پی ببریم؟ یا چگونه می‌توانیم نقشی که باورها در شکل‌گیری جوامع ایفا می‌کنند را بیابیم؟ گفته‌های عاقلانه تاریخ شفاهی بسیار زیبا هستند، بسیاری از تاریخ‌دانانی که به دنبال مطالعه آزادند، از اهمیت یک بیان ماهرانه و پرتحرک و همچنین اهمیت درستی و صحت گفته‌ها باخبرند، در واقع این نوع تاریخ با زمینه‌های هنری و زیباشناختی جلوه می‌کند، اما هدف آن رسیدن به یک سطحی از درک انسانی است. ماجراهایی که آگاهانه روایت شده‌اند، به واسطه آن که با تجارب گوینده همراه است، افکار را برای استفاده در مکان و زمان دیگر پرورش می‌دهند. همین هدف سبب می‌شود که افراد بدون هیچ واسطه‌ای برای بازسازی گذشته‌های بسیار دور و رسیدن به آمال امروزی تلاش کنند. کشف چیزی که راویان تاریخ شفاهی از آن به عنوان "شیوه‌هایی که به واسطه آن‌ها افراد زندگی خود را در سال‌های دور بازسازی کرده‌اند" یاد می‌کنند. حسی از زیبایی و انگیزه را در خود دارد که این در نهایت منجر به پیدایش دیدگاهی دیگر در زندگی انسان‌ها و جوامع می‌شود.

حضور برای عموم آزاد و رایگان است و علاقه‌مندان می‌توانند چهارشنبه، ۵ تیر ماه ۱۳۹۸، از ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰ به موزه هنرهای دینی امام علی (ع) واقع در  خیابان ولیعصر، بالاتر از ظفر، بلوار اسفندیار، پلاک ۳۵ مراجعه کنند.