سرویس معماری هنرآنلاین، بنا بر اعلام موسسه فرهنگی ایکوموس ایران؛ هدف از تشکیل این کمیته ارتقاء آگاهی‌ عمومی از طریق به اشتراک‌گذاری دانش و فهم نسل حاضر و علاقه‌مندان در مورد چیستی معماری بومی، چرایی ارزشمندی آن، چگونگی حفاظت از این میراث و بهره‌گیری از آن در متن زندگی حال و آینده است.

از آنجایی‌که معماری بومی از سایر جنبه‌های ملموس و غیرملموس فرهنگ بومی از قبیل شیوه زندگی، آداب و رسوم، زبان و گویش، صنایع‌دستی، خوراک و … جدا نبوده، پرداختن به این مظاهر نیز مشروط به تبیین رابطه آن با معماری، مورد نظر این کمیته است. انتخاب "مخاطبین عام" به‌عنوان جامعه هدف، مبتنی ‌بر این باور است که تنها راه حفاظت واقعی و همه‌ جانبه از این میراث، احیاء و تقویت باور ارزشمندی آن بین عموم مردم به ‌عنوان صاحبان اصلی آن است.

بدین جهت با امید به تحقق تکالیف دستگاه‌های پژوهشی و آموزشی در گسترش مرزهای دانش و انجام پژوهش‌های مربوط با این موضوع و نیز انجام وظایف و تکالیف قانونی و حاکمیتی نهادهای حاکمیت در حفظ و حراست از آن‌ها، این کمیته بنا دارد به‌عنوان بخشی علمی از موسسه فرهنگی با به‌کارگیری انواع شیوه‌های آگاهی‌بخشی عمومی، در جهت تمرکز بر تبیین ارزش‌های فرهنگ بومی و نیز اهمیت احیاء جنبه‌های فراموش شده آن، به اقدامات پایه‌ای مانند کمک به ایجاد جریان فرهنگی با برنامه‌ریزی گام‌ به‌گام و بلندمدت معطوف شود.

شایان ذکر است این کمیته در چهارچوب اهداف برشمرده از فعالیت عموم پژوهشگران و کنشگران استقبال کرده و تلاش می‌کند در حد توان و امکانات، بستری جهت انواع فعالیت‌های مرتبط با این حوزه فراهم آورد. در همین ارتباط کمیته معماری بومی ایکوموس ایران از تمامی علاقه‌مندان از اقشار مختلف، در زمینه‌های مختلف مرتبط دعوت به همکاری نموده و از ایده‌های آنان استقبال می‌نماید.

این کمیته در حال حاضر توسط آقای سیاوش صابری و خانم‌ها افسانه جبرئیل‌زاده کارگر، بهاره اله‌دادی و افروز طهماسبی شکل گرفته و مفتخر است از راهنمایی‌های آقایان دکتر مهدی حجت، دکتر ناصر نوروززاده چگینی و خانم دکتر زهرا اهری بهره‌مند است.

گرایش‌های کلی جهت همکاری با کمیته علمی معماری بومی عبارت‌اند از: گرد‌آوری مطالعات انجام شده در حوزه حفاظت از ارزش‌ها و مصادیق معماری بومی و تداوم معماری مبتنی بر بوم، مستندسازی مصادیق معماری بومی، انجام امور ترویجی جهت تبیین و ترویج ویژگی‌های بوم و معماری بومی (انجام برنامه‌های مشترک با دانشگاه‌ها، نهادهای محلی و…)، تدوین شاخصه‌ها و معیارهای اختصاصی (بوم)، از شناسایی تا نگهداری (و تداوم) ، تبیین رابطه متقابل معماری و بوم (در ابعاد ملموس و ناملموس) ، شناسایی صاحب‌نظران، استادکاران و هنرمندان مرتبط با معماری بومی، ایجاد سامانه مجازی، مدیریت شبکه‌های اجتماعی، سامانه‌های بانک‌های اطلاعاتی معماری بومی و دیده‌بانی و رصد آسیب‌های وارده به ارزش‌های بومی است.

برنامه سال ۱۳۹۷ کمیته نیز شامل: ایجاد بانک اطلاعاتی داوطلبان و علاقه‌مندان به عضویت در کمیته، اخذ نظرات اعضا در مورد ساختار و نظام کمیته و تصویب ساختار،  برنامه‌ریزی جهت انجام امور ترویجی و برگزاری کارگاه‌های آموزشی و نشست‌های محلی مرتبط با معماری بومی در سال ۱۳۹۸ است.

علاقه‌مندان و داوطلبان همکاری می‌توانند از طریق ایمیل committee.bumi@gmail.com از نحوه همکاری و عضویت در کمیته مطلع شوند.